Vad betyder blåsljudet på hjärtat?

Jag var på årlig hälsokontroll med min 10-åriga katt idag. Veterinären upptäckte att han hade blåsljud på hjärtat. Men så länge katten inte hade några...

Jag var på årlig hälsokontroll med min 10-åriga katt idag. Veterinären upptäckte att han hade blåsljud på hjärtat. Men så länge katten inte hade några symtom som till exempel hosta eller svårt att andas så gjorde de inget åt det.

 

Nu efteråt när jag kommit hem så kommer alla frågor och en klump av oro växer sig stor i min mage. Vad innebär detta egentligen? Bör han inte få någon medicin eller bli mer undersökning?

 

Katten är frisk och pigg och jag har inte märkt av att något skulle vara fel med honom. Han är precis som vanligt. Äter, dricker, går på lådan, busar och springer.

 

Vid förra hälsokollen för två år sedan märktes inget av detta blåsljud. Det var på en annan veterinärklinik. Den gången sa de dock att hans tänder var dåliga och behövde rengöras. Vilket dock aldrig blev av. Veterinären idag sa inget om något fel på hans tänder.

 

Bör jag få ett andra utlåtande gällande blåsljudet?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Blåsljud innebär att blodströmmen i hjärtat av någon anledning vibrerar och ger upphov till hörbart ljud. Det kan uppstå hos äldre katter till följd av godartade, ofarliga förändringar – men ibland kan de tyda på hjärtmuskelproblem eller allmänsjukdomar som ska behandlas.

 

Sök en riktigt duktig ultraljudsveterinär, som bör vara godkänd för diagnostik av hjärtsjukdomen HCM hos katt.

 

Förhoppningsvis är det inget farligt – det låter positivt att han är pigg och mår bra.

Scroll to Top