Med ett enda besök sopades all min ångest och rädsla bort!

Skräcken Anita kände inför varje tandläkarbesök var en plåga, inte bara för henne utan för hela familjen. Men en dag berättade hennes tandläkare att han kunde laga hennes hål helt utan smärta…

Tandläkarens kommentarer

Många är allra räddast för borren – med laser
slipper man den!

Med ett enda besök sopades all min ångest och rädsla bort!Claes Larsson i Eslöv var en av de första tandläkarna i Sverige som började laga tänder med laser.

I november förra året valdes han till ordförande i Nordic Dental Laser Society, en sammanslutning av tandläkare. Här svarar han på Hemmets Journals frågor om tandläkarskräck och laserbehandling:
Vad är tandläkarskräck och hur kan den botas?
– Vi brukar tala om tandvårdsrädsla, vilket helt enkelt är en fobi som inte kan kontrolleras av förnuftet.

Det handlar om att patienten känner sig utlämnad och utan kontroll. Hon eller han grips av en panikkänsla. Ofta finns det många andra bakomliggande orsaker än att enbart vara rädd för tandläkaren, men det är här det synliggörs så dramatiskt.

– Behandlingen är ofta tidskrävande men det handlar mycket om att få patienten att hantera rädslan, helst utan lugnande medicinering, och att skapa ett förtroende mellan tandläkaren och patienten. Som en patient lite självironiskt uttryckte det: “Jag vill bli respekterad som en vuxen men behandlad som ett barn”.

– Men eftersom mångas ångest kan härledas till just borren, så har det stor betydelse att lasertekniken kan erbjuda en smärtfri lagning utan bedövning. Man slipper också det för många skräckinjagande ljudet och vibrationerna från en vanlig borr. För många kan det innebära att rädslan försvinner helt.

Hur länge har lasertekniken varit tillgänglig?
– Laser har funnits inom tandvården sedan tidigt 1990-tal. Då handlade det om mycket låg effekt och användningsområdet var begränsat till att bland annat förbättra läkning av sår. Dessa tidiga lasrars effektivitet var omdiskuterad men utvecklingen har sedan dess gått framåt i rask takt. Sedan ungefär fem år har man kunnat borra effektivt med laser.

Hur fungerar lasern när en tand ska lagas?– Det som händer är att man samtidigt med laserljuset tillför en steril vattenstråle. Ljuspulsen innehåller en oerhört kraftig energi och vattenmolekylerna träffar sitt mål med mer än 300 km/tim. Energin får de små vattenmolekylerna att explodera vilket gör att små mikroskopiska bitar av tanden sprängs bort.

– Allt patienten hör är ett tickande ljud. Det alstras varken värme eller vibrationer och ger inte upphov till de smärtförnimmelser som ofta kommer av en vanlig borr. Det uppstår heller ingen otrevlig lukt. En annan fördel är att lasern inte tar bort lika mycket av tanden som en borr. Tickandet ger viss retning som av känsliga personer kan upplevas som smärta och då kan man ge en lättare bedövning.

Vilka användningsområden har lasern?– Ljuspulsernas frekvens, styrka och längd är inställbara. Det betyder att man kan använda lasern för rent kirurgiska ingrepp men också för “mjukare” hantering, till exempel att enbart ta bort karies utan att påverka det friska i tanden. Alla bakterier avlägsnas till hundra procent och gör lasern särskilt användbar för att rensa rotkanaler vid en rotfyllning eller att behandla tandlossning.

– Lasern kan användas för att ta bort gamla fyllningar men då måste de vara av plast eller så kallat kompositmaterial. Gamla amalgamfyllningar, lagningar av porslin eller guld måste avlägsnas på annat sätt. Då går det inte att använda lasern.

Finns det några andra problem med laserbehandling?
– I jämförelse med vanlig borr är lasern något långsammare. Men det är också enda minustecknet. Lasern är i både effektivare och mer kliniskt exakt än en vanlig borr.

– Det stora problemet idag är främst utbildningen. Laser kräver en helt ny arbetsteknik, något som ännu inte finns i tandläkarutbildningen i Sverige. Det innebär att man måste ta sig till andra länder, till exempel till Tyskland, Spanien eller USA.

“Nu nästan dansar jag hela vägen till tandläkaren!”

Med ett enda besök sopades all min ångest och rädsla bort!Med ett leende har Anita Jakobsson, 65 år, just satt sig tillrätta i tandläkarstolen. Hon har justerat de obligatoriska skyddsglasögonen och väntar på att tandläkaren Claes ska be henne öppna munnen så att han kan rikta det som ser ut som en vanlig borr intill en tand. Det är inte tal om någon bedövning.

En liten röd punkt syns mot tandens yta. Den är till för att tandläkaren ska kunna sikta rätt. Sedan hörs bara ett knattrande ljud när den osynliga laserstrålen spränger sönder små, små fragment av det som ska “borras” bort av tanden.

– Det känns ingenting alls, säger Anita glatt när behandlingen är klar några minuter senare.

Den skräck och ångest hon led av i över 40 år i samband med alla tandläkarbesök är totalt bortblåst.

Otäck upplevelse

Anita hade i och för sig alltid varit ängslig för att gå till tandläkaren, men det som fick hennes ängslan att utvecklas till en panisk skräck var besöket hos en ilsken och burdus tandläkare när hon var 20 år.

– Han drog ut två tänder på en gång och det var en fruktansvärt chockartad upplevelse för mig, berättar Anita. Trots att jag sedan bytte till en annan tandläkare, som var hur rar och trevlig som helst, så hjälpte det inte. Skräcken fanns där hela tiden.

Det här var i början av 1960-talet och Anita och Jan hade just träffats. De gifte sig och fick två söner. Några år in på 1970-talet flyttade de in i villan i Eslöv där de fortfarande bor.

Sönerna är sedan länge utflugna men spår av barn syns både här och där, till exempel i den hopfällbara spjälgrinden som angjorts längst ner i trappan till ovanvåningen. Fast numera är det sex barnbarn som lämnar avtryck i möbleringen.

Med ett enda besök sopades all min ångest och rädsla bort!

Allt patienten hör är ett tickande ljud. Laserljuset och en steril vattenstråle ger varken värme eller vibrationer, och patienten känner i princip ingenting.

Ofta återbud
När tandläkaren Claes Larsson öppnade sin praktik i Eslöv för över 30 år sedan kom Anita tidigt att bli en av patienterna. Skräcken för tandläkare satt fortfarande fast förankrad men Claes hade god hand med den sortens bekymmer. Han visste att man måste lirka med patienter som Anita, annars är risken stor att de inte kommer alls.

– Trots min ångest så har jag alltid gått till tandläkaren varje år. Förnuftsmässigt har jag hela tiden vetat att det är nödvändigt. Jag har alltid sagt att “tänderna och håret är det som gör människans utseende”, menar Anita.

– Men otaliga var de gånger jag ringde återbud i sista minuten och skyllde på förkylning eller något annat. Jag klarade inte av att gå dit. Det var hemskt att vara så rädd. Jag hade ont i magen, grät och fick ibland rena panikkänslan. Jag brukade säga att “jag föder hellre tio ungar än går till tandläkaren”. Bara att sätta sig i stolen krävde en kraftansamling.


Stålsatte sig

Men tandläkare Claes var listig och reserverade mer än en tid när Anita bokade ett besök, så han kunde raskt ge henne en ny tid. Han visste ju så väl varför Anita avbokade i sista minuten.

– Någon gång sa Claes att jag kunde få någon lugnande tablett att ta före besöket men det ville jag absolut inte. Nej, till slut lyckades jag stålsätta mig och komma på avtalad tid

– Jag var rädd och irriterad och det drabbade hela familjen. Samtidigt skämdes jag för mitt beteende. Tack och lov så har min tandläkarskräck inte smittat av sig på de andra i familjen.

Maken Jan klappar om Anita. Efter snart 45 års äktenskap vet han vilka fruktansvärda våndor hon haft.

– Det var hemskt jobbigt för henne, berättar Jan. Och det var något som kunde börja flera dagar innan besöket. Anita gick och gruvade sig och var nästan i upplösningstillstånd. Men allt ändrades med laserbehandlingen.


Smärtfri lagning

Det var för fem år sedan som Anita för första gången erbjöds smärtfri lagning med laser — utan bedövning! Anita trodde inte sina öron. Men trots sina våndor hade hon ett stort förtroende för sin tandläkare och tackade självklart ja.

– Det var helt fantastiskt! Med ett enda besök sopades all ångest och rädsla bort. Jag var som en ny människa när jag gick därifrån. Ett tungt ok togs från mina axlar. Nu nästan dansar jag hela vägen när det är dags för ett nytt besök, skrattar Anita.

– Förr blev jag illa berörd av allt på en tandläkarmottagning: dofter, ljus ljud, ja bara anblicken av lokalen och apparaterna gjorde mig knäsvag. Nu bekommer det mig inte det minsta.


Vill resa

Maken Jan ska fylla 67 och är pensionär. Egentligen har även Anita passerat åldersstrecket för pensionering. Det var förra våren, men Anita valde att fortsätta jobba ytterligare ett år. Hon är personlig assistent och det är ett arbete hon älskar.

– Jag hade kontorsarbete i många år. Men att arbeta i vården har alltid varit en dröm och för några år sedan fick jag chansen. Det har jag aldrig ångrat och det var det som fick mig att plussa på med ett års “övertidsarbete”. Men i vår när jag fyller 66 så slutar jag för gott. Sedan ska vi bara resa!

Med ett enda besök sopades all min ångest och rädsla bort!Maken Jan har alltid varit ett stort stöd för Anita och förstått hur jobbigt hon haft med sin tandläkarskräck. Nu kan även han njuta av förändringen.

 
 
 
 

Resor är Anitas och Jans stora intresse, förutom barnbarnen förstås, och de brukar resa 4–5 gånger per år. Oftast inom Europa. Kanske blir det en mer långväga färd sedan. Men inte för långt bort, för skulle det värka i en tand vill Anita inte ha för lång väg till tryggheten i tandläkarstolen i Eslöv…

Scroll to Top