Min fru tvingar mig att ha tofs på jobbet!

Dags för semester! Mannen som förväntas ta Sverige ur krisen får äntligen släppa ut tofsen och ta på träskorna från Flen. Möt finansminister Anders Borg som hellre leker med Barbie med barnen än åker på lyxresor runt jorden...

Visste du att…

… Anders hade etta i matte på gymnasiet? Han läste senare upp betyget på Komvux.

… han är bästis med Sven-Otto Littorin och sägs vara en förträfflig lyssnare?

… match.com:s lista över män svenska kvinnor helst vill kyssa rankar Anders på sjätte plats?

5 snabba sommarval…

X  Glass                                      – Banta

Tangabadbyxa                           – Långa badshorts  X

X  Camping                                – Lyxhotell

X  Skara sommarland                – Ullared

Barfota                                        – Foppatoffel  X

Min fru tvingar mig att ha tofs på jobbet!

Finansminister Anders Borg. En favorit bland kvinnorna?
– Äldre kvinnor kommer ofta fram till mig och vill prata. De har en stark ansvarskänsla, har jobbat hårt och har koll på familjens ekonomi. Det gillar jag.

 

“Det är pappa som håller i pengarna.” Ja, det är den förklaringen finansminister Anders Borg, 41, ger sina yngsta barn, 7-åriga tvillingdöttrarna Hanna och Sarah, när de frågar varför pappa alltid är på TV och nästan aldrig är hemma.

 

Och bättre kan det väl inte sägas. Sedan hösten 2006 har norrköpingssonen med den stilbrytande frisyren det tunga ansvaret att hålla ordning på statens kronor och ören.

 

En uppgift man inte avundas honom under en tid som han själv beskrivit som “den värsta finanskrisen sedan depressionen.” Förklara det för ett par sjuåringar! Ändå är det en förvånansvärt glad, avspänd – och lång!

 

– Anders Borg som en småregnig försommardag öppnar upp dörrarna till sin lejonkula på finansdepartementet.

 Vad roligt att jag får vara med i Hemmets Journal! Både mormor och farmor läste tidningen, den har alltid funnits i vårt hem.

 

Jag brukade ta stora buntar och sätta mig och läsa serierna. Han visar oss in till arbetsrummet som går i mossgrönt och guld. Ombonat som ett vardagsrum med dignande fruktfat och mjuka ytor.

 

Anders Borg må ha beskrivits som den charmigaste av ministrar, öppen och med glimten i ögat. Men han skulle inte sitta där han sitter utan en omvittnad stark vilja. “En elefant i en porslinsbutik” för att citera kritiker. “Sveriges mäktigaste man” för att citera politiska experter.

 

– Nej, nej, säger han och skakar långsamt på den berömda svansen. Jag går inte omkring och känner mig mäktig. Jag har en chef som är mycket mäktigare. Dessutom ser jag det här jobbet som något jag gör under en kortare period av mitt liv.

 

Det är ett förtroende jag har fått av Fredrik och av väljarna. Jag känner mig snarare överväldigad av ansvaret. Jag vill kunna se folk i ögonen och säga: “Vi gör vad vi kan för att ni ska få det så bra som möjligt.”

 

Jämställt förhållande
Nej, Anders Borg ser sig inte i badrumsspegeln på morgnarna och tänker: “Wow, jag är finansminister!” En sådan attityd hade varken gått hem hos väljarna eller hos hustrun Sanna och de tre barnen.

 

– Absolut inte! Våra tvillingflickor har väldigt starka viljor liksom vår 11-årige son Ludvig. Och min hustru och jag lever i ett jämställt förhållande så… Nej, en familj ska inte bygga på att en person tar all plats.

 

Hemma på landet i Sörmland – i ett gammalt tegelbruk utanför Katrineholm som tidigare tillhörde knutteklubben Stompers – är han bara pappa. Så fort arbetsveckan i Stockholm är över, reser han hem i ilfart och innan någon hunnit säga budgetarbete har han hoppat ur “bankpyjamasen” och släppt ut håret.

 

– Jag brukar inte ha tofs hemma. När vi åker och handlar brukar min hustru alltid säga: “Nu får du ta på dig tofsen!” Hon gillar inte att jag går med utsläppt hår.

 

Han beskriver hemmet som en sörgårdsidyll med “kohage på ena sidan” och nära till sädesfält, sångsvanar och frigående mufflonfår. Som son till en mulle- och strövarfröken, mamma Gudrun, och en hängiven orienterare, pappa Bosse, har Anders Borg naturintresset i blodet.

 

Han tar ofta med sig barnen ut till skogs för att plocka svamp och bär. Och för att titta på djur.

 

– Vi var ute senast i helgen och spanande, berättar han. Men eftersom vi inte såg några djur fick jag låtsas vara reporter från TV-programmet “Animal planet”, lite som Arne Weise.

 

Jag brukar låtsas att vi är i Afrika och att vi stöter på bufflar, krokodiler och lejon. Och så ska alltid zebrakalvarna undkomma de farliga djuren! Om någon skulle höra mig? Ja, det får jag väl bjuda på…

 

Gammal scout
Precis som vår kung är finansministern gammal scout. Frågar du försynt vad “mufflon” är får du inte bara en beskrivning av djurets utseende – du får hela fårrasens bakgrund.

 

“Det europeiska urfåret, Cyperns nationaldjur! Jättegoda att äta.” Han kan också allt om fågelliv på fjällen, järvar och “gissa-vems-spillning”. Ett resultat av barndomens fjällvandringar med fadern.

 

– Pappa och jag började fjällvandra när jag var runt 12 år. Då gick vi dagsetapper och övernattade i stugor.

 

När jag var 13 år gav vi oss för första gången in i Sarek. Då går man bara med tält. Det är ett bra sätt att komma nära varandra – man spanar på vilt, gör upp eld, lagar mat på stormkök och pratar tills det blir skymning. Jo, det blev mycket politik…

 

Redan då. Men, förtydligar han, som pappa lämnar han politiken på jobbet. Barnen skulle förmodligen somna av siffersnack och finanskalkyler. Och leka med Barbie är ju så mycket roligare…

 

– Ja, skrattar han lite generat. Vi leker fortfarande med Barbie, mina döttrar och jag. Det är lite mindre intensivt nu… Jag brukar ofta rita teckningar till dem och inte minst får jag rita av deras Barbiedockor! De är ju som de är som förebild men man kan inte bestämma över sina barn.

Tvillingarna, får vi veta, får 20 kronor i veckopeng. Och barnen ska lära sig att vårda sina pengar, mässar pappa Anders.

 

– Nu har tjejerna kommit på att de ska spara sina veckopengar gemensamt.

 

Då blir det ju 40 kronor i veckan istället för 20. De har räknat ut att de på så sätt snabbare får ihop till en ny Barbie!

 

Han älskar sitt jobb. Men samvetet gnager varje dag. Anders Borg vill inte vara en frånvarande pappa.

Min fru tvingar mig att ha tofs på jobbet!

Som gammal scout, jägare, fältbiolog och fjällvandrare är Anders Borg som lyckligast ute i naturen.
– Jag tar ofta med barnen ut och spanar på djur.

 

Så fort han åkt ifrån barnen på måndag morgon längtar han efter dem. Ekonomisk kris eller inte, lite sommarledigt måste även en finansminister få.

 

Billig charter
– Ja, jag måste få vara lite ledig med mina barn i sommar. Jag jobbar otroligt mycket och barnen får göra stora uppoffringar. Men det blir en kortare semester.

 

Första juli blir jag ordförande i Finansministerrådet i Europa och i augusti sätter budgetarbetet igång igen.

 

Familjen Borgs semestrar kan beskrivas med ett ord. Budget. De stannar kort och gott hemma. Varför resa när man bor i en lantlig idyll med badsjö, mufflon och naturen runt knuten?

 

– Men nu ska vi faktiskt åka till Italien, säger han nästan urskuldande. Med Ryanair. Det är fantastiskt billigt men man får vara ut i god tid. Vi bokade resan för ett år sedan.

 

Man kan inte låta bli att förundras över ett land där statsminister Reinfeldt åker på vandrarhemsemestrar, tar med egna lakan och delar kök med främlingar.

 

Och nu en finansminister som reser charter! Skulle Frankrikes Sarkozy och Storbritanniens Gordon Brown göra det samma? Tveksamt.
Vill man inte unna sig lite lyx om man nu kan?

 

– Nej, det viktigaste är att man får vara tillsammans. Att tälta med barnen, till exempel, är bland det bästa som finns. Sedan är både jag och min hustru ekonomiskt sinnade. Man ska alltid vara försiktig med pengar.

 

Han vill verkligen vara som vilken annan småbarnspappa som helst. Med ett undantag. Anders Borg måste alltid kunna bli nådd. Dygnet runt. Ringer det måste han svara.

 

– Jag är alltid tillgänglig. Enda gången jag stänger av telefonen är när jag flyger och det är så sällan att jag har koden till telefonen uppskriven. Skulle jag låt säga bada, ligger telefonen på stranden så jag hör om det ringer. Händer det saker blir jag kontaktad. Så måste det vara.

 

Vill vara anonym
– Det är väldigt skönt att vara utomlands eftersom inte många känner igen mig. Jag saknar anonymiteten även om de människor som kommer fram när jag är i Sverige, ofta är väldigt trevliga.

 

Träffar han och hustrun andra småbarnsföräldrar från andra länder på semestrar utomlands presenterar han sig kort och gott som ekonom. Att det handlar om “ekonomernas ekonom” låter han vara osagt.

 

– Jag försöker undvika att prata jobb när jag är ledig. Tankarna på jobbet finns där alltid ändå. De går aldrig att koppla bort.

 

Ett stenkast från familjen Borgs hem ligger Harpsund, statsministerns sommarresidens. Och visst, familjerna umgås en del, medger han. Men de sitter inte och pratar budget vid middagarna…

 

– Å, nej! Det skulle inte min fru acceptera. Vi pratar väl en del jobb men också om familj, vänner och sådant som andra pratar om. En del politiker vill bara prata politik. Fredrik är inte sådan.

 

Molnen börjar spricka upp och några tveksamma solstrålar skiner in genom de höga kontorsfönstren. Varsel, nedläggningar, svårt att få jobb – året som gått har inte varit nådigt för Sveriges ekonomi. Kan finansministern ge några trösterika ord inför hösten?

 

– När det är som mörkast är det närmast gryningen.
Det var luddigt. Bättre kan du!

 

– Nej, men det är som trädgårdsmästaren säger i filmen “Welcome, mister Chance”: “Efter vintern kommer våren. Sedan blommar blommorna och sedan kommer en höst på nytt… Det är precis så ekonomin är!

 

Vi kan vara helt säkra på att det kommer att vända, att vi får en stark period men att också den kommer att ta slut. Ha förtröstan!

Scroll to Top