När vi sågs hade vi ju känt varandra länge!

Turid kände sig ensam. Hon var änka och saknade sällskap till konserter, teater och promenader. Så provade hon en dejtingsajt på nätet. –Och jag träffade Fritz, säger hon. Jag gick från att vara deppig änka till glad fästmö.

Välkommen till HJ:s egen Kontaktklubb!

Du har väl inte missat Hemmets Journals nylanserade Kontaktklubb? Tidigare i år lanserade vi på Hemmets Journals hemsida HJ Kontaktklubb som är ett samarbete med Match.com. Där kan människor i alla åldrar lära känna nya intressanta bekantskaper under ordnade och trygga former.

När vi sågs hade vi ju känt varandra länge!Syftet med kontaktklubben är inte nödvändigtvis att vara en nätsida där man träffar en ny partner, det är i första hand en mötesplats där man finner någon att dela livets goda stunder med – ett gott skratt, en promenad eller varför inte en kanelbulle.

Läs mer om kontaktklubben:

Finns det någon för mig?

Så nätdejtar du – steg för steg

Prova på nätdejting direkt:

Hemmets Journals Kontaktklubb (öppnas i nytt fönster)

Tips för dig som vill nätdejta


Sveriges första officiella dejtingsajt var Spraydate som startade 1999. I dagsläget räknar man med att 1,1–1,3 miljoner svenskar är medlemmar på någon dejtingsajt och 40-talisterna har de senaste åren varit den starkast växande målgruppen på den här typen av sajter.
Internetdejting kan fortfarande vara ett lite tabubelagt ämne, men fördelen med att dejta på nätet är att ni faktiskt kan lära känna varandra innan ni träffas första gången. Några goda råd kan dock vara på sin plats:

* Använd alltid ditt sunda förnuft när du kommunicerar med andra.
* Använd ett alias tills du känner dig trygg med att nämna ditt riktiga namn.
* Berätta för andra när du ska träffa någon, som var och när ni ska ses.
* Rapportera alltid om du upplever att någon agerar stötande.

När vi sågs hade vi ju känt varandra länge!

Turid hoppas att hon och Fritz kan inspirera andra att nätdejta. 
– Visst ska man vara försiktig. Men har man tur kan hela  livet förändras till det bättre!

Turid Löfgren, 71 år, som då bodde i Strömstad, var änka sedan sex år och innerligt trött på ensamheten. Det var 2005 och Turid hade nyss blivit pensionär. Tid hade hon gott om. Men hon saknade sällskap.

Var träffar man någon? Kanske genom bekanta. Eller i en fikakö på stan? Nej, knappast. Inte heller krogen var ett alternativ.
– Det kom påtryckningar från släkt och vänner, berättar Turid.
– De tyckte jag skulle prova en dejtingsajt på internet. Jag sa tvärt nej.

Överhuvudtaget var Turid skeptisk till all kontaktannonsering, var sig det var i tidningar eller genom datorn.
– Jag tänkte att det säkert fanns fullt med konstigt folk som bara var ute efter att lura andra. Det har jag läst mycket om.

Men de nära och kära gav sig inte. Turid, som var en sådan trevlig och utåtriktad kvinna, skulle väl inte vara ensam. Så här gör man nu för tiden, betonade de. Ge nätet en chans.
Till sist vek Turid sig för argumenten.
– Jag tänkte att jag väl i alla fall kunde försöka. Jag dör ju inte av att sitta framför datorn och titta lite, skrattar hon.
– Dessutom hade jag faktiskt precis köpt dator.

Skapade ett konto
Turid började leta efter dejtingsajter. Det fanns nästan hur många som helst. En del var för yngre, andra för äldre, några var gratis, andra kostade en slant. Hon provade några, och när sommaren gått över till höst hade hon skapat ett konto på match.com.

Inom en månad hade Turid kontaktats av en man vid namn Fritz Vahlund. De började skicka meddelanden till varandra den 8 november. Då Turid hade ett ärende i Göteborg där Fritz, idag 70, bodde bestämde de sig för att träffas. Det blev på ett café den 22 november.
– Det kändes inte alls konstigt. Vi hade sett foton på varandra och hunnit skicka många mejl. Det var som om vi känt varandra länge. Vi satt och pratade i ett par timmar innan jag var tvungen att åka hem igen. Då hade vi bestämt att fortsätta träffas.

Nyårsafton ville inte Turid fira ensam. Hon bjöd hem Fritz. Gästrummet i huset där Turid bodde var dubbelbokat denna kväll, så han övernattade på Turids soffa. Efter den helgen blev det allt tätare mellan mötena.

– Jag trodde aldrig det skulle fungera så bra efter så kort tid. Men vi var ju 65 år båda och hade ju inte så mycket tid att “slösa” bort. Vi pendlade mellan varandra i ett och ett halvt år. Sedan bestämde vi oss för att flytta ihop.

Idag bor Turid och Fritz i en lägenhet i Göteborg och har förlovat sig.
– Jag har vunnit högsta vinsten i livets lotteri! Jag gick från att vara en deppig änka till att bli världens gladaste fästmö.

När vi sågs hade vi ju känt varandra länge!
Några klick på datorn blev början. Sedan lärde Turid och Fritz sakta lära känna varandra.

Turid rekommenderar andra att prova dejtingsajter.
– Jag tycker inte att någon ska behöva gå och känna sig ensam. Många har kanske inte lust att gå ut på dans när de blir äldre. De blir kanske sittande hemma. Varför inte ta en chans och se om dejtingsajterna kan erbjuda något annat?

Skynda långsamt!
Men sin ursprungliga skepsis har hon inte blivit av med helt.
– Man ska inte vara för godtrogen. Visst finns det konstiga människor på nätet, precis som man kan träffa underliga människor om man går ut på dans.

Hennes råd är att skynda långsamt, även om den man fått kontakt med verkar vara världens bästa.
– Få inte panik och rusa in i något. Lär känna varandra lite i taget.

Turids och Fritz pendlande byggde upp förhållandet, sakta men säkert. De var tillsammans på helgerna och gick på konserter, teater och mycket mer.
– Jag har också varit på Gotland och träffats Fritz familj. Sådant gör att man blir ännu bättre bekanta.

Fritz säger ofta till Turid att hon berikar hans dagar.
– Vi är verkligen jätteolika. Han är tystlåten och jag är intensiv, nästan halvtokig ibland, skrattar hon.

Gifta sig tänker de inte göra. Det behövs inte.
– Jag säger ju min man om Fritz och det går bra utan att vara gift. Då känns det att vi verkligen hör samman.

Scroll to Top