Borås Superstars: Nu blir Katrin, 87, tv-kändis!

Äldreboendet Distansgatan 7 i Borås utsågs häromåret till Sveriges bästa äldreboende. Nu kommer alla som vill kunna titta in hos Katri Gustavsson och fem av hennes vänner i nya tv-serien Borås Superstars.

 



Katri Gustavsson, 87, har mycket att berätta. Hon föddes i Ingermanland, söder om Finska viken. Morfar var predikant och familjen, som ägde fyra kor, ansågs välbeställd.

Andra världskriget vände upp och ner på tillvaron för Katri som för många andra. Familjens ägodelar togs i beslag och de flydde under en mödosam resa till Finland.

Efter kriget bodde Katri i kappsäck i många år, i Finland, Tyskland och olika delar av Sverige. Europa var söndertrasat, åren en kamp för att bygga upp tillvaron igen.

– Ibland känns det som hela mitt liv varit ett enda flyttande, konstaterar hon lugnt.

De gamla tiderna minns Katri tydligt, särskilt om hon börjar tala med någon av sina fyra döttrar. Närminnet är det sämre med. Därför flyttade Katri till Distansgatan 7 i Borås för snart två år sedan. Här tycker hon om att pyssla i sin lilla lägenhet, fika med personalen och gå på gudstjänsten som ordnas på äldreboendet med jämna mellanrum. Pratstunderna med de andra i matsalen är också trevliga inslag och bingospel någon gång emellanåt.

 

Konstnärlig ådra

Om Katri växt upp under andra förhållande hade hon kanske utvecklat sin konstnärliga ådra. I lägenheten finns hennes egna akvarellmålningar med motiv från Ryssland. Och högt upp på en vägg hänger porslinstallrikar som själv målat. Istället arbetade Katri på fabrik, samtidigt som hon och maken fostrade flickorna, som alla är födda i Sverige.

Katri är en av pensionärerna som medverkar i TV4:s nya serie “Borås Superstars” om livet på ett demensboende, som startar den 28 mars.

Redan har protesterna haglat på olika forum på nätet. “Låt de gamla vara i fred!” Men Katri, som fått sitta framför kameran för en längre intervju har inga invändningar mot att bli “tv-kändis”.

– Jag trivs bra här. Vill de visa oss i tv, så är det bara roligt. Hoppas bara jag inte ser förfärlig ut!

Dottern Aino ler:

– Mamma har alltid varit noga med att vara ren och fin. Här finns en frisör som gör vid mammas hår var fjortonde dag. Mamma, du kommer att vara jättefin.

Givetvis tänker Aino följa serien.

– Det är klart! Jag tror detta blir roligt. Vi har fått veta att det ska bli en varm serie som visar vilken glädje det finns här, både bland boende och personal. Jag tror det finns ett stort intresse för hur våra äldre har det.

 

Sveriges bästa

Distansgatan 7 är inte vilket boende som helst. Det utsågs häromåret till Sveriges bästa äldreboende av Sveriges pensionärers riksförbund. Och det var här i uteträdgården som statsminister Fredrik Reinfeldt, hårdbevakad av livvakter, plötsligt blev uppbjuden av en 79-årig krutgumma och glatt tackade ja. Reinfeldt blev så imponerad av besöket att enhetschef Erika Lörinczy med sambo bjöds in till glöggmingel till statsministerparet på Sagerska palatset efteråt.

Distansgatan 7 består av åtta olika gruppboenden med tio lägenheter i varje. Här finns avdelningar för gamla i olika stadier av demens, tre av enheterna är finskspråkiga. I lägenheterna finns ett pentry, men de flesta måltiderna intas gemensamt i matsalen. De äldre möblerar själv sina rum.

Enhetschef Erika Lörinczy är van vid media. Hennes tankar har spritts flitigt i artiklar och på konferenser.

– Man är ung så länge man lever! Här behandlas våra pensionärer som människor med kropp och själ. Vi koncentrerar oss på de friska bitarna, genom att stimulera till aktiviteter, förklarar hon.

– Pensionärernas hem börjar vid stora entrén. Överallt ska finnas blommor och små pyssel. Vi som jobbar här är gäster i deras hem. På avdelningarna är man som en familj.

Fysisk beröring är oerhört viktigt. På Distansgatan 7 kramas man flitigt.

– Närhet släpper loss endorfiner som gör oss lugna och glada. Det är viktigt att alla byter miljö åtminstone en gång om dagen. Ingen ska bli sittande i sin stol i lägenheten framför tv:n.

 

Viktiga veckobrev

En grundtanke är att all personal jobbar väldigt tätt tillsammans, alla är ansvariga och en styrelse tar besluten. En morot är veckobreven som mejlas ut till anhöriga. Här visas i text, och med många bilder, vilka aktiviteter som erbjudits, allt från loppis, modevisning, karaoke, målning till sång av frälsningsarmén där publiken får styra sångvalet. Det finns också en buss för utflykter utanför huset.

– Vi vill ha något roligt att berätta i breven och då funderar vi lite extra på vad vi kan göra, säger Erika.

Personalen åker på studiebesök runt om i Europa, glada över att få dela erfarenheter med varandra. Ibland får svenskarna sig en tankeställare.

– I Ungern sover pensionärer ofta flera i samma rum. Hos oss sover de ensamma och blir ofta oroliga på nätterna. Det kan de gamla i Ungern också bli men de har trösten i att inte vara ensamma om de vaknar. Det är ensamt nog att bli gammal och få demens. Det kommer vi aldrig ifrån. Det vi kan göra är att skapa glädje runtomkring.

I en korridor finns många fotografier som visar de boende i unga år. Här syns Kurt Staaf, vars son Lennart just sitter och blir intervjuad av TV4.

– Min fru gick bort och då flyttade jag hit. Men jag har mina pojkar. Två stycken, så fina på alla sätt och vis, säger Kurt och sätter sig ner för att måla vid ett staffli.

Han målar hjärtan.

 

Borås Superstars har premiär den 28 mars på TV4

Scroll to Top