Vad beror kattens hosta på?

Min 8-åriga innekatt hostar ibland och jag undrar vad det kan bero på? När han får en hostattack kryper han efter golvet. Hostattacken varar kanske...

Min 8-åriga innekatt hostar ibland och jag undrar vad det kan bero på? När han får en hostattack kryper han efter golvet. Hostattacken varar kanske en halv minut eller en minut. Ibland kommer dessa hostattacker två gånger om dagen och ibland kan det gå flera veckor utan att han hostar alls.

 

Det underliga är att jag hade en tidigare katt som hade precis samma symptom, men den katten gick bort (i en sjukdom som inte hade med hostan att göra) tre år innan jag skaffade min nuvarande katt. Jag hade dock ytterligare en katt, som levde länge, och som först levde tillsammans med den första hostande katten och sedan även några år tillsammans med min nuvarande katt.

 

Den katten hostade aldrig själv, men kan hon kanske ha burit på någon smitta från min första hostande katt och överfört den till min nuvarande katt? En annan förbindelselänk mellan dem är att jag har ett klätterträd kvar sedan min första hostande katts tid. Kanske smittan kan ha funnits i trädet?

 

Jag var väldigt orolig för min tidigare katts hosta och var hos flera veterinärer med honom. Han fick antibiotika men det gjorde ingen skillnad. Jag har inte sökt veterinär min nuvarande katt men vill väldigt gärna höra vad du tror att dessa hostattacker kan bero på.

 

Om jag skulle skaffa ytterligare en katt – finns det något sätt att hindra den från att också bli smittad?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Någon smitta som skulle dröja kvar på detta sätt finns inte. Däremot är astma en vanlig orsak till attackvis hosta hos katter. De brukar då svara bra på kortison men inte alls på antibiotika.

 

Om en katt har återkommande astmaattacker och får gå obehandlad kan inflammationerna nere i luftvägarna bli både kroniska och besvärande. Kontakta någon smådjursspecialiserad veterinär med röntgen och be om hjälp.

Scroll to Top