Sveriges hetaste dansband!

"Sveriges bästa dansband" – så heter SVT:s nya helgsatsning som förväntas locka storpublik. Men hur är det egentligen att spela i ett dansband? Hemmets Journals Anna Vorne slog följe med Drifters ett helt dygn och lärde sig allt om "gnuss", hur man spelar trots magsjuka och varför dansband har så fula kostymer…

Storsatsning i SVT

Missa inte “Sveriges bästa dansband” i SVT1 med start den 18 oktober kl 20!

Drifters

Drifters har funnits sedan 1962 och firade förra året 45-årsjubileum. Medlemmarna har bytts ut ett par gånger under åren, men idag består bandet av Erica Sjöström, sång, saxofon, dragspel och tvärflöjt, Kent Liljefjäll, bas, Ronny Nilsson, gitarr, Stellan Hedevik, keyboard och Mattias Berghorn, trummor.

Drifters Grammisnominerades i år och har totalt vunnit fem guldklavar. (Dansbandens eget musikpris) Nyligen släppte bandet cd:n “Tycker om dig”.

Visste du att…

…Erica tävlat i Upplandsschottis i tio år?

…Drifters gjorde ledmotivet till SVT:s serie Möbelhandlarens dotter? Låten hette “När du var här”.

…Erica lånat ut sin röst till After Darks jubileumsshow? Hon imiterade Carola.

Sveriges hetaste dansband!

– Grabbar! Är det paljetter som gäller ikväll?

Erica Sjöström, 38, sångerska i Sveriges hetaste dansband Drifters, sticker in huvudet i killarnas loge. Det är en halvtimme kvar till spelning och allt måste klaffa i klädväg när man ska upp på scen inför en storpublik.

I kväll är det Göteborgsborna som ska frälsas – och danssugna har redan börjat flockas runt Polkettens dansgolv på Liseberg. År 2008 går nämligen i dansbandens tecken. Överallt pratas det om buggskor och glädjen i att dansa loss till favoriter som “Margareta”, “Leende guldbruna ögon” och “Inget stoppar oss nu”.

Intresset för dansband är så stort att SVT i dagarna drar i gång serien “Sveriges bästa dansband”, en helgsatsning i nio delar där en jury ska vaska fram landets bästa dansorkester. Hemmets Journal som alltid är med där det händer fick exklusivt följa populära Drifters under ett spännande turnédygn. 

“Drifters!, Drifters! Drifters!” En otålig skara hörs hojtande framför scenen. Drifters som förra året firade otroliga 45 år som band, lockar även de som inte dansar. Inte minst sedan Kyrkby-tjejen Erica Sjöström tog plats som Drifters frontfigur. Med sin utstrålning och starka röst har hon inte bara charmat de buggtokiga – i år vann hon dessutom pris som “Årets bästa dansbandssångerska” i den årliga Guldklavengalan. Och i Tyskland där gruppen går under namnet Midsommar, räknas Erica och grabbarna som det största svenska dansbandslöftet sedan Vikingarna.

Blir uppassade

– Det är helt otroligt när vi spelar i Tyskland, berättar Erica medan hon kämpar med blixtlåset i en ceriserosa klänning full av skimrande paljetter. Vi blir hämtade med limousine och blir uppassade hela tiden. De vill gärna att det ska vara strass, glamour och höga klackar när vi är i TV. Men på skivomslagen vill de ha röda stugor, vitsippor och krans i håret. De älskar det svenska!

Sveriges hetaste dansband!
Det är bara fullt ös som gäller på varje spelning. Fansen vill ha valuta för pengarna och få dansa riktigt mycket till härlig musik. Här spexar Erica till det tillsammans med basisten Kent Liljefjäll.

– Erica! Har du ett par extra sockar till mig? Kent Liljefjäll, 35, Drifters basist tillika Ericas sambo kommer in i logen klädd i kvällens stass – grå slacks, svart bälte och röd-vitrutig skjorta. Vad har hänt med de typiska dansbandskläderna? tänker jag besviket. Jag vill se pråliga blanka skjortor, jätteslag på kavajen och utsvängda byxor med påsydda fickor. Helst en liten midjeväska därtill.

–  Du menar “fantasikläder”? skrattar Kent. De kommer av att scenkläder förr var avdragsgilla, men då var kravet att det skulle sticka ut så mycket att man bara kunde ha dem på scen. Man skulle helst skicka in foton av kläderna till skattemyndigheten!

Så var myten om dansbandens dåliga smak avlivad. Det var alltså av skattetekniska skäl som orkestrarna förr såg ut som de gjorde.
Erica kliver i ett par cerisa sjucentimeterspumps och suckar lite över att hon inte hunnit äta på hela eftermiddagen, men nog ska hon orka fyra timmar på scen ändå. Det gäller att alltid göra sitt bästa, publiken ställer höga krav på sitt favoritband.

–  Man vet aldrig hur publiken är. De kan vara missnöjda och till exempel tycka att golvet är för halt. Då får man strö kaffepulver på golvet, det ger fäste för skorna!

Stellan Hedevik,48, och Mattias Berghorn, 36, gruppens keyboardist respektive trummis gör oss sällskap, ombytta och med välsprayade kalufser. Fem minuter kvar. Jag som inte ens ska upp på scen börjar bli smått nervös, men för ett band som gör 120 spelningar om året är det en helt vanlig dag på jobbet. Med den skillnaden att i dansbandsvärlden får man inte bli sjuk. En bokning är en bokning.

Jobbar sjuka

– Visst är det så, säger Erica. Man kan inte svika publiken. Jag har jobbat med lunginflammation, men vi har även spelat med magsjuka. Jag minns när Kent blev magsjuk och fick sitta på en stol och spela hela kvällen. Han var alldeles grön i ansiktet och fick gå ut och spy titt som tätt. Han fick låna mina bindor, den stackarn!

– Och du Stellan har ju spelat med ett brutet ben, säger Kent. Han ramlade av en ramp och förstod inte att benet var av. Först två veckor senare gick han till sjukhuset!

Bandets gitarrist Ronny Nilsson, 41, kommer in med sonen Hugo, 3, som passat på att hälsa på pappa bakom scen. Det har blivit dags att spela upp till dans.

– Vi ses snart!, säger Erica till mig och när de första tonerna av “Kärlek är inget spel” drar igång, hörs publikens jubel.
Och med lätt darriga ben letar jag mig ut från logen med sikte på dansgolvet. Hur var det nu – är det foxtrot som går i fyrafjärdedelstakt?…

Umgås privat

För Drifters, som har drygt 120 spelningar om året, är ledig tid en ynnest. En spelkväll på Lisebergs Polketten är ett utmärkt tillfälle att passa på att “leka”.

– Det händer att vi umgås privat också, berättar de. Och vi tar ofta med respektive familjer på resor. Det är många spruckna äktenskap i den här branschen. Man måste bry sig om dem därhemma.

Pumps och paljetter

Sveriges hetaste dansband!Sångerskan Erica Sjöström gör sig i ordning inför kvällens spelning. Pumpsen har sjucentimetersklackar och den kortkorta ceriserosa klänningen med paljetter är uppsydd av en sömmerska. Erica kommer ofta med egna förslag om design.

– Jag har lärt mig att om man har kortkort kjol ska man ha högt i halsen och tvärtom. Jag är tokig i rosa och har precis skaffat en rosa dator. Min sambo Kent förstår inte min fascination, skrattar hon.

Matchande kläder

Dansbandspubliken ställer höga krav på orkestrarna. Här svidar Kent, Ronny och Mattias upp sig för att matcha sin färgglada sångerska. 

– En gång hade jag både glömt att raka mig och knäppa översta knapparna i skjortan. Då sa Ronny: “Du ser ut som en obäddad säng”, skrattar Kent. Vi gillar att vara snygga och när vi spelar i Tyskland är kraven på stil ännu högre.

Practical jokes 

Sveriges hetaste dansband!

Gelé är lösenordet för en lyckad dansbandsfrilla. Ronny, Drifters gitarrist, visar trummisen Mattias hur det ska gå till.

– Ronny är lite av gruppens skojare, berättar Mattias. En gång hissade han ner ridån bakom Erica så att bara hon syntes från scen. Det har också hänt att Stellans tangenter tejpats fast eller att instrument har stämts om.

– Ibland skrattar vi så att tårarna rinner!

Fansen framför allt

Bandets keyboardist Stellan Hedevik kallas ibland “Ville Vessla” för sin förmåga att alltid vara först att byta om, äta eller packa ihop efter spelning. Här passar han på att prata med några fans i Göteborg medan han väntar på att resten av gänget ska bli klara.

– Vi är jättenoga med att ta oss tid med våra fans, säger Erica. En pratstund eller en kram betyder så mycket för dem.

Musikdirektör Sjöström

Sveriges hetaste dansband!

Innan Erica kom med i Drifters jobbade hon bland annat på Wallmans salonger och spelade i succémusikalen “I hetaste laget”. I grunden är hon utbildad musikdirektör och spelar obehindrat saxofon, dragspel och tvärflöjt. 

– På Wallmans lärde jag mig att hantera stress och att ta människor. Och jag fullständigt älskar människor!

“Gnuss” eller bugg?

Sveriges hetaste dansband!Hemmets Journals Anna Vorne är ringrostig på dansbanan. Men tack vare Christoffer Abrahamsson får hon snart kläm på takten.
Drifters Erica som själv har tävlat i gammeldans, berättar att det finns en Norrlandsvariant av foxtrot som kallas “gnuss”.

– Det går ut på att man gnuggar kinderna mot varandra när man dansar.

Kärlek på jobbet

I kvällens första paus går Kent och Erica loss på en godispåse. Basisten och sångerskan blev ett par 2001 och är sambor i ett idylliskt torp i Västergötland.

– När jag såg Kent första gången blev jag störtkär direkt!, säger Erica. Han spelade då i Black Jack och det tog ett tag innan det blev vi. Vi beter oss inte som ett par när vi jobbar, men när vi är hemma rår vi om varandra – Kent lagar mat till mig och jag gör desserter med nougatsås.

Sms-kontakt med fans

“Åh, vad jag tycker om er!” Erica kramar om ett fan under en paus.
– Ibland kan jag få en otrolig kick när det kommer fram folk man inte har räknat med. Jag har sms-kontakt med många fans – en gång hade jag skickat 3000 sms på en månad! Ringa dem kan jag dock inte, jag måste spara på min röst.

Fyra timmar senare…

Sveriges hetaste dansband!Två trötta fötter får äntligen vila. Men ömma tår är en bagatell för sångerskan som är uppvuxen med musik, sång och dans. Pappa Roland spelade i bandet Too much och mamma Ellen gav kurser i dans. Erica fick tidigt följa med och uppträda med sin pappas orkester. – Jag hade svårt i skolan, musik var det enda jag kunde. Hade jag inte blivit sångerska hade jag försökt bli TV-hallåa eller skådespelerska.

Hundjobb

Sveriges hetaste dansband!Vilda fester, groupies och hålligång? Glöm det! Efter spelning får bandet själva packa ihop och lasta in i bussen. Myten om dansbandsmusikern som en Casanova slår Kent hål på direkt.

– Vi gör så långa resor att det inte går att festa till det. Det är inte roligt att spela bakfull. Och de enda kvinnliga fans som kommit in i vår buss bjöd oss bara på paj. Vi är stabila familjemän!

Somnar nöjd

Sveriges hetaste dansband!

I den stora turnébussen finns plats för sex sängar. Här trängs bandet tillsammans med alla gosedjur som fansen skickar.

– Jag lägger mig alltid först, säger Erica. Jag har inga problem att somna när grabbarna grejar i bussen. Jag kan känna vem det är som kör bussen beroende på hur den svänger. Själv har jag inget busskörkort.

Ett andra hem

Under sommaren är turnébussen som ett andra hem. Skinnfåtöljer, sängar, badrum och ett litet kök gör resorna bekväma.
– Det går inte åt mycket alkohol i den här turnébussen, säger Mattias. Som mest kan vi värma lite whiskey i chokladmjölk när det är kallt.

Scroll to Top