Varför har katten börjat kissa inne?

Vi har en kastrerad hankatt som fyller 13 år till sommaren. Katten har egen “dörr” och vistas mycket utomhus, men kan gå in när han...

Vi har en kastrerad hankatt som fyller 13 år till sommaren. Katten har egen “dörr” och vistas mycket utomhus, men kan gå in när han önskar. Sedan ett par månader tillbaka dricker han ovanligt mycket vatten (ett par dl per dag). Han kräks någon gång per vecka och har börjat kissa inomhus – han som tidigare varit absolut rumsren och gjort alla sina behov utomhus. Vad tycker du att vi ska göra?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det är lätt att skjuta upp ett sjukbesök av rädsla för att veterinären ska berätta att det är allvarligt och föreslå avlivning. Men det finns idag många saker att göra, även för en äldre katt.

Ta ett urinprov (helst morgonurin) och beställ tid hos veterinär för undersökning och blodprov. Kisse skall vara fastande sedan 12 timmar när han kommer till kliniken. Urinprovet bör vara taget samma morgon och förvaras i kyl till det analyseras. Vanliga diagnoser är njursvikt och sockersjuka. I båda fallen kan dietjusteringar och medicinering med blodtryckssänkande respektive insulin ge din katt lindring och en bättre ålderdom.

Scroll to Top