Katten fick en stor läpp!

Jag har tre katter, varav en är en hona på cirka 8 år. Hon kom hem en dag med överläppen jättestor. Jag tänkte att hon...

Jag har tre katter, varav en är en hona på cirka 8 år. Hon kom hem en dag med överläppen jättestor. Jag tänkte att hon hade skrapat i munnen i ett fall eller så. Jag försökte tvätta, men det vägrade hon. Men då såg jag hur det såg ut, det är som frätsår under överläppen. Jag letade i flera olika kattböcker och kom fram till att det var frätsår som man förr trodde var efter när katterna jagade små gnagare, som möss. Men det står inget om hur man gör för att få bort detta. Kan du säga vad du tror?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det kan röra sig om tre olika saker.

Antingen är det en skada med en infektion i läppen. Skador här brukar läka fort om smuts och skräp kommit bort från såret.

Det kan också röra sig om ett så kallat eosinofilt sår. Det är en typ av inflammatorisk reaktion hos katt som kan ses i några olika former, varav läppsår är en. Man vet inte vad som startar dessa eosinofila sår. De kommer och går i perioder och kan ofta behandlas bort för tillfället med kortison.

På en katt som kommit upp i åttaårsåldern är även tumörer en realitet, även om de andra såren är vanligare. Har inte såret börjat läkas bra på två veckor bör en veterinär ta prov för att utesluta cancer och få en klar diagnos.

Scroll to Top