Gabriel låg livlös i dammen

Valpen kom tillbaka, men var var pojken? Daniel rusade ut för att leta efter sin son, då 1, 5 år. Oförklarligt drogs han mot dammen och där, helt stilla, flöt Gabriel under vattenytan.

Gabriel låg livlös i dammen
Idag är Gabriel lika pigg som vilken femåring som helst och han har kommit ikapp sina jämnåriga kamrater.
Det finns en bild som aldrig raderas ur Theres minne; den när hennes man kom rusande med deras son i famnen och skrek att Gabriel drunknat.

Theres och Daniel Wiklund bor med sina tre små killar, Gabriel, snart 5, Benjamin, 3, och Melwin, 1, strax utanför västgötska Götene. För lite drygt tre år sedan hände familjen något fasansfullt.

– Det var strax före midsommar 2005, säger Theres. Jag hade sovit dåligt och bad Daniel ta hand om pojkarna på morgonen, så att jag kunde få vila lite.

Daniel tog med Gabriel, då 1,5 och Benjamin, 3 månader, till undervåningen och började klä på dem för att gå ut.

– På den tiden hade vi en hundvalp, Teo, som var absolut bästa kompis med Gabriel, förklarar Daniel. Så när jag klätt färdigt Gabriel släppte jag ut honom och hunden innan jag tog hand om Benjamin.

Hälarna stack upp

Då och då tittade Daniel ut och såg hur Gabriel körde runt med sin leksaksgräsklippare, medan hunden glatt skuttade runt om.

– Så började Benjamin skrika. Jag bytte blöja, men förstod att han nog var hungrig och behövde ammas, så Theres kom ner för att ta hand om honom.

Under tiden tog Daniel själv på strumpor och skor för att gå ut. Då kom plötsligt hunden inrusande alldeles ensam.

– Jag blev orolig. Teo och Gabriel var oskiljaktiga, varför kom inte pojken?

Daniel började leta på den stora tomten. Men där fanns ingen liten kille.
– Kanske har han gått till grannarna till vänster för att titta på deras kattungar, tänkte jag. Men något drev mig ändå åt granntomten till höger. Jag gick in där, men kände lite obehag, för ingen verkade vara hemma. Jag gick ändå runt och ropade på Gabriel. Då plötsligt fick jag syn på hans hälar som stack upp ur en djup vattendamm.

Med ett illvrål rusade Daniel mot dammen och drog upp pojken, som var helt livlös. Med sonen i famn rusade Daniel mot egna huset medan han förtvivlat skrek att Gabriel drunknat!

– Jag sprang ut och mötte dem med Benjamin vid bröstet, minns Theres, fortfarande med skräck i rösten. Jag vet inte hur snabbt jag kom in igen, lade babyn på soffan, fick tag i telefonen och larmade 112.

Gabriel låg livlös i dammen

Det var ett mirakel att Gabriel, snart fem, klarade sig utan men och idag har mamma Theres och pappa Daniel låtit inhägna gården.

Larmcentralen lovade sända ambulans, men det kunde ta tid. Den som funnits i Götene var numera indragen. Daniel gav hela tiden den livlösa Gabriel konstgjord andning. Det gav inget resultat…

Ambulans körde sedan Gabriel och Daniel i ilfart till Lidköpings lasarett. Theres och farföräldrarna, som blivit larmade per telefon, kom efter i bil.

– Där lyckades läkarna få igång hjärtat, sedan blev det helikopter direkt ner till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

– Efteråt fick vi veta att Gabriel haft hjärtstillestånd i mellan 50-55 minuter. Om han överlevde, vilket var ovisst, skulle han ha svåra hjärnskador. Han hölls nedsövd och nerkyld för att inte hjärnan skulle svälla. Samtidigt fick han svår lunginflammation av det infekterade vattnet från dammen, säger Theres.

Fick droger

Efter en vecka i respirator kunde han ändå andas själv. Under hela sjukhustiden bodde föräldrarna då på ett anhörighotell.

– Hela tiden pendlade vi mellan hopp och förtvivlan. Ingen visste utgången.

När Gabriel vaknade var han svårt spastisk.
– Han hade ingen kroppskontroll, kunde inte fokusera ögonen, armar och ben ryckte och for och vi fick ingen kontakt med honom.

Gabriel fick hela tiden starka droger. Livet för hans föräldrar var kaos.
– Tack och lov fanns både far– och morföräldrar hos oss och tog hand om lillebror Benjamin, berättar Theres.

Efter sex veckor i Göteborg flyttades Gabriel vidare till sjukhuset i Skövde.
– Men två veckor senare bad vi att få åka hem. Vi hade lärt oss sondmata och ge sprutor och ville till en lugnare miljö.

Så började en tid då Gabriel sakta, sakta men i stort sett jämsides med Benjamin lärde sig sitta.

– Efter en tid fick vi åka till ett utredningshem i Bräcke i Göteborg. Där var vi i två tvåveckorsperioder. Under period två, det var åtta månader efter olyckan, visade magnetrönten att Gabriels hjärnskada helt oförklarligt var borta! Läkarna förklarade det med att en skada helt märkligt kan försvinna på riktigt små barn, främst på barn under fyra år, vars hjärna ännu inte är helt färdigutvecklad.

Gabriel låg livlös i dammen 
Pappa Daniel Wiklund har numera lite extra koll på sina pojkar Gabriel, snart fem, Benjamin, tre, och Melwin ett år.

Satt upp staket

Efter det har han gått på ett dagis för barn med speciella behov – det vill säga där barnen kan få extrahjälp och vistas i en lugn miljö.

– Det har gjort underverk. Personalen där var fantastisk och idag är Gabriel helt normalutvecklad för sin ålder.

Idag är också familjen Wiklunds gård ordentligt inhägnad, inget barn kan komma över stängslet.

– Vi var ganska nyinflyttade när olyckan hände, men hade börjat stängsla. Det återstod bara några meter innan allt var klart. Den öppningen vi inte hunnit med lyckades Gabriel hitta och dessutom leta upp den oskyddade dammen.

– Det blev en fasansfull tid som följde, men nu vågar vi andas ut och nu kan vi också njuta av kille nummer tre, Melwin, säger Theres.

Tyvärr kunde Wiklunds inte behålla sin hundvalp Teo, eftersom de var tvungna bo på sjukhus under så lång tid. Men idag finns ytterligare en liten familjemedlem – kattungen Fjant!

Scroll to Top