Varför luktar katten så starkt?

Vår katt Missan är en utekatt, kastrerad hona tre år gammal, som får gå in och ut som hon vill. På sistone har hon börjat...

Vår katt Missan är en utekatt, kastrerad hona tre år gammal, som får gå in och ut som hon vill. På sistone har hon börjat lukta annorlunda – och i mitt tycke otäckare – än tidigare. Lukten kan kanske beskrivas som frän kattlukt, lite som en hankatt. Jag tänkte bada henne (vilket jag bara gjort en gång tidigare) men så kom jag att tänka på en sak: Ute finns en grannkatt, gammal hane, som Missan brukar bli jagad av, men ändå är mycket intresserad av. Ser hon honom genom fönstret vill hon genast ut, hon verkar inte rädd men blir som sagt jagad och ibland får hon lite “stryk”, låter det som. Kanske måste Missan lukta mer för att försvara sina revir? Kan jag bada henne eller gör jag henne bara en otjänst?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Din tankegång är bra. Katten lever i en värld av dofter.

Börja med att ta reda på så att inte lukten har någon sjuklig bakgrund. Dåliga tänder, hudsjukdomar, infekterade analsäckar är några exempel där dålig lukt kan uppstå.

Om allt verkar normalt tycker jag nog att du kan prova att bada Missan ändå. Relationen mellan dig och Missan är ju också viktig.

Scroll to Top