Doktorn: Nyckelorden är lugn, ro och kravlöshet

I terapiträdgården i Alnarp blir alla växter vänligt ompysslade och skjuter glada, kraftfulla skott mot den blå sommarhimlen. Men inte bara växterna behandlas med varsam...

Doktorn: Nyckelorden är lugn, ro och kravlöshetI terapiträdgården i Alnarp blir alla växter vänligt ompysslade och skjuter glada, kraftfulla skott mot den blå sommarhimlen. Men inte bara växterna behandlas med varsam omtanke. Här får vilsna människor som drabbats av utmattningssjukdomar speciell hjälp att växa och gå vidare i sina liv.

Terapiträdgården, som är en del av den stora Alnarpsparken i södra Skåne, har nått världsrykte för sin framgångsrika metod att i en skyddad miljö läka stressrelaterade sjukdomar med naturens hjälp.

Lena Welén-Andersson är arbetsterapeut och verksamhetsansvarig i den vackra anläggningen, som egentligen består av flera olika “rum”. Hon, om någon, vet vilken positiv effekt naturen har på våra sinnen.

– Här hittar man ett annat sätt att se och man finner ro i naturen. Våra nyckelord är lugn, ro och kravlöshet. Vi lägger stor vikt vid sinnesstämning och känslan av sammanhang, berättar Lena.

Här i terapiträdgården finns den härligt prunkande och doftande blomsterängen, skogsträdgården, plommonlunden och en generös köksträdgård. Här finns humlesurr och porlande vatten. Och här finns det läkande lugnet.

Ambitiösa kvinnor
Många av deltagarna, under den tolv veckor långa behandlingen, är ambitiösa, duktiga kvinnor över 40 år som aldrig stannat upp och vilat i vardagen och som har svårt att säga nej. De har haft ett stort ansvar både hemma och på arbetet och de har oftast varit sjukskrivna för utmattningssyndrom i flera år innan de kommer till Alnarp.

– Många har stängt av sin kropp och är för mycket i “tänket” och för litet i “kännet”. De har jättesvårt att koppla av. Mycket i deras liv har gått ut på att prestera och få beröm och de har slitit på sig länge.

– Vi försöker få deltagarna att hitta tillbaka till grunden. Vem är jag? Vad vill jag? Sedan kan man åstadkomma en förändring, men det är ofta en lång process, som kan ta flera år.

Metoden är ingen snabb mirakelkur. Det tar tid att bryta den onda cirkeln av stress och prestationsångest och att orka ta makten över sitt liv igen. Här får man redskapen för att locka fram sin egen skaparkraft.

– Men detta är inget för den som precis gått in i väggen. Då är man inte mottaglig, säger Lena.

Åtta personer ingår i varje grupp. De kommer på förmiddagen och stannar till efter lunch. Dagarna är strukturerade för att ge en känsla av trygghet och sammanhang.

– Här finns bland annat tillgång till sjukgymnast, läkepedagog, psykoterapeut/läkare och arbetsterapeut.

Orken och lusten styr
Under dagen kan deltagarna ägna sig åt vad de känner för och orkar. Kanske fläta ett fat av kvistar, dra upp morötter, njuta av massage, baka ett doftande rosmarinbröd, pyssla med pelargonerna i växthuset eller bara sitta och vila ute i den härliga trädgården.

– Vi har en “kappsäck” av aktiviteter att erbjuda och vi uppmanar deltagarna att utgå från sina egna behov vid val av aktivitet. I början orkar man inte så mycket. En kvinna som var här hade inte lagat mat på flera år men blev väldigt förtjust i basilikaplantorna. Det blev en ingång, en lust att skapa. Nu gör hon pesto hemma varje dag!

En tid in i behandlingen går man ofta ner i en sorgeprocess, när man tänker på hur många år som gått förlorade. Men man kravlar sig upp igen. Deltagarna följs också upp vid tre tillfällen efter behandlingen. Och Lena blir lika glad varje gång hon får höra att nu kan någon besöka vänner igen eller har börjat sova gott.

Doktorn: Nyckelorden är lugn, ro och kravlöshetVid fyra tillfällen får man också träffa en vägledare, en coach, som hjälper till att vaska fram drömmarna och som ger inspiration till att se framåt. Många kan återgå till arbetslivet i någon form.

Lena medverkar också i en nyutkommen bok om metoden, “Trädgårdsterapi, Alnarpsmodellen”. Den inleds med raderna:
– Det är med människan som med ett frö – växtkraften visar sig när hon får falla i god jord…

Fall: Naturen gav mig livet tillbaka! 

Scroll to Top