Nu får partyprinsessan sin finansman

Två dagar före sin 31-årsdag gifter sig prinsessan Madeleine på lördag med Christopher O'Neill. Hon har alltid visat att friheten är viktig. Hur mycket kommer vi att få se henne här i Sverige i framtiden?

Nu får partyprinsessan sin finansman

En privat ceremoni bakom lyckta dörrar, sades det till en början om bröllopet mellan prinsessan Madeleine och fästmannen Christopher O’Neill.

Men nej, det gick förstås inte alls. Intresset är stort när Europas vackraste prinsessa – hon brukar ofta kallas så – gifter sig med en internationell finansman från en förmögen familj.

Nu blir det direktsändning från Slottskyrkan klockan 16 på lördag den 8 juni och stor kortege med 650 soldater från hela landet och salut, precis som på storasyster Victorias bröllop.

Ja, och sedan är prinsessan som alltid gått sina egna vägar definitivt i hamn hos sin åtta år äldre fästman.

Ute i Europa har intresset för sköna Madeleine alltid varit stort och det antyddes länge att hon vore en perfekt blivande drottning till någon av de många kronprinsarna i Holland, Belgien, Spanien, Norge och Danmark som länge var lediga till äktenskap.

Det är de inte längre och vi svenskar har nog aldrig sett Madeleine som en blivande drottning med ett liv i vad som ofta kan liknas vid en gyllene bur. Nog för att hon kan föra sig, det vet var och en som sett henne i galaklänning och tiara med ledighet och charm konversera pristagare på Nobelfesten.

Uppväxten på Drottningholms slott, med pappa som den stora kärleken, övergick dock tidigt i en längtan efter frihet – och nöjen. Redan i ganska tidiga tonår beskrevs Madeleine första gången som partyprinsessa och mamma Silvia tog pressen i örat.

– Madeleine är ingen partyprinsessa, hon är en söt skolflicka, sa mamma med knappt återhållen ilska i en tv-intervju.

 

Festade runt

Fast sen dröjde det inte så väldigt länge innan svenska folket tack vare den alerta pressen kunde konstatera att hon gärna, ofta och sent festade runt med glada väninnor på nöjesetablissemangen vid Stockholms Stureplan.

Det var dock när Madeleine skaffade stadigt sällskap som det verkligen blev liv i spalterna – och hemma på Drottningholm. Erik Granath var en gotländsk societetspojke dömd för narkotikabrott, rattfylleri, och misshandel. Förhållandet tog slut en kort tid senare och pappa kungen lär ha haft mycket att göra med den saken.

Nu får partyprinsessan sin finansman

Madeleine började ett nytt liv. Pluggade in en fil kand med konstvetenskap som huvudämne och började arbeta halvtid för Childhood Foundation. En stiftelse, grundad av mamma Silvia och med syfte att genom olika projekt förbättra barns, i synnerhet flickors, levnadsvillkor på olika håll i världen.

Och så träffade Madeleine en pojke som verkade som klippt och skuren för rollen som prinsessgemål. Han hette Jonas Bergström och var en framgångsrik, skötsam ung jurist, uppvuxen i den svenska överklassen.

Kungen uppges ha blivit stormförtjust och de unga tu blev tidigt, men inofficiellt, sambor.

När förlovningen eklaterades den 11 augusti 2009 och Jonas tillsammans med Madeleine steg nerför trapporna på Sollidens slott för att presenteras föll svenska folket som en fura. En sådan ledighet, en sådan säkerhet, stiligt yttre och vänlighet!

…men dessvärre inte trogen som guld, skulle det visa sig.

Den 24 april 2010 uppgav hovet att förlovningen var bruten. Uppmärksamheten blev stor, nyheten om prinsessan som brutit sin förlovning och ställt in sitt stundande bröllop meddelades till och med i de amerikanska nyhetssändningarna.

 

Flydde till USA

En uppenbart skakad och ledsen Madeleine flydde till New York och skulle komma att gå en tuff tid tillmötes.

Det skulle dock visa sig att en ny kärlek väntade henne just där, på andra sidan Atlanten.

Christopher O’Neill, född 1974, växte upp i London. Mamma Eva Maria, engagerad i många olika välgörenhetsorganisationer, är ursprungligen österrikiska och har därmed samma modersmål som drottning Silvia. Pappa Paul, avliden år 2004, var amerikan men flyttade redan på 60-talet till London från New York för att etablera det europeiska huvudkontoret för den amerikanska investmentbanken Oppenheimer & Co. Chris har fem vackra halvsystrar; Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen.

Gymnasieåren tillbringade Chris i Schweiz och fortsatte sedan studierna på universitet i Boston i USA och på handelshögskolan Colombia Business School i New York. Han började sedan sin bana i sin pappas fotspår, i finansbranschen . Efter att tidigare ha arbetat på finansjätten Rotschild är han verksam vid finansföretaget Noster Capital.

Chris har både brittiskt och amerikanskt medborgarskap och har idag bott längre i USA än i England, men den utsökta accenten är betydligt mer engelsk än amerikansk.

Han är en sportkille som gärna ägnar sig åt golf, tennis och slalom, och är en varm anhängare av den engelska fotbollsklubben Chelsea. Hittills har Chris mer framstått som en diskret och stabil kille än ett under av sprudlande charm.

Men säkert finns det många kvaliteter som vi ännu inte sett hos den man som Europas vackraste prinsessa, hon som vågade bryta en förlovning när det inte kändes rätt, vill tillbringa resten av sitt liv med!

Scroll to Top