Olycklig av bantning

Jag heter Annelie och har en huskatt som är en blandning av mycket skogskatt och vanlig katt. Vi var och klippte hennes päls och vaccinerade...

Jag heter Annelie och har en huskatt som är en blandning av mycket skogskatt och vanlig katt. Vi var och klippte hennes päls och vaccinerade henne också, men fick då besked att katten vägde alldeles för mycket. Veterinärklinken rekommenderade omedelbar bantning med hjälp av deras produkter. Katten som heter Zimba verkar nu mycket olycklig. Jag undrar om det finns några tips så att hon blir lycklig igen. Hur ska jag göra med maten?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Övervikt hos katt kan precis som hos människa bidra till utveckling av många olika sjukdomar. Diabetes, ledförslitningar och leversjukdomar är vanligt. Vi ser många katter med ohälsosam fetma på djurklinikerna idag. Har din veterinär bedömt att din katt skulle må bra av att gå ned i vikt är det säkert ett bra råd att följa.

Katter ska dock inte snabbantas! Tillsammans med kostrådgivare eller veterinär lägger man upp en plan för hur katten ska nå sin målvikt.

När det gäller dieter så finns det två huvudvägar. Dels en diet med ökat fiberinnehåll, dels en nyare diet med hög proteinnivå. Om din katt är missnöjd med fodret på grund av att det tillhör fibergruppen, bör du byta till ett proteinfoder.

Titta vad Zimba har fått och se om du kan byta till en annan sort.

Du kan också göra så att du under några veckor ger lite mer än rekommenderad mängd mat, så att hon sakta får vänja sig vid mindre och mindre portioner.

När din katt nått sin målvikt finns det sedan bra underhållsfoder av olika märken.

Scroll to Top