Hur ska jag få katten att sluta klösa?

Jag vet inte om det finns något svar på det här, men. Jag har två katter och den ena verkar helt trög, den andra lyssnar...

Jag vet inte om det finns något svar på det här, men.

Jag har två katter och den ena verkar helt trög, den andra lyssnar om man säger till den. Den yngre lyssnar inte när man fräser åt den att inte klösa i soffan. Det blir dyrt i längden om man ska vara tvungen att köpa en ny soffa varje halvår bara för att katten vägrar sluta. Därför undrar jag om man har något annat alternativ än att operera bort klorna på katten?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Klösmarkeringar är ett naturligt sätt för katter att visa var de bor. Bäst är det då för dem att markera på en väl synlig plats i rummet, till exempel en soffa.

Naturliga beteenden är alltid svåra att straffa bort. Dessutom förstår inte alltid djuren varför man fräser eller skriker åt dem. Det bästa är att ge katten ett alternativ, en klösbräda eller klösstolpe, innan man börjar straffa soffklösandet. Tänk på att klösbrädan måste stå väl synlig. Om katten inte förstår fräsande eller fyande kan en vattenpistol vara ett “snällt” hjälpmedel för att rädda soffan.

Kloamputation är inte tillåtet i Sverige. Däremot kan du klippa den vassa spetsen på klon så orsakar den mindre skada.

Scroll to Top