Hur kan jag göra så att min katt inte kissar utanför lådan?

Hej! Jag undrar vad jag ska göra med min kisse som är en europé 3 år, kastrerad. Varje gång han går i sin kattlåda så...

Hej!

Jag undrar vad jag ska göra med min kisse som är en europé 3 år, kastrerad. Varje gång han går i sin kattlåda så kissar han som vanligt och sitter ner tills hälften av urinet kommit i lådan sedan reser han sig upp och kissar ut det andra som skvätter på väggar och golv. Hur ska jag få han att sitta ner i lådan hela tiden när han kissar?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Det verkar som att han först kissar för att han är kissnödig och sedan för att han vill urinmarkera och lämna doftspår.

Frågan är varför han känner sig tvungen att lämna doftspår. Går fler katter på toalådan, då kanske en extra låda kan hjälpa. Har du bara europén så kanske du rengör lådan för väl. Rengör man alltför väl “måste” katten förnya sina doftmarkeringar. Pröva med att bara torka av utan rengöringsmedel. Katten kan känna sig otrygg med lådan, den kanske står på en för katten otrygg plats och vill lämna doftspår till sig själv att det är tryggt. Då kan du testa med att flytta lådan till en lugnare plats eller använda feromoner (konstgjorda doftämnen som luktar tryggt) som finns att köpa hos veterinärer eller zoobutiker.

Scroll to Top