Min katt har en skada på njurarna

Jag har en honkatt på 7 år som ligger på gränsen till att ha skador på njurarna och hon har även en liten skada på...

Jag har en honkatt på 7 år som ligger på gränsen till att ha skador på njurarna och hon har även en liten skada på levern.

Hon tycker inte om kattmat på burk eller torrfoder. Hon har fått smörgåsskinka, kalops, potatis, kyckling, köttbullar, fisk och räkor. Nu får hon inte äta fisk mer, för jag har hört att detta ska vara skadligt.

Vad ska hon äta så att inte hennes skador förvärras?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Jag förmodar att de njur- och leverskador du nämner har diagnosticerats med blodprover. Är njurvärdet “på gränsen till” betyder det att hennes värden ligger i normalintervallet.

Det finns flera olika blodvärden som berättar om hur levern mår och fungerar. Ett enstaka värde, som inte är så mycket förändrat, behöver inte betyda att levern har en skada. Tolkning av blodprovssvar måste alltid göras i skenet av hur katten mår. Du skriver inte om vilka sjukdomssymtom din katt har. Är hon pigg och frisk behöver värdena inte betyda något alls. Är hon kraftigt avmagrad och dricker mycket kan de vara viktiga.

Dietförändringar kan vara bra vid svårare lever- och njurskador eftersom kroppens kapacitet att hantera slaggprodukter då är nedsatt. Eftersom du är orolig tycker jag att du skall kontakta den veterinär som undersökte din katt och be han/henne förklara vad fynden innebär och om ni behöver göra fler undersökningar.

Scroll to Top