Dreglande katt

Min katt har börjat dregla väldigt mycket. Först trodde vi att hon hade kissat i min systers säng, men sedan märkte vi att det kom...

Min katt har börjat dregla väldigt mycket. Först trodde vi att hon hade kissat i min systers säng, men sedan märkte vi att det kom från munnen… Hon leker och springer som vanligt. Vi har också märkt att hon ofta doppar ner nosen väldigt djupt i vatten – kan det ha något samband?

Vi vill gärna veta om det är något fel på henne eller om man kan göra något åt det. Jag har också läst om en katt som dreglade mycket och det stod att det kanske var för att den tänkte på sin mamma. Kan detta stämma tror du?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Titta katten i munnen. Vanliga orsaker till att katter saliverar är karies-skador med smärtande tänder, saker som fastnat i munnen och hos äldre katter tumörbildningar och svår njursvikt.

Många katter, även yngre, drabbas av katt-karies “FORL”. Den börjar inne i tanden och underminerar emaljen som plötsligt spricker upp. Tandköttet intill tanden blir rött och svullet, snabbt ansamlas var och beläggningar på tanden. FORL-drabbade tänder skall dras ut – de går inte att laga eftersom processen startat inne i tanden.

Om katten lekt med en tråd kan en vidhängande nål ha fastnat inne i munnen. Har den ätit fiskrens eller en bofink kan ett ben ha kilat fast sig.

Elaka tumörer som leder till salivering brukar vara lätta att känna med fingrarna utifrån. Ofta luktar katten då mycket illa från munnen. Även vid svår njursvikt blir lukten mycket karaktäristisk.

Att katten tänker på sin mamma låter ju gulligt. Men när de tänker på mamma brukar de börja “mjölktrampa” med framtassarna och spinna samtidigt, inte salivera.

Scroll to Top