Maria Wells: Jag vill få trötta tonårsmammor att skratta!

Det blir bara roligare och roligare att vara mamma tycker Maria Wells – gift med musikern Robert Wells– och själv sångerska och nu också författare. I nyutkomna boken Mammatankar beskriver hon sitt liv som tonårsmamma till Oscar, 15 och Teddy, 13.

Maria Wells: Jag vill få trötta tonårsmammor att skratta!
Musik är viktigt. Maria Wells är sångerska i showgruppen Vocalettes, som är en del av välkända Rhapsody in Rock. Nu är hon också författare – i sin nya bok beskriver hon sitt liv som tonårsmamma.

– Det blir bara roligare och roligare att ha barn. Nu har vi helt andra diskussioner, de utgår från egna idéer. Det är häftigt. Sedan ser jag att fast vi uppfostrat bägge barnen på samma sätt så blir de ändå olika. Teddy har bråttom, han går till skolan fyrtio minuter innan han börjar. Oscar släntrar iväg fem minuter innan och säger – “det är lugnt”. Jag älskar dem bara mer och mer.

Maria Wells är gift med musiker Robert Wells och själv sångerska. Familjen bor i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Sommarhuset i Falkenberg är ett andningshål i pusslet med turnéer, föreställningar, pojkarnas aktiviteter och skrivande. Maria är själv förvånad över att det faktiskt blivit två böcker.

– Jag och min väninna Eva var med barnen på stranden i Falkenberg. Det var min enda riktigt lediga sommardag och vi skulle bara njuta. Sedan hände en massa oväntade saker och när vi kom hem var vi helt slut. Jag skrev ner vad som hänt, sedan fortsatte jag att skriva om sådant jag ville komma ihåg. Det var inget som jag tänkte att andra skulle läsa, men plötsligt satt jag med ett manus.

Fortsatte skriva
Maria hade ingen aning om hur svårt det är att få förlag att nappa. Då hade hon nog inte vågat. Men hon skickade högen med papper till två. Det första förlaget hörde av sig och tyckte – jättebra, men vi har precis bestämt oss för ett liknande manus. Det andra ringde efter ett par veckor och slog fast – ja, detta vill vi ge ut!

– Det var lite otäckt att det jag skrev blev offentligt, jag undrade vad folk skulle tycka. Sjunga vet jag att jag kan, men skriva var något nytt. När andra boken kom ut var jag inte lika nervös, så det blir bättre och bättre!

Effektiviteten är det inget fel på. Maria har redan ett manus till en barn- och ungdomsbok färdigt för hugat förlag. Det är tänkt att bli en serie på fem böcker.

– Det handlar om en pojke och en flicka som är på äventyr i den svenska historian. Det är fantasy och är tänkt att vara riktigt spännande. Jag kan bli avundsjuk när jag läser om andra som skriver disciplinerat. Mitt skrivande är ett enda virrvarr. Jag kan skriva tidigt på morgnarna eller på nätterna när familjen sover. Jag kan slänga ner något på en bit papper mellan låtarna under en föreställning, eller låta bli att skriva en vecka eller två. Men det blir något i slutändan ändå!

Boken Mammatankar beskriver kärleksfullt hur de små sönerna plötsligt fått gigantiska fötter och mörka röster. Tio liter mjölk är en dagsranson och plötsligt har Maria fått lite tid för sig själv. Tid för upplevelser med väninnorna, tid för reflektioner.
– Det är ju också en sorg, inte att barnen blir äldre, utan att tiden går så fort. Jag flyttade hemifrån när jag var sjutton, det är inte länge tills Oscar är så gammal. Fast han ska inte flytta så tidigt, tjugo är lagom, tycker jag. Eller lite äldre…

Uppväxt i Säffle
Maria var tonåring i värmländska Säffle.

– Jag var en snäll tonåring, nästan lite tråkig. I skolan älskade jag matte och fysik. Jag sjöng redan då, jag var med i en ungdomskör. Det fanns inte tid för så mycket bus. Vi var väl tio år när en väninna och jag började sjunga på församlingshemmet och andra evenemang, som 13-åring sjöng jag i dansband. Jag älskade också att dansa och gick olika kurser. Min dröm var att sjunga eller bli simhopperska. Eftersom det var dåligt med trampoliner i Säffle fick det bli sång! skrattar hon.

Hennes mamma var hemma när Maria var liten, och arbetade senare på fabrik och i leksaksaffär. Marias pappa dog när hon var tolv.

  Maria Wells: Jag vill få trötta tonårsmammor att skratta!
Maria Wells dröm som liten var att sjunga eller bli simhopperska. Eftersom det fanns dåligt med trampoliner i Säffle blev det sång.

Som 17-årig reste Maria på semester till Grekland och kom att sjunga på ett hotell. Det blev snabbt en anställning och i flera år underhöll Maria utomlands.
 
Idag är hon sångerska i showgruppen Vocalettes tillsammans med Hanna Wanngård och Caroline Jönsson. Gruppen har varit en del av Rhapsody in Rock i tio säsonger och är resten av året inbokad på olika event. Trion beskriver Vocalettes som en blandning av Andrew Sisters och Christina Aguilera och frestar med allt från 40-talspärlor till dagsfärska hits.

Maria är också musiklärare för yngre elever. När hon kom på att en klass inte hade en susning om vem Evert Taube var, började ett idogt arbete som slutade med en allsångskväll för barnen och deras föräldrar. Barnen hade övat länge, indelade i grupper, och bär nu en skatt av visor med sig i livet.

I Mammatankar funderar Maria över barndomsminnen, sina egna och sönernas.

– Det finns ingenstans i världen som det regnar som i Säffle! Det är så mysigt att se regnet mot gatlyktan som lyser på just det sättet som det bara gör hemma. Regnet doftar också på ett speciellt sätt, just bara för att det är hemma. Pojkarna har varit med och sett stigarna och platserna jag lekte på. På hemvägen en gång sa Teddy: “Mamma, ser du så vackert solen kommer ner som små, smala strålar genom träden i skogen. Jag tycker om sådan skog”. En dag ska det bli roligt att höra Oscar och Teddy berätta om vilka dofter och ställen som de kommer att betrakta som hemma, vad som format deras trygghet.

Svåra förlossningar
Det finns ett stort allvar mitt bland Marias humoristiska skrivande. Båda hennes förlossningar var svåra. Sonen Teddy föddes tio veckor för tidigt. Maria förlöstes med akutsnitt, efter en vansinnesfärd till sjukhus med maken Robert vid ratten. De var sekunder från att förlora honom. Teddy vägde bara 1900 gram.

– Nappen var större än hela hans ansikte! Han är en kämpe, en superstark kille. Efteråt har allt gått bra!

Men Maria själv gick in i väggen när hon gav sig tid att slappna av och släppa oron. Då tog kroppen ut sin rätt.

– Allt som hände kring förlossningen gjorde att min kropp ställde in sig på en dödskamp. Den förberedde sig på att dö. Själv hade jag fullt upp mentalt med att oroa mig för min son. När han blev ett år kunde jag slappna av. Men kroppen mindes och behövde tala om det för mig. Jag fick ångest, svårt att andas, fick för mig att jag hade dödliga sjukdomar, det tryckte över bröstet. Då en barnmorska förklarade för mig varför jag mådde så dåligt, blev stressen lättare att hantera.

Med sina böcker vill Maria mer än underhålla.

– Samhället är så annorlunda idag mot när jag var tonåring. Idag slits kvinnor mellan att vara en bra mamma och skicklig yrkeskvinna. Vi älskar att vara hemma med barnen, men tycker också om att jobba. Sedan ska vi ha vackra hem och vara förföriska älskarinnor. Det är en teknisk omöjlighet att få det hela att gå ihop!

– Jag hoppas jag kan få andra mammor att skratta mitt i allt det trötta. Då orkar man få lite distans. Det finns oändligt mycket vardagslycka omkring oss, för mig kan det vara godmorgonkramarna, vänner att gråta med, att blunda i solen, känslan efter en joggingrunda. Det är ofta de små sakerna som är de största. Jag har ett ordspråk med i en bok. Jag vet inte vem som är författaren, men det är tänkvärt: “Livet består inte av att vänta ut stormarna. Det handlar om att lära sig dansa i regnet.”

Maria Wells: Jag vill få trötta tonårsmammor att skratta!
Maria Wells med sin nya bok om att vara tonårsförälder. 

Scroll to Top