Lill-Babs: Tacksam för varje dag jag mår bra

Tro det eller ej – folkkära Barbro "Lill-Babs" Svensson fyller snart 75 och kan se tillbaka på ett händelserikt liv. Som 15-åring kom hon första gången till storstan och sedan har karriären rullat på. Men att sluta står på scen är inget alternativ – vad skulle jag göra då, frågar sig Barbro.

 

 

Den 9 mars fyller Sveriges tuffaste tjej i lyxförpackning 75 år!

 

Det tror ingen som ser repetitionerna inför julkonserten på Lunds nya arena. Folkkära Barbro “Lill-Babs” Svensson fyller hela lokalen med sin starka röst, dansar på scenen, gestikulerar och skrattar. Då ska tilläggas att hon just kommit hem från en resa till Santo Domingo och tog en snabb sväng om Järvsö innan hon klev fram på arenascenen.

– Jag är nog lite trött, pustar Barbro i en paus, blinkar åt fotografen och säger att rynkor kan väl trollas bort nuförtiden. Sedan får de intensiva ögonen lyster igen, hon tar ett andetag och talar med ny energi. Det breda armbandet på armen lyser. Här finns namnet på de tre döttrarna och nio barnbarnen ingraverade.

 

Storasysteransvar

Men 75 år? Om det är obegripligt för publiken, vad tycker jubilaren själv?

– Ungarna säger att jag borde ta det lugnare, men vad ska jag göra då? Jag vet att allt kan ändras från en dag till en annan, jag kan få alzheimer i morgon. Visst har jag känt av min ålder med hjärtflimmer, och emellanåt blir jag lite yr. Men det kan man inte gå och tänka på. Jag är tacksam för varje dag som jag mår så här bra.

 

Barbro Margareta föddes den 9 mars 1938 i 21-åriga mamma Brittas morföräldrars kök, i en liten stuga i Tå i Järvsö. Som äldst av fem syskon fick hon stort ansvar.

– Jag blev mammas hjälpreda och hade inte en tanke på att ge mig ut i världen. En gång åkte jag med morfar med häst och vagn till Söderhamn. Han hade svart kostym och hatt på sig och jag minns hur fantastiskt jag tyckte det var, att jag fick uppleva denna resa.

 

Några år senare blev färden länge. Barbro tog tåget till Stockholm, efter en inbjudan av musikprofilen Simon Brehm som hade en egen orkester. Han hade lyssnat på programmet Morgonkvisten där hon medverkade som “ung förmåga” Barbro var bara 15, men försäkrade Simon Brehm att hon fyllt 16.

– Första dagen ville Simon bjuda mig på lunch. Du får vad du vill ha, sa han. Men jag vågade inte utan bad honom välja. Det blev lax och vad jag blev så besviken! Pappa fiskade ju ofta, jag var uppväxt på fisk…

 

Stabil grund

Simon Brehm gav henne en stabil grund att stå på i nöjesbranschen.

– Han sa till mig – var nyfiken, lyssna på andra, men hitta din egen stil! Var rädd om chansen du fått, slarva inte bort den. Simon betonade också vikten av att visa människor respekt. Var någon i branschen spydig mot en servitris eller orkestermedlem spred det sig snabbt.

 

Resten är svensk musikhistoria, med många kapitel. Vi tittar tillsammans på gamla fotografier och Barbro skrattar och minns.

– Vad fort åren går! Det har man ingen aning om när man är 16.

 

Efter 75 år har Barbro samlat många erfarenheter. Vad har livet lärt henne?

– Asch, det är inte så svårt när man tänker efter. Jag har lärt mig att det är så lite som behövs för att en människa ska bli glad. Reser man utomlands kan man se riktig nöd. Visst, det finns människor som har det svårt här hemma också, men inte på samma sätt, förklarar hon.

– Jag förstår inte varför vi här i Sverige klagar så mycket. Även när det är tufft finns det säkert en stund varje dag när vi kan fundera över det vi har att vara glada över.

 

Firar i Järvsö

Födelsedagen kommer att firas med nära och kära i Järvsö.

– Men jag är inte säker, ungarna har nog något hemlighetsmakeri för sig. Jag önskar mig inga prylar, utan en trevlig dag tillsammans. Och så gärna saker som barnbarnen gjort själva. De är alla kreativa och gör så mycket fint.Lill-Babs: Tacksam för varje dag jag mår bra

 

 

Personligt

Namn: Barbro Margareta Svensson.

Född: 9 mars 1938.

Bor: I Stockholm och Järvsö. Huset i Järvsö är en kär samlingsplats för familjen.

Familj: Döttrarna Monica, Malin och Kristin. Nio barnbarn.

Aktuell: Med turnén Tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson.

Scroll to Top