• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Alla har ett gott hjärta även om det, som i Ebenezer Scrooges fall, sitter långt inne"

  Charles Dickens julklassiker A Christmas Carol, eller En julsaga, sprider julstämning för besökarna på Maximteatern i Stockholm. Att många i publiken kan berättelsen ser regissören Pernilla Isedal som en bonus.

  "Alla har ett gott hjärta även om det, som i Ebenezer Scrooges fall, sitter långt inne"

  Hur kommer det sig att A Christmas Carol sätts upp för sjunde året i rad?

  Publiken vill att den kommer tillbaka. För många har det blivit en tradition att komma och se A Christmas Carol varje år.

  Hur känns det?

  Det känns jätteroligt att få regissera denna underbara berättelse igen. Jag blir aldrig trött på den!

   

  Vad är det som gör att just denna berättelse går hem hos folk?

  Även fast Dickens skrev A Christmas Carol 1843 är den lika högaktuell fortfarande. Den stora skillnaden mellan fattiga och rika. Viljan och oviljan att hjälpa. Berättelsen har så många beståndsdelar. Dalar av sorg, toppar av glädje och Dickens visar att alla kan ändra sig och bli bättre människor. Dessutom ger den en riktigt genuin julekänsla och självklart gör den gamla traditionella julmusiken sitt. Mycket sång, dans och underbara brittiska skådespelare.

  Bild 1290024

  Den snåle och bittre mannen Ebenezer Scrooge blir uppsökt av tre andar som påminner honom om allt han inte gjort för sina medmänniskor.


  Kan vi lära oss något av Ebenezers beteende?

  I början av föreställningen är Ebenezer en elak, egoistisk skitstövel, men historien visar att han i mångt och mycket blev formad av sin uppväxt. Alla har ett gott hjärta även om det, som i Ebenezer Scrooges fall, sitter långt inne. Jag tror att alla som ser föreställningen får sig en tankeställare på ett positivt sätt.


  Finns det något speciellt som du känner att du måste bevara med den här berättelsen?

  I min bearbetning har jag försökt behålla så mycket av Dickens historia som möjligt. Jag har helt utgått från orginalet och skrivit manus utifrån det. Så i praktiken vill jag bevara allt.

  Bild 1290025

  Den ena anden tar med Scrooge till hans bokläggare. Trots familjens fattigdom finns det kärlek och värme i huset.


  Vilka svårigheter finns när du regisserar en så stor och välkänd berättelse?

  När man läser en bok skapar man sig sin egen bild av hur karaktärerna ser ut och beter sig. Jag tycker att Charles Dickens med sitt vackra språk tydligt förklarar hur hans viktorianska karaktärer är. Förhoppningsvis kan publiken känna igen de klassiska figurerna. Jag har även försökt återskapa känslan från Dickens 1843 med tidsenliga kostymer, ljus och ljud utan att modernisera historien. Att många i publiken kan berättelsen ser jag som en bonus. Dom vet vad som ska hända och förväntar sig att gråta, skratta och bli berörda under Ebenezers resa.

   

  Vilka tankar vill du att teaterpubliken lämnar föreställningen med?

  Jag hoppas att vår publik lämnar teatern med en "feelgoodkänsla". Det behövs riktigt lyckliga slut. Då kan man för en stund glömma allt elände som finns i vår värld och få en bra, fin jul.

   

  Vad är jul för dig? Hur firar du helst jul?

  Jul ska vara avslappnat, trevligt och en tid att mysa med nära och kära. Jag firar julafton på traditionellt svenskt vis med min dotter, mamma och ibland goda vänner. På juldagen kommer den brittiska A Christmas Carol ensemblen hem till mig och så firar vi en engelsk jul. Så det blir dubbelt julfirande för mig.

   

  Några måsten på julbordet?

  Skinka, inlagd sill och Janssons.

   

  Bild 1290026

  Det blir dubbelt julfirande för Pernilla i år! Julafton firar hon på traditionellt svenskt vis. På juldagen kommer den brittiska ensemblen hem till henne och firar engelsk jul.

   

  Fem snabba med Pernilla:

  Humorkomedi eller skräckfilm?

  Humorkomedi


  Opera eller musikal?

  Musikal

   

  Bio eller filmkväll hemma?

  Filmkväll hemma

   

  Sommar eller vinter?

  Sommar

   

  A Christmas Carol eller Mamma Mia?

  A Christmas Carol såklart :-)


  A Christmas Carol går på Maximteatern i Stockholm mellan 4-27 december 2017.

  För biljetter och mer information, klicka här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!