Jag vill ge Sara ett gott slut!

Jag är lycklig ägare till två äldre katthonor. Den äldsta heter Sara och är 16 år. Hon har sedan förra sommaren druckit väldigt mycket, kräkts...

Jag är lycklig ägare till två äldre katthonor. Den äldsta heter Sara och är 16 år. Hon har sedan förra sommaren druckit väldigt mycket, kräkts mycket och magrat av. Tog med henne till veterinären för ett par månader sedan och den veterinären trodde att det är njurarna som har tagit slut. Några prover gick inte att ta. Men vi fick rekommendation att köpa speciellt foder för “njursjuka”, det får hon som torrfoder.

Sara äter väldigt bra, varje gång jag öppnar kylskåpet vill hon också ha något (skinka, äggula, grädde etc.). Jag förstår ju att det inte är så bra för henne, men å andra sidan – om nu detta är hennes sista tid, kan hon inte få lite “guldkant” då?

Vad jag egentligen undrar på är: Kan jag göra något för henne? Någon bot för själva njursjukdomen finns väl inte, men kan jag göra hennes liv bättre på något annat vis?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Njursvikt är en vanlig sjukdom hos katt. Den drabbar oftast äldre djur, ibland ser vi njurproblem även hos medelålders katter. Det finns även vissa former som kan drabba unga katter. Som du skriver så finns det ingen bot för själva njursjukdomen.

För ett antal år sedan kom de första njurfodren ut på marknaden. Genom att balansera proteinintaget samt minska fosfor och koksaltnivåerna hjälper fodren till att minska halten proteinrester i blodet och sänker samtidigt blodtrycket något. På senare år har de nya blodtryckssänkarna gett oss nya möjligheter att hjälpa de njursjuka katterna. En del svarar mycket bra på dessa mediciner och deras blodvärden kan ibland bli normala en tid. Det finns även några andra läkemedel som kan vara av värde.

Innan man sätter igång med medicineringar och dyra specialfoder måste diagnosen fastställas. Det görs med ett enkelt blodprov och med ett urinprov.

Ibland kan det vara besvärligt med provtagningen, men med hjälp av en duktig djursjukvårdare eller lite lugnande så går det alltid att få ett prov.

I Saras fall är det extra viktigt, då ökad aptit inte är ett huvudsymtom vid njursvikt.

En annan diagnos kan vara diabetes, som kan behandlas med insulin och andra typer av foder. Det finns också ett par andra sjukdomar som bör kontrolleras genom blodprov innan man fastställer diagnosen njursvikt.

När vi väl har en klar diagnos tycker jag också att guldkanten är viktig!

Det är livskvalitet som räknas för en liten katt. Vissa livsmedel är mer eller mindre lämpliga som guldkant beroende på grundsjukdom, så tala med din veterinär.

Djur i livets slutskede ska man skämma bort och pyssla om. Så länge de inte plågas av sina krämpor kan de fullt ut uppskatta alla omsorger och all god mat och du kan låta din väns sista tid bli en av de lyckligare.

Scroll to Top