Vår katt blev så dålig efter kastreringen

Jag har en liten katthona på lite mer än två år. När hon var nästan ett år så började hon visa beteende på löpning. Vi...

Jag har en liten katthona på lite mer än två år. När hon var nästan ett år så började hon visa beteende på löpning. Vi tog henne då till en smådjursklinik där hon blev kastrerad. Hon repade sig bra efter kastreringen, var lite groggy men piggnade på sig fort.

Kvällen efter började hon helt plötsligt vingla, det var som att bakbenen inte lydde alls. Hon spann och gosade med huvudet hela tiden och verkade inte alls ha ont. Det hela var över på fem minuter. Vi ringde till veterinären, som sa att det antagligen berodde på operationen.

Men det har bara fortsatt. Nu händer det ungefär varannan/var tredje vecka, vad vi ser när vi är hemma. Hon verkar ju inte ha ont, men jag vill veta vad som har hänt! När jag ringde till Strömsholms djursjukhus sa de att det kan bero på någon nervskada och att det kan tas vissa prover och så, men att det nästan aldrig går att se vad som är fel, så de menade på att det skulle vara bortkastade pengar. Kan något ha hänt under kastreringen, att veterinären kom åt någon nerv eller så? Visst skulle det vara väldigt hemskt, men främst vill jag bara veta vad det är, om hon lider, är sjuk? Vi bor i lägenhet så hon går aldrig ut, förutom på balkongen, hon är vaccinerad för kattpest och snuva och är även avmaskad. Har du någon teori om vad som kan ha hänt?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Återkommande korta anfall av vinglighet på bakbenen som inte gör ont och snabbt går över låter i första hand som en lokal, mindre epilepsi.

Epilepsi är en elektrisk urladdning som drabbar hjärnan. Ibland slår den ut hela hjärnan med den klassiska bilden, medvetslöshet och kramper. Ibland drabbas bara en liten del av hjärnan och symtomen kan bli ostadighet i bakbenen.

Det är inte ovanligt att katter drabbas av epilepsi. Jag tror inte det finns något samband med själva operationen, möjligen skulle narkosen kunna ha bidragit om din katt från början haft något okänt problem. Vid sövning av katt ges ett narkosmedel som ibland ökar trycket inne i hjärnan. Det har ingen betydelse om katten är frisk i övrigt, men skulle kunna ge problem om katten t ex har en medfödd kärlmissbildning. Ett förhöjt tryck skulle kunna leda till en bristning i ett missbildat kärl med en liten lokal hjärnskada som följd. Narkosmedlet har många andra positiva egenskaper som ändå gör det till förstahandsvalet vid rutinkirurgi på katt.

På din beskrivning låter det inte som hon lider, kanske blir hon mest förvånad över att benen inte lyder henne. Det är bra att hon är innekatt så att hon inte drabbas av ett anfall utomhus.

Det finns inga blodprover som kan påvisa epilepsi utan diagnosen får ställas på symtombilden. Blodprover kan ändå behövas, framför allt om man vill försöka behandla epilepsin med tabletter.

Man skall inte räkna med att mer än hälften av katterna svarar positivt på behandling

Scroll to Top