Gösta såg aldrig handen som tog bankomatkortet!

Gösta Kållberg hade precis slagit in koden på bankomatens tangentbord och valt hur mycket pengar han skulle ta ut. Plötsligt distraherades han av en man som ville ge honom en tjugokronorssedel. Han såg aldrig hur en kvinnohand från andra hållet snabbt lade beslag på hans bankkort när det matades ut...

Kreditkortsuppgifter säljs på internet!

Det finns flera sätt för bedragare att komma över till exempel namn, kortnummer, utgångsdatum och CVV-kod. Uppgifterna används sedan för att konstruera falska kort och tömma konton eller för att handla på internet, ofta elektronikprodukter som är lätta att omsätta i pengar.

Sätten att komma över uppgifterna varierar. Det kan vara genom skimning eller phishing (se faktaruta) men numera finns kontouppgifter också att köpa på internet.

– Tendensen är att vi går ifrån den fysiska hanteringen av kort till en ren handel av kontokortsuppgifter. Då behövs ingen utrustning. Exakt hur det går till vet vi inte men vi vet att information säljs i mängd. Det kostar en dollar för uppgifter till tre kort, säger kriminalkommissarie Willy Persson vid bedrägeriroteln i Malmö.

Det handlar troligen dels om stulna kreditkortsnummer, men det finns även avancerade datorprogram som genererar nummer och andra uppgifter som sedan säljs. Vem som helst kan drabbas av detta.

– Man kan ha kortet inlåst och aldrig ha använt det. Bedragare kan ändå komma över de uppgifter som behövs.

– Ett stort problem är att varken banker eller andra företag vill skylta med att de råkat ut för bedragare. Man vill inte anmäla av policyskäl. Och då kan inte polisen agera. Det är väldigt stötande, både för polisen och hela samhället.

– Det behövs en högre grad av samarbete. Man måste också förbättra kontrollsystemen och vara mer vaksam i alla led, från kortutfärdare till butiker och näthandelsföretag, menar Willy Persson.

Så skyddar du dig mot kortbedragaren

I reportaget berättas om den äldsta formen av kortbedrägeri, det vill säga att kortet stjäls samtidigt som tjuven på ett eller annat sätt också kommer över den personliga koden. Sedan är det enkelt att tömma kontot.
Så skyddar du dig: Se till att ingen person är för nära dig när du tar ut pengar! Håll alltid för handen när du knappar in koden!

En vanlig bedrägeriform är så kallad skimning. Det betyder att informationen på kortet kopieras. Den traditionella formen förekommer bland annat på restauranger och i taxibilar när du lämnat ditt kort för att betala. Kortet dras i en falsk kortläsare som läser av informationen och bedragaren noterar CVV-koden. En kopia av kortet kan sedan användas för att till exempel handla på internet.
Så skyddar du dig: Det är nästan omöjligt på restauranger eftersom du oftast lämnar ditt kort till personalen som tar med det till kassan.

Bankskimning är en falsk kortläsare som monterats på bankomaten. All information från kortet sparas på ett minneskort. En kamera ovanför knappsatsen registrerar koden. Bedragarna tillverkar ett nytt bankkort och tömmer kontot.
Så skyddar du dig: Känn på utskjutande delar i bankomaten så att inget är löst! Var misstänksam om något sitter snett (även knappsatsen kan vara falsk)! Håll alltid för handen när du knappar in koden!

Butiksskimning är vanligare i andra länder men har börjat komma till Sverige nu. Traditionellt är det en dold falsk kortläsare som används att dra kortet i när kunden inte ser.
Så skyddar du dig: Var uppmärksam på hur personalen uppför sig, till exempel försvinner bakom disken med kortet. Anmäl till kortutfärdande bank!

Avancerad butiksskimning är en mer raffinerad form som även börjat förekomma i Sverige. Brottslingarna håller sig gömda eller bryter sig in i butiker eller varuhus och installerar egen utrustning i kortläsarterminalerna.
Så skyddar du dig: Du kan inte skydda dig! Utrustningen är oftast så avancerad och välgjord att inte ens personalen misstänker något.

En annan bedrägeriform är phishing. På svenska kan man säga “nätfiske” vilket är en samling metoder att på internet lura till sig bankkkonton, kreditkortsnummer och lösenord. Det kan vara att med e-post utge sig för att representera en bank eller kreditkortsföretag och via en falsk inloggningssida lura in bankkunder.
Så skyddar du dig: Lämna aldrig ut uppgifter på detta sätt! Ingen bank agerar så.

Allra viktigast: Skulle du drabbas av kortbedragare – anmäl direkt! Det ska inte vara några problem för dig att återfå pengarna om du inte varit vårdslös med hanteringen av ditt kort. I de fall banken på grund av omständigheterna inte vill täcka hela förlusten får du vända dig till ditt försäkringsbolag.

Gösta såg aldrig handen som tog bankomatkortet!
När Gösta skulle ta ut pengar från bankomaten smög en yngre kvinna upp bakom honom och lade beslag på hans bankomatkort.
(Personerna på bilden har inget samband med texten.)

Vi är i nordskånska Vittsjö och träffar Gösta Kållberg, 77 år. Här drev han och hustrun Kerstin under flera år en hotellrörelse innan de flyttade till Malmö. När Kerstin för drygt ett år sedan gick bort efter en längre tids sjukdom beslöt Gösta att återvända till det lilla idylliska samhället.

Men det Gösta ska berätta om skedde inte här utan i Malmö för drygt fyra år sedan. Gösta skulle hämta ut pengar åt Kerstin eftersom hon inte kunde gå ut. Han skulle ta ut tusen kronor på hennes konto och sedan gå på apoteket och hämta medicin. Han gick till en bankomat vid Triangelns köpcentrum i centrala Malmö.

– Det var kö till båda automaterna. Där fanns två personer, en ung tjej och en lång, lite äldre kille som båda var lite avvikande klädda och därför gav intryck av att vara utlänningar. De vandrade fram och tillbaka. De ska nog se vilken automat som blir ledig först, tänkte jag. Sedan funderade jag inte mer på det.

– Jag hade bankkortet plus apotekskortet i skjortfickan. Så blev det min tur. Jag satte in bankkortet och slog koden. Jag tryckte på knappen som angav hur mycket pengar jag skulle ha. Just då kom killen fram, böjde sig ner vid sidan om mig och höll upp en tjugokronorssedel.

– Han pekade på sedeln och sedan på mig som att jag skulle ha tappat den och han ville ge den till mig. Han räckte fram sedeln, men jag skakade på huvudet. “Yours?” undrade han. Men jag svarade att det inte var min utan att han skulle behålla den. Så vände jag blicken mot bankomaten och i samma ögonblick kom pengarna ut. Jag tog sedlarna, såg att beloppet stämde och tog kvittot som matats ut. Därefter gick jag iväg till apoteket.


Gösta såg aldrig handen som tog bankomatkortet!

<< Gösta Kållberg

Kände efter
Gösta hade inte en tanke på bankkortet. Först när det blev hans tur kände han efter i fickan. Apotekskortet var där men inget bankkort? Han kände efter i alla fickor. Kortet fanns ingenstans. Hade han tappat det? Han gick ut från apoteket och gick tillbaka hela vägen till bankomaten utan att hitta något kort.

– Jag vek runt gathörnet och tittade bort mot bankomaterna. Då såg jag paret igen. De stod fortfarande där och höll på med någonting. Då trillade polletten ner och jag förstod hela sammanhanget! Det var ju de som hade tagit kortet!

När Gösta kom närmare såg paret honom och skyndade genast iväg, vilket bekräftade Göstas misstankar. De började springa och han sprang efter. Men han förstod att det nog inte var så klokt att komma ikapp och höll avståndet. Plötsligt skildes paret och sprang åt var sitt håll.

– Då var det inte mycket jag kunde göra. Istället gick jag raka vägen till banken och anmälde stölden. Kassörskan kunde se att de hunnit ta ut 3 000 kronor. Sedan var kortet tomt. Hade jag haft med mig mitt eget kort hade det varit värre. Jag hade nämligen en gammal kredit kopplad till det kontot – då hade det funnits cirka 30 000 kronor tillgängligt. Det var en himla tur!

Kerstins kort spärrades och Gösta gjorde polisanmälan. Därefter anmäldes förlusten till banken. Det tog bara en vecka innan Kerstin fick tillbaka pengarna från banken.

Har man varit slarvig med kortet ersätter inte banken förlusten. Då blir det i stället ett ärende för försäkringsbolaget, under förutsättning att man är försäkrad. Och då gäller självrisken. Men i det här fallet var det ingen tvekan om att banken skulle stå för förlusten.

Redan samma dag som Gösta bestulits på kortet hade en väktare i ett köpcentrum i Lund observerat de båda korttjuvarna. Han tyckte att de uppförde sig märkligt och kallade på polisen. Mannen kom undan, men kvinnan kunde gripas. Det visade sig att tjuvarna var från Rumänien. Mannen efterlystes, men hittades inte.

Gösta såg aldrig handen som tog bankomatkortet!

Fångades på film

I Lund hade paret hunnit följa efter en äldre kvinna som tagit ut pengar på en bankomat och vid ett lämpligt tillfälle stulit pengarna ur hennes väska. Signalementet som den äldre kvinnan lämnat och det Gösta lämnat stämde väl in på den gripna kvinnan.

En omständighet som visade sig avgörande var att händelsen i Malmö hade fångats av en bevakningskamera i närheten. Förutom Malmö och Lund visade det sig att paret varit på turné i andra delar av landet. I Stockholm hade polisen fått in flera anmälningar om stölder med samma händelseförlopp som drabbat Gösta. Vissa av dessa stölder fanns också filmade. Med hjälp av bilderna från Malmö och Stockholm kunde man direkt konstatera att det var samma par.

– Några veckor senare kallades jag till tingsrätten i Lund. Jag var målsägare och satt jämte åklagaren. Det fanns andra målsägare i Stockholm som gav vittnesmål via telefon.

– Det avgörande i målet var bilderna från övervakningskameran i Malmö. Man såg hela händelseförloppet. Flickan hade stått bakom mig och sett när jag knappade in koden. Precis när jag valt beloppet hade killen distraherat mig med den “upphittade” sedeln. Jag hade därför inte varit uppmärksam när kortet matades ut utan flickan hade tagit kortet. Stölden var ganska skickligt genomförd.


Blev utvisad

Kvinnan, som var 23 år, påstod att hon hade hotats av mannen att delta i stöldturnén. Men tingsrätten kunde inte finna annat än att hon frivilligt deltagit i den brottsliga verksamheten. Att gärningarna var riktade mot äldre personer talade för ett högt straffvärde. Hon dömdes till 16 månaders fängelse samt utvisning.

– Jag blev en erfarenhet rikare av allt detta. Numera är jag betydligt mer vaksam när jag ska ta ut pengar i en bankomat. Här i Vittsjö är kanske risken att ha skojare bakom sig i bankomatkön något mindre än i Malmö. Men man vet aldrig, så jag kollar alltid att det inte står någon bakom mig som kan se koden. Och tricket med sedeln går jag inte på igen!

Scroll to Top