Nu flyger Inger på “egna” vingar!

Att ta en liten tripp på 30 mil för att ta en kopp kaffe är inget speciellt för Inger. Det gör hon flera gånger i veckan ibland, med sitt lilla flygplan. Och flygplanet, det har hon dessutom själv varit med och byggt…

Nu flyger Inger på

Inger Reinfeldt och hennes stora stolthet, ett ultralätt flygplan. – Det är ingen extremt dyr hobby att ta flygcertifikat eller ha eget plan, säger hon. det är som att ta mc-kort och köpa en stor motorcykel.

 

Första gången Inger Reinfeldt flög var hon bara tre månader gammal.

 

– Jag hade en envis kikhosta och familjens läkare påstod att enda boten var en flygtur på hög höjd. Pappa hade förtroende för läkaren och lyckades övertala en pilot att ta med oss upp i ett plan, berättar Inger, som numera är 57 år och bosatt i Laholm.

 

Tydligen hjälpte flygresan, för Inger blev helt frisk och kanske var det vid det tillfället – trots att hon var liten baby – som drömmen om att flyga på egen hand föddes.

 

Det tog många år innan drömmen blev verklighet. Men för tre år sedan erövrade Inger flygcertifikat!

 

– Det är så mycket annat som slukat mitt intresse genom livet och var sak har sin tid, förklarar hon. Men nu var det dags att börja flyga!

 

Byggt själv
Men inte nog med själva “körkortet”, Inger har dessutom varit med om att bygga sitt eget plan; en liten flygmaskin av modell Eurostar på 276 kilo, som klassas som ultralätt.

 

– Jag har alltid varit tekniskt intresserad och ska man sköta ett plan behöver man också veta hur det är konstruerat.

 

Det är underbart att kunna ge sig upp på egen hand i skyn, hävdar Inger. Laholms flygklubb har egen start- och landningsbana på en stubbåker strax utanför stan och ibland lyfter Inger därifrån flera gånger i veckan.

 

– Det känns jättekul att ta en tripp till exempelvis Alvesta för en kopp kaffe och så hem igen.

 

Ingers längsta resa bakom spakarna gick till södra Tyskland nu i våras.
 
– Jag hade med en flygkompis, Lasse, för jag får faktiskt ta en passagerare i planet. Men då får vi inte ha särskilt mycket packning, totalvikten för planet är 450 kilo. Så vi hade bara med det nödvändigaste; underkläder, tandborstar, flytvästar – vi flög ju över Östersjön – och navigationsutrustningen.
 
I Sjöbo mötte paret från Laholm över 20 andra flygburna skandinaver. Alla flög sedan i formation till en stor flygmässa i Friedrichshafen.

Nu flyger Inger på

Inger, 57 år, är aldrig rädd när hon flyger.

 
Aldrig rädd
Inger är aldrig någonsin rädd under flygning, även om hon inte är särskilt förtjust i att flyga över öppet vatten.

 

– Däremot är jag försiktig. Jag vet en gång då jag flög och hade ett sträck tranor över mig och gäss under mig. Det var onekligen en häftig upplevelse, men rädd, nej, det var jag inte.

 

Inger har för många andra kvinnor lite udda intressen.

 

– Pappa önskade sig en son men fick två döttrar, så på något sätt fostrade han mig som en pojke och jag fick för min tid lite ovanliga flickintressen. Jag blev bilkårist, körde mc, kom med i Blå Stjärnan och sysslade mycket med hästar. Min dröm var att bli veterinär.

 

Men den stora kärleken kom emellan. Inger gifte sig ung, flyttade efter en tid med sin man till Österrike och fick två barn, Anders och Susanne.
 
– Så småningom flyttade jag och barnen hem till Sverige och jag utbildade mig till lärare. Då bodde vi på landet i södra Halland och jag födde upp hästar, jag hade totalt elva islänningar.
 
Så mötte Inger en ny kärlek och fick sonen Jonathan.
 
– Jonathan, som nu är 23, är funktionshindrad. Han har Aspergers syndrom som liknar autism.
Nu flyger Inger på

Ingers pappa tog sin tre månader gamla dotter med upp i ett flygplan för att bota babyns kikhosta. Inger i doktorns famn till vänster, pappa håller storasyster Marianne.

– Jonathan har det jobbigt med sociala kontakter och arbetar helst på egen hand. Men som så många andra med samma syndrom har han specialkompetens som vi andra inte kommer i närheten av.

 

Driver skola
Det var inte bara rollen som mamma till Jonathan, utan än mera den som lärare som fick Inger att satsa på en gymnasieskola för funktionshindrade.

 

– Jonathan är en fantastisk teoretiker, men många andra ungdomar passar betydligt bättre för en praktisk utbildning. Så föddes idén till en speciell skola för dem.

 

– Sedan sex år driver jag Björklidens gymnasium i Knäred – du vet där freden mellan Sverige och Danmark slöts 1613.

 

På Björkliden får funktionshindrade ungdomar bo och plugga under fyra år.

 

– Målet är att eleverna efter sin praktiska utbildning ska kunna bo själva och ha ett meningsfullt jobb.

 

Nu är det inte det enda företaget Inger satsat på.

 

– För ett par år sedan öppnade jag ett företag i Laholm, FiL, där vi anställer just människor med Aspergers syndrom. Vi vet att de klarar jobb som i många fall kan vara svårt för oss andra.

 

Där arbetar även Jonathan som expert på data.

 

Eget företag
Inger blev genom sina speciella satsningar utsedd till årets företagare i Laholm för ett par år sedan. Det resulterade dessutom i att hon utsågs som ambassadör för kvinnors företagande av regeringen.

 

– Som ambassadör ska jag berätta för andra, till exempel i skolor eller inom kvinnoföreningar, om hur intressant det är att ha ett eget företag. Jag tycker att det är roligt att försöka tända ungdomar på en sådan idé.

 

Ja, nog är Inger Reinfeldt en person med många strängar på sin lyra. En dam som står med båda fötterna på jorden, men som samtidigt älskar att slänga sig upp i det blå!

 

Nu flyger Inger på

Björkliden är ett gymnasium för funktionshindrade. Skolans grundare och rektor är Inger, här med dottern Susanne, som också arbetar på gymnasiet. Ingers hundar Nino och Ezcana får också vara med på fotot.

Scroll to Top