Vår lille Sims blev svårt biten av en annan hund

En vanlig skogspromenad höll på att sluta riktigt illa för Elisabeth och Jan Rippes, känd från Galenskaparna, lille hund – Sims. En större hund kom plötsligt rusande nerför slänten och tog Sims över nacken och ryggen i ett enda bett, skakade honom och högg sedan en gång till...

Vad säger hundexperten?

– I den akuta situationen är det tyvärr inte mycket man kan göra för att skydda sig mot en farlig hund. Hundar är så snabba och farliga hundar är ofta så stressade och blockerade att de inte lyssnar. Det bästa är om man hinner agera innan hunden går till attack, säger Nina Roegner, hundexpert på Hundakademin i Göteborg.

Genom att ställa sig mellan sin egen hund och den angripande hunden kan man blåsa upp sig, stirra och verka hotfull och därigenom få den angripande hunden att backa. Stampa i marken, vifta med armarna och kanske slå till med en väska eller annat tillhygge. Men det kräver att den egna hunden är lydig och stannar kvar bakom ryggen och inte kommer fram för att hjälpa till.

Om det redan pågår ett slagsmål gäller det att inte bli hysterisk och börja skrika eller försöka dra bort den angripande hunden för då blir det ofta större och värre slitskador.

– Ta tag i bakbenen på hunden som bitit sig fast och lyft så högt du kan. Förr eller senare kommer den angripande hunden att släppa taget och då gäller det att få undan hunden innan den hugger igen. Helst ska man vara två så att någon tar hand om den överfallna hunden så den inte försöker ge tillbaka.

Nina Roegner poängterar vikten av att kunna läsa sin hunds signaler. Hon möter dagligen hundägare som missförstår hotfulla eller aggressiva signaler och tror att hunden bara är nyfiken och vill leka. Det finns många bra kurser där man lär sig att läsa sin hunds signaler så att man lättare kan samspela och sätta gränser när det behövs.

– Man har strikt hundägaransvar från dag ett och man måste ha en broms på sin hund om den ska gå lös, även om den bara är glad. Har man en överdrivet aggressiv hund bör man fundera på om aggressionen kan bero på stress och kontrollera om den är frisk. Aggressivitet kan också bero på sjukdomar.

Vad säger veterinären?

– Det är inte ovanligt att man blir oense om vad som har hänt vid ett hundslagsmål, men ofta blir en hund mer skadad än den andra och det är inte alltid man ser på utsidan hur allvarliga skador hunden har fått, säger Elisabeth Bademo, chefsveterinär på Västra djursjukhuset i Göteborg.

Om en liten hund blir biten av en större hund över bröstkorgen så kläms hela kroppen ihop. Där är lite hud och muskulatur och nära till brösthålan. Ibland kan ett täcke rädda livet på småhundar som attackeras. Små hundar skakas ofta kraftigt under attacken och då kan det uppstå inre blödningar som inte märks förrän efter någon dag. Överhuden kan släppa från underhuden och bilda luftfickor där det samlas var och bakterier.

– Vi ser ett par hundbett i veckan, men långt ifrån alla blir lika allvarliga som i Sims fall. Det var ändå inte det värsta vi sett. Vi har fått göra både hudtransplantation och laga benfrakturer.

Elisabeth Bademo tycker att man alltid ska undersöka ett hundbett. Ibland blir båda hundarna skadade i ett slagsmål, men när det är en stor och en liten hund inblandade blir det ofta en ojämn kamp.

– Det kan kräva många kirurgiska ingrepp innan de blir friska, men de allra flesta hundar brukar vi klara av så de blir återställda.

Vad säger juristen?

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter
1 §
Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

19 § En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Vad ägaren eller innehavaren har betalat i skadestånd har han eller hon rätt att få tillbaka av den som vållat skadan.

– Det betyder att man ska ha sådan koll på sin hund att den inte orsakar skador och gör den det så är den angripande hundägaren ansvarig. Det är ett strikt hundägaransvar, men det blir ofta konflikter mellan hundägare i sådana sammanhang, säger Inger Johannesson på Polisen i Göteborg.

Hon tycker att man alltid ska polisanmäla ett hundöverfall även om det inte leder till något just den gången. Händer det sedan igen och sedan något riktigt allvarligt så finns det tidigare dokumentation. Annars kan hundägaren hävda att det aldrig har hänt tidigare och polisen kan inte vidta åtgärder.

– Polisen kan med hot om böter ålägga koppeltvång och munkorg och följer man inte det så kan hunden bli omhändertagen, men då handlar det om väldigt allvarliga situationer. Det kan vara svårt att få någon utomstående att vittna, man vill inte bli ovän och därför är det bättre att rutinmässigt anmäla.

Vår lille Sims blev svårt biten av en annan hund
Elisabeth och Jan Rippe hoppas att Sims ska bli helt återställd så att han kan börja träna igen.

Den pigga lille jack russeln Sims, 6 år, har blivit lite av en kändis. Inte bara för att han bor hos Jan Rippe från Galenskaparna, utan han har även egna meriter. Matte Elisabeth Rippe har lagt ner mycket tid och möda på att lära honom diverse konster, inte minst för olika roller i den populära hundteatern som har visats upp under My dog-mässan i Göteborg de sista tre åren.

Ett sus går genom publiken varje gång Sims kommer in på planen med rosa vingar på ryggen och ett trollspö i munnen som den goda fen i sagan om Askhunden. Liksom när han börjar retas med de andra hundarna genom att hälla ut saker på golvet som de måste plocka upp i sagan om Snövit och de sju dvärgarna.

Hemma i Långedrag utanför Göteborg finns småsyskonen Chili och Tess. Tillsammans är de Jans och Elisabeths tre ögonstenar. Sims var deras första hund. Jan Rippe trodde först att han var allergisk mot hundar och var tveksam till att bli bunden med ett djur. Elisabeths och barnens längtan efter en hund var dock stark och när ett allergiprov inte visade utslag på hund så gav han med sig och det ångrar han inte.

– Jag blev störtkär direkt när Sims kom över tröskeln. Det tog väl knappt en sekund, sedan smälte jag och låg på hallgolvet och han kom fram och pussade mig i ansiktet, säger han.

Tre småhundar
Efter något år kom nästa hund och sedan nästa. Nu har de tre småhundar som springer runt fötterna och det är full fart hela tiden. Men det kan bli mycket även för den som älskar och ibland kommer ett äldre par som bor i närheten och går ut med hundarna. Det var vad som hände den där ödesdigra eftermiddagen i november förra året.

Det hade redan varit rejält kallt ett tag och den första snön låg kvar på marken. I skogen vid Hinsholmskilen brukade hundarna vara lösa och plötsligt började de skälla på en större hund som kom fram längre upp i en backe, ett trettiotal meter framför dem.

– Det blev lite skällande från båda håll och plötsligt kom den stora hunden springande och bara kastade sig över Sims. Han bet och skakade. Våra vänner lyckade till slut slita bort den större hunden och ta sig därifrån. De såg att Sims var skadad, men de förstod inte då hur illa det var utan ringde efter oss. När vi kom fram så såg vi stora blödande sår över hela ryggen på Sims, berättar Elisabeth.

Det blev ett snabbt samtal till djursjukhuset och de fick komma in direkt. En kirurg stod redo att ta hand om den skadade Sims. Det blev en stor operation där de fick sy hundra stygn i flera hudlager. Muskler och ledband var avslitna. Efter skakningarna hade det bildats luftfickor inuti kroppen vilket inte syntes på utsidan, men som gör att det blir tungt att andas och efter hand kan de fyllas med blod eller var.

– Vi hämtade honom senare på kvällen och ett tag var han väldigt dålig, han bara låg i vår säng med tratten över huvudet och fick starka värktabletter. Vi kunde bara rasta honom genom att ställa honom ute en stund, säger Jan.

Rev upp stygnen
Två veckor efter operationen skulle stygnen tas bort, men när Elisabeth låg och klappade Sims såg hon något rosa på ryggen. Plötsligt insåg hon att Sims hade lyckats bita eller riva upp stygnen och att såret gapade öppet igen. De skyndade till veterinären som fick göra om operationen en gång till.

Förutom det obehagliga överfallet, besvären med operationerna och oron över om han skulle klara sig så förde händelsen med sig stora kostnader.

– Hundägaren menade att det var våra hundar som orsakade bråket när de skällde på hans hund. Man känner sig utsatt när något sådant här händer. En normal hund ska inte attackera, den har andra sätt än att bita när den ska sätta en mindre hund på plats och visa dominans. Om hunden är opålitlig ska den inte vara lös, säger Jan.

Trots att Sims var så svårt skadad är han idag på god väg tillbaka. Sims älskar att lära sig nya saker och Elisabeth hoppas att han ska bli helt återställd så han kan börja tränas igen. Hon har lagt mest krut på honom, bland annat kan han balansera och gå på bollar.

Vår lille Sims blev svårt biten av en annan hund
Den lille pigga jack russelln Sims kan bland annat balansera och gå på bollar.

– Chili och Tess är nog minst lika duktiga, men Sims är lätt att arbeta med. Det är som ett första barn, allt han lär sig är så fantastiskt och sedan har jag nog inte hunnit med de andra hundarna lika mycket. Men de är väldigt engagerade och jag har hört att en hund som aktiveras mycket till och med mår bättre än en hund som motioneras, säger hon.

Scroll to Top