Satsar på utbildning av kattägare

När det gäller hundar växer utbildare med olika skolor i ryggen upp som svampar ur jorden överallt i landet. Bland kattfolket har det varit mer tunnsått med sådana initiativ. Men nu tar Pia Kinde och Ulla-Stina Kronqvist i Stockholm tag i utmaningen. De har startat företaget High Tail som i huvudsak sysslar med just utbildning av kattägare.

Satsar på utbildning av kattägare

Den gamla katten ställer särskilda krav på sin ägare. DVD:n “Livskvalitet för den åldrande katten” ger handfasta tips om hur man gör livet bra för kompisen. Foto: Hans Norling

– Pias “kattbakgrund” är förutom egna katter också att hon tidigare var volontär på ett katthem. Det var så vi lärde känna varandra, berättar Ullis Kronqvist.

Pia som har bakgrund i PR-branschen jobbar nu som tandhygienist på deltid och startade företaget Citykattvakten sommaren 2009 och har i dag en ung avelsuppfödd katt, en blandning mellan norsk skogkatt
och Maine Coon.

Ulla-Stinas bakgrund finns inom forskningslabb och miljö. Hon jobbade några år på ett katthem och är fortfarande engagerad i problemen kring ägarlösa katter. Ullis “kattbakgrund” är arbete på katthem med ibland arga och rädda ägarlösa katter och är i dag ägare till fyra egna före detta omplaceringskatter.

Pia rekryterade Ullis till Citykattvakten, som tar hand om katter i katternas eget hem när husse/matte är borta. Där såg de två rätt snabbt att vissa innekatter hade en riktigt bra livsmiljö medan andra saknade något, och då framför allt aktivitet. De såg också att det ofta behövdes så lite för att livskvaliteten för katterna skulle öka. Exempelvis bara en ordentlig klätterställning, en toa-låda placerad på annat ställe, några leksaker och anpassad föda.

– Det finns litteratur om katter men få är riktigt bra, lagom omfattande och på rätt nivå, hävdar de två.

– Det var så vi bestämde att vi skulle dela med oss av det vi kan om katter och katters beteende. Och inte bara just vår egen erfarenhet utan hela vårt nätverk av kattvana och kunniga personer. Aktuell och anpassad kunskap från kattägare till kattägare, säger Pia.

– Vi spelade in material till filmen Livskvalitet för den åldrande katten. Men kände när den var klar att den inte var riktigt så bra vi ville. Den fick vila ett tag och så lät vi redigera om den och nu är vi nöjda. Därefter har filmen varit ute på” remiss” och responsen varit god, fyller Ullis i.

Nästa steg är att sälja konceptet med inspelat material och texthäfte med kunskap, erfarenhet och tips för att innekatterna ska få ett bra liv.

Tanken med företaget High tail är att det ska stå på tre ben.

1. En kunskapsdel; med DVD:er och framöver nerladdningsbara filmer, annat textmaterial och föreläsningar. Föreläsningarna har hittills anpassats efter åhöraren. Man har pratat om de ägarlösa katterna och hur man kan återanpassa dem till ett liv med människa. Och kattens basala behov.

2. En kattservicedel. Här ingår kattvakt och annan service som Pia och Ullis i framtiden kam bygga ut och anpassa. Kattvaktsservicen drivs alltid i samarbete med Citykattvakten.

3. Och kattanpassade produkter och ett galleri. De hade en tanke på att ta fram egna bra produkter för kattägare men på grund av tidsbrist ligger den delen lågt just nu.

– Men finns det någon påhittig person som har en bra idé kan vi kanske tillsammans ta fram en produkt. Galleridelen står öppen för konstnärer och hantverkare där de visar sina alster och vi bara förmedlar kontakten. Det enda kravet är att produkterna ska ha något med katt att göra, berättar Pia.

Vad gäller de framtida planerna, så har företaget inspelat material för nästa film, som ska handla om katten som djur, om kattens normala beteende och vad som ofta blir fel när kattens basala behov inte tillgodoses.

Ytterligare en film är planerad som ska ge tips om hemsjukvård för katten och vad man behöver tänka på när en katt flyttar in.

– Man kan ju tycka att ordningsföljden av filmerna är lite konstig men de flesta av våra katter är äldre katter och så känner vi lite speciellt för just de gamla, lite sköra katterna så vi tyckte att det var bra att börja där, säger Pia.

Satsar på utbildning av kattägare

Pia Kinde och Ullis Kronqvist brinner för kattens väl och ve och har startat ett företag som i första hand sysslar med utbildning av kattägare.

Vill du veta mer?

Det finns en trailer på youtube med de två första minuteSatsar på utbildning av kattägarerna i filmen. Kika här eller använd sökord: Livskvalitet för den åldrande katten.

Kika in på månadens tävling (börjar 20 oktober 2015)! Där har du chans att vinna den första av High Tails dvd-filmer.

High Tails hemsida.

Scroll to Top