Varför kissar katten i sängen?

Jag har problem med min kastrerade honkatt, som är 9 år. Hon har börjat kissa i sängen! Problemen började förra året när hon hade UVI....

Jag har problem med min kastrerade honkatt, som är 9 år. Hon har börjat kissa i sängen! Problemen började förra året när hon hade UVI. Efter medicinering, byte av foder och extra C-vitamintillskott hade vi en “lugn period”. Men sedan började hon igen. Nu kissar hon i sängen (aldrig någon annanstans) ofta, ibland varje vecka. Hon visar inga tecken på att det är UVI igen, utan det verkar som om hon vill visa sitt missnöje. Oftast sker kissandet i samband med att vi haft gäster, städat eller varit borta hela dagen. Vi har ytterligare en katt, som hon kommer bra överens med. Är hennes problem psykiska? Vad ska vi göra?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det är vanligt att katter i samband med urinvägsinflammationer börjar kissa på andra ställen än i lådan. Eftersom smärtan kommer som värst då de kissar på lådan är det logiskt av katten att prova på ett annat, gärna mjukt, ställe.

När så urinvägsproblemet är avläkt är steget inte långt för katten att urinmarkera på dessa ställen. Driften att markera är ofta kopplat till stress av något slag. I ditt fall gäster, städning och frånvaro. Vanligt är även att nya saker och klädesplagg utlöser ett markeringsbehov. Första steget att dämpa stressen är att prova en Feliway diffusor. Den utsöndrar kattens lugnande dofthormon och finns att köpa hos veterinärer. Man kan också försöka avleda kattens drift att markera genom att placera matskål (eller lite torrfoder) på stället – de vill ogärna kissa på sin matplats. Genom att lägga ut plast, eller aluminiumfolie kan platsen också göras otrivsam att markera.

Skulle inga råd fungera kan en veterinär med intresse för beteendeproblem hjälpa er att bedöma om ångestdämpande mediciner kan vara en sista utväg.

Scroll to Top