Kan vi vaccinera mot kaninpest?

För två år sedan dog barnens kanin i något som vi tror var kaninpest. Hon svullnade kraftigt runt ögonen och dog på bara någon dag....

För två år sedan dog barnens kanin i något som vi tror var kaninpest. Hon svullnade kraftigt runt ögonen och dog på bara någon dag.

Nu har vi skaffat en ny kaninpojke som jag hade tänkt skulle vara inne. Han skuttar runt lös i huset och jag är rädd att han skall komma ut och bli smittad när barnen låter dörrarna står öppna.

Jag har hört att smittan till och med kan komma in med gräs och blad. Finns det vaccin eller något annat sätt att skydda Tusse? Jag vill helst att barnen skall slippa se sin älskade kanin dö som vår förra gjorde.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

NobiVac Myxo heter ett vaccin som ger ett hyggligt skydd mot kaninpest.

Då efterfrågan är liten är det inte alla veterinärer som har detta vaccin hemma. Ring runt till klinikerna i er närhet och fråga. Kaninpestvaccin ges som en enda dos inför varje säsong, lämpligen i april/maj. Efter 14 dagar är kaninen skyddad.

Viruset sprids mellan kaninerna med blodsugande insekter, och inomhuskaniner kan i värsta fall drabbas via myggor som kommer in i huset.

Scroll to Top