Ska jag vänta med att skaffa ny katt?

Hej! Jag har en kastrerad hankatt, Murre, på 14 år. Hans tvillingbror gick bort för 2½ år sedan. De var alltid tillsammans som små men...

Hej!

Jag har en kastrerad hankatt, Murre, på 14 år. Hans tvillingbror gick bort för 2½ år sedan. De var alltid tillsammans som små men växte ifrån varandra som vuxna och kunde knappt vara i samma rum. Som yngre var Murre mycket tillgiven men på äldre dar trivs han bäst att vara själv. Han hade en svår förkylning förra året och fick ligga på sjukhus i en vecka. I somras blev han uttorkad när det var så varmt och fick förhöjda levervärden och måste nu ha specialfoder.

Känner att han ska få lov att vara själv den tiden han har kvar, men är ändå sugen på att adoptera en liten sommarkatt. Tror inte Murre skulle uppskatta ett litet energiknippe som invaderar hans revir och problemet är ju också att jag inte kan ha matskålarna framme med Murres foder. Han är van vid fri tillgång till sitt torrfoder. Ska jag vänta att skaffa en ny katt tills Murre har gått bort? Det känns ändå som det enda rätta även om sommarkatterna desperat behöver nya hem. Tack på förhand!

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Jag tror du får fundera på vad du själv vill. Om du vill ha en katt till löser du de andra problemen genom att leka mycket med den nya yngre katten och ha den kattens mat på sådant vis att Murre inte kommer åt det. Den nya katten tror jag inte blir dålig av att sno lite specialmat.
Om du beslutar att ta in en ny katt, för då samman dem väldigt försiktigt så inte Murre blir alltför stressad. Tar du en sommarkatt från ett katthem så kan de ge tips då de sätter samman många katter.

Scroll to Top