Det kommer brunt sekret ur ögonen!

Min 6-åriga katt har i hela sitt liv haft lite brunt sekret från ögonvrårna, och jag undrar vad det kan bero på. Det är inte...

Min 6-åriga katt har i hela sitt liv haft lite brunt sekret från ögonvrårna, och jag undrar vad det kan bero på. Det är inte mycket, men det blir en liten brun fläck från vardera ögonvrån på näsduken när jag torkar dem.
Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Den bruna färgen bildas i samband med lätta kroniska inflammationer i ögonen. På katt är detta ofta associerat med herpesvirus. Precis som majoriteten av människor bär på herpesvirus i kroppen gör även katterna det. Deras kattherpes kommer fram i ögonen istället för som vår vid exempelvis läpparna.

Vaccination av kattmödrar och ungar tar inte bort viruset – men minskar symtomen kraftigt. Även andra orsaker till inflammation – som lite torra ögon – kan ligga bakom.

Varför blir det då brunt? På människa vet man att tårarna innehåller porfyriner, blodhaltiga järnfärgämnen. Fram till i december 2010 var alltid svaret även på katt: Det är porfyriner. Men förra året visade amerikanska forskare att det inte alls finns porfyriner i katternas tårvätska! Så vi vet inte vilken produkt i inflammationen som bildar det bruna ämnet.

I väntan på medicinens nästa landvinning tycker jag att du skall fortsätta som vanligt och torka ur ögonvrårna på din kisse!

Scroll to Top