I kolonin samlas familjen och kopplar av!

En koloni är inte bara en plats för odlandets fröjder, utan också en oas för vila och avkoppling. När Maria Öhrn och hennes familj skaffade sin koloniträdgård i skånska Lund ville de ha en trädgård på riktigt nära håll. – Det blir som att ha ett stort, härligt uterum, fast vi bor i lägenhet, säger Maria.

Visste du detta om kolonilotter:

• I Sverige finns ca 50 000 kolonister och över 700 koloniområden

• Det finns både koloniträdgårdar med stugor i olika storlekar och rena odlingslotter.

• Kolonilotter med stugor brukar vara mellan 300 och 500 kvm.
Odlingslotter är vanligen mellan 50 och 100 kvm.

• Det vanligaste är att en koloniförening arrenderar mark av kommunen. Sedan upplåter föreningen lotterna till medlemmarna. Stugan ägs av kolonisten själv. Men det finns också många andra varianter.

• Arrende och väntetid varierar väldigt mellan olika kommuner och områden i landet.

– I de större städerna är det hårt tryck och långa köer till de lotter som finns, berättar Anders Nordmark på Koloniträdgårdsförbundet. Särskilt eftertraktade är stuglotterna som vi hoppas blir fler framöver.

Odlande i över 100 år

• Koloniträdgårdar har funnits i Sverige i över 100 år och kom till för att ge folk i städerna en chans att få en bit mark att odla på.

• De första koloniträdgårdarna anlades 1895 i Pildammsparken i Malmö. En av de äldsta föreningarna, som fortfarande finns kvar, är koloniföreningen Zenith i Malmö.

• Ett av landets äldsta koloniområden är också Citadellet Landskrona.

• Åren 1904-1914 fick många orter i Sverige koloniområden, bl a Göteborg, Stockholm och Gävle

• Under krigsåren 1939-1945 uppstod många tillfälliga odlingsland för potatisodling – som mest fanns 130 000 potatislotter.

Källa: Koloniträdgården av Kenneth Nilsson och Ingrid Nordwall

I kolonin samlas familjen och kopplar av!
Maria Öhrn jobbar till vardags på Hemmets Journal. Här med dottern Nora, 12 år.

En egen koloni är guld värd – så är det absolut för Maria Öhrn som till vardags arbetar med redigering och layout på Hemmets Journal i Malmö.

Hon bor med sin familj, i grannstaden Lund, i ett område som heter Klostergården, byggt i slutet på 60-talet. Strax intill, på skönt promenadavstånd, ligger Lunds minsta koloniområde, Klostertäppan, med bara 25 stugor totalt. Till varje stuga hör en tomt på 200-400 kvm med plats för både ätbart och njutbart.

– Hit kan även tonårsbarnen tänka sig att komma för en fika. Ett trevlig sätt att samlas när alla gärna vill iväg till sitt.

I kolonin samlas familjen och kopplar av!Flera pioner i ljuvligt ljusrosa fanns redan i trädgården när Maria tog över den.

Här kan också Maria koppla av med att rensa i odlingsland och rabatter. Och läsa böcker förstås – ett av Marias stora fritidsintressen. Kanske har du läst hennes bok- och filmtips i Hemmets Journal.

Koloniträdgården skaffade familjen för sju år sedan, efter att ha hyrt en sommarstuga i flera år. Nu ville de ha en trädgård på närmare håll.

I kolonin samlas familjen och kopplar av!–  Jag tog över kolonin efter en äldre dam som hade vårdat den väl, berättar Maria. Allt var väldigt fint med många vackra blommor. Trädgården var dessutom väldigt välplanerad.

Själv vill hon gärna odla mer grönsaker och har därför anlagt en egen köksträdgård. Här odlas potatis, lök, squash och annat som kan komma till nytta i matlagningen.

– Jag har också förtätat hela trädgården med fler blommor och andra växter. Kolonin måste vara lättskött så att det även finns tid för avkoppling och vila, säger Maria.

– Sedan är det ju alltid roligt att hinna prata med andra i området. Det är en av fördelarna med att ha koloni – man kommer nära varandra.

Marias bästa tips!

• Se till att trädgården är välplanerad. En liten trädgård blir mycket mer lättskött om var sak har sin plats.

• Spara vackra växter som finns i trädgården, men flytta dem gärna till en plats som du själv har valt.

• Satsa på perenner! Det är både lättskött och trevligt.

• Täck över bara ytor så att trädgården blir mer lättskött. Plantera t ex smultron under hallonen och lägg täckbark under träden där inget vill växa.

• Förena nytta med nöje. En bärbuske passar alldeles utmärkt i perennrabatten.

• Odla på höjden! Det ger rumskänsla i en liten trädgård.

I kolonin samlas familjen och kopplar av!
Som ett utropstecken i rabatten lyser den röda jättevallmon.
I kolonin samlas familjen och kopplar av!
Maria fick frön av en väninna till dessa lysande tagetes.

Scroll to Top