P-piller och tumörer.

Hur länge kan man ge katten p-piller utan risk för tumörer? Veterinär Erik Lundberg svarar: Juvertumörer är en av de vanligaste cancerformerna hos katt. Risken...

Hur länge kan man ge katten p-piller utan risk för tumörer?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Juvertumörer är en av de vanligaste cancerformerna hos katt.

Risken för en katt att få bröstcancer ökar kraftigt om de går på p-piller eller inte kastreras. Man tror att det beror på att kattens juvertumörer ofta har ytreceptorer för progesteron, det hormon som används i p-pillren. Man har inte visat att p-pillren direkt ger upphov till cancer, men de tycks kunna skynda på tillväxten av tumörerna.

Eftersom katter kastreras vid lite olika åldrar, kan man i efterhand studera om åldern då de upphör att utsättas för hormoner (egna och via p-piller) har någon betydelse. Det visar sig då att katter kastrerade före 2-3 års ålder får betydligt färre juvertumörer än de som kastreras senare.

De första cellförändringarna som leder fram till cancer i 8-12-årsåldern verkar alltså ha kommit i 2-3-årsåldern. Det är naturligtvis ingen exakt gräns, men risken före 3 års ålder är liten.

De allra flesta katter som får p-piller drabbas inte av bröstcancer, det är viktigt att komma ihåg. P-piller tillhör de få läkemedel en veterinär får skriva ut utan att undersöka djuret, så kontakta en djurklinik och be om ett recept.

Så snart katten haft sitt första löp kan man börja med pillren.

Men i första hand rekommenderar vi kastration om man vet att hon inte skall få några kattungar. Då utsätts inte katten för onödiga hormoner, trasslet med att ge tabletter undviks och det blir dessutom billigare på några års sikt.

Med modern smärtlindring och narkosteknik brukar sviterna efter operationen vara över på några dagar.

Scroll to Top