Vad betyder det mörka runt ögonen?

Jag har en katt som har som en mörk teckning, som en beläggning, runt ögonen. Är det en sjukdom? Hon har alltid sett ut sådan...

Jag har en katt som har som en mörk teckning, som en beläggning, runt ögonen. Är det en sjukdom? Hon har alltid sett ut sådan och att jag kom att undra över detta nu beror på en tidningsartikel om en som anklagades för att ha vanvårdade katter. Katterna var variga och snoriga med mörk beläggning vid ögonen. Jag har alltid sett detta som en pikant detalj i den övriga ganska ovanliga teckningen. Nu kisar hon också väldigt, men synen tycks det inte vara fel på. Hon lever uteliv. Syskonen har inga sådana tecken så det verkar inte smitta. Aptit och leklust är bra.
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Mörkt pigment kan ses i huden som en normal färgskiftning men även efter en inflammation. Vid irritation blir huden oftast skärare i början för att därefter mörkna/bli svartare. Det som talar för en ögonsjukdom i ditt fall är att din katt kisar mycket. Vanliga besvär hos katt är kattherpes som ger irritation i hornhinnan och calicivirus som kan ge svullnader i bindhinnan. Att de andra katterna inte har symtom kan bero på att de har utvecklat en immunitet som hjälper dem att hålla virus stången.
Scroll to Top