Mina katter kan inte acceptera varandra

Har sedan en månad tagit hand om mors kastrerade katt. Han är tolv år, och jag har själv en hona som är tre år. Problemet...

Har sedan en månad tagit hand om mors kastrerade katt. Han är tolv år, och jag har själv en hona som är tre år. Problemet är att hon är så rädd för honom, han har också visat sig hätsk mot henne. Jag älskar båda men är rädd att min hona ska känna sig bortkörd. Båda kan vara ute. Tror du att de någonsin kommer att bli sams, har du något tips? Jag har tålamod men önskar de snart ska acceptera varandra.
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Katten är i grunden ett ensamlevande djur, även om de ofta kan trivas bra i sällskap med andra.

Det är en stor förändring när en ny katt tas in i huset. Förvånansvärt ofta fungerar det bra, men i en del fall accepterar inte katterna varandra. Följden kan bli att någon jagas iväg eller att båda katterna blir utsatta för stress och psykiskt lidande.

Skaffa en Feliway-diffusor hos din lokala djurklinik. Feliway utsöndrar kattens lugnande feromon och kan ibland ensamt leda till att kattkriget upphör.

Ordna en stor bur åt din mors katt så att din katt vågar vara i rummet utan risk för att bli attackerad. Låt dem inte vara tillsammans innan din katt har blivit lugnare i hans närvaro.

Om katterna inte verkar vänja sig vid varandra skall du hellre omplacera en av dem än tvinga dem att leva ihop.

Scroll to Top