När ska katten FIP-vaccineras?

Jag har läst att FIP-vaccination inte kan ges till katter förrän från 16 veckors ålder. Men mina katter blev vaccinerade redan innan de flyttade hem...

Jag har läst att FIP-vaccination inte kan ges till katter förrän från 16 veckors ålder. Men mina katter blev vaccinerade redan innan de flyttade hem till mig, mot FIP. De var då under 12 veckor gamla. Finns det olika sätt att se på detta?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Felin Infektiös Peritonit (FIP) är en dödlig sjukdom som oftast smittar kattungar när de är riktigt unga, under 16 veckors ålder. Vissa familjer av raskatter kan vara särskilt känsliga att utveckla FIP.

Vaccinet är avsett att skydda på slemhinnan och hindra att virus kommer in i kroppen.

När FIP-vaccinet framställdes, i slutet på 1980-talet, trodde man (grundat på äldre försök på möss) att den typ av immunitet som behövs för att hindra viruset från att komma in i kroppen inte var fullt utvecklad innan 16 veckors ålder. I den vetenskapliga studien för vaccinet sattes därför åldern till 16 veckor. Sedan har det visat sig att den immunitet som behövs kan utvecklas betydligt tidigare i livet. Eftersom det är oerhört dyrt att göra nya försök på ännu yngre katter, och vaccinet inte används så mycket, kommer företaget som idag äger vaccinet inte att göra nya studier.

När en veterinär använder detta specialvaccin på katter under 16 veckor är det för att försöka skydda kattungarna under deras känsligaste period

Scroll to Top