Katterna krafsar upp min lökar

Jag har ett fritidshus som jag vistas i under hela året. Min närmaste granne har sex katter som är fria ute. Deras toalett är mina...

Jag har ett fritidshus som jag vistas i under hela året. Min närmaste granne har sex katter som är fria ute. Deras toalett är mina rabatter och grönsaksland. Där ser det ut som ett antal vildsvin gått fram! Alla lökar är uppkrafsade och det är avföring överallt.

Nu närmar sig snart odlingssäsongen och då är det ju grönsaksfrön m m som ska ner i jorden och som vanligt kommer väl även dessa att krafsas upp. Förra året var det t o m roligt att krafsa upp potatisar. Jag har talat med grannen om problemet men de säger bara att även X (= en annan granne) också har besök av deras katter.

Har du något tips om hur jag blir kvitt katterna? Har provat vitlök, citron, kanel m m men inget hjälper. Har fått rådet att hälla vatten på katterna men det är inte så lätt eftersom jag vill sova på nätterna.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Usch så trist! Detta är bland annat anledningen att mina katter enbart får gå ut på vår innergård där de inte kommer vidare till grannar. Alla uppskattar inte katter! Mycket tråkigt att inte grannen är mer förstående. Tycker du att han inte har bra tillsyn på sina katter så kan du tala med kommunen. Eller granne X om ni kan hitta någon bra lösning tillsammans.

Jag har nog inga riktigt bra knep, vattenspruta eller handklapp men då ska du ju vara där när det händer. Du kan testa apelsinskal (katter tycker inte om doften) men de måste nog bytas ofta men det kanske kan bryta deras beteende. Det finns “get off”-spray som man kan speja i rabatter, vet ej hur bra det fungerar.

Scroll to Top