Vad ska vi göra med kattens infekterade ögon?

Vi hade vår katt inne på djursjukhuset för en ögoninfektion. De tog en farlig massa prover på honom och vi fick till slut en salva...

Vi hade vår katt inne på djursjukhuset för en ögoninfektion. De tog en farlig massa prover på honom och vi fick till slut en salva som det inte blev så mycket bättre av.

Nu ringde en sköterska och sade att han varken hade klamydia eller herpes i ögonen. Vi skulle fortsätta med salvan och komma på återbesök.

Han har slutat nysa, men ögonen rinner fortfarande. Vad kan jag göra själv?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Klamydofilus kallar vi numera den bakterie som ofta är orsak till bindhinnekatarrer hos katt. Detta för att skilja den från människans klamydia, som ger andra associationer. Katten har även egna herpesvirus som gärna slår sig ned i ögat och dess nervrötter. Ett tredje smittämne som det ofta provtages för är calicivirus.

Klamydofilus behandlas med antibiotika. Svårare herpesfall kan bara lindras med mediciner, caliciviruset kan inte heller botas. Jag tycker du skall hålla ögonen och huden under ögonen rena med ögonvatten och regelbundna urtorkningar.

Avvakta några veckor och se om inflammationerna lägger sig. Skulle katten vara besvärad, eller inte bli bättre ringer du och beställer tid för ditt återbesök.

Scroll to Top