Hur kunde det bli så dramatiskt?

Vår katt blev opererad för en cysta i juvret. Några dagar senare blev hon slö och dålig på att äta, samt fick feber. Diagnosen var...

Vår katt blev opererad för en cysta i juvret. Några dagar senare blev hon slö och dålig på att äta, samt fick feber. Diagnosen var en infektion. Jag frågade om det hade med operationen att göra men svaret var nej. Hon åt medicin fem dagar och blev till synes bra.

 

Sju veckor senare var infektionen tillbaka, så hon blev intagen. Dagen efter ringde de. Vår katt hade haft andningssvårigheter. Det de trodde var vätska visade sig vara en varhärd vid bröstbenet. En teori var att denna hade brustit. Efter tio dagar kom hon hem. Vi är så lyckliga att det slutade väl. Men hur kunde detta inträffa?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Infektioner i samband med operationer förekommer både hos människa och djur och är en tråkig komplikation till kirurgi.

 

Genom hög nivå på sterilitet och aseptik försöker man undvika detta så långt det går. Oftast är det bara sårlinjen som drabbas och då blir det sällan dramatiskt. Med tvätt, rengöring och ibland antibiotika brukar man kunna reda ut situationen.

 

Det är alltid viktigt att djuren inte kommer åt att slicka på såren efter operationen, deras tunga är en källa till många sårinfektioner.

 

När infektionerna som i ert fall dyker upp på andra ställen i kroppen blir det mer dramatiskt. Det var bra att ni var observanta så att hon kunde få hjälp i tid.

Scroll to Top