• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Folk från hela världen vill se vår tomtesamling!

  Ett besök hos makarna Rolf och Gun-Britt Pettersson i juletid glömmer man aldrig. Trettio års samlande på tomtar har fyllt varje rum till bristningsgränsen. 7 100 tomtar har det blivit. "Vi skulle haft ett större hus," säger Gun-Britt.

  Bild 1289147

  Hyllorna dignar av tomtar i alla storlekar och varianter.

  Överallt står det tomtar. På bord, på hyllor, i sofforna, i och under trappen, längs golvlisterna, på diskbänken och på fönsterbräden. Stora som små. I tyg, keramik eller plast. Spelande, dansande, sjungande, ätande, sovande tomtar. Men de står inte huller om buller utan det finns en tanke, en noggrann sortering där alla har sin plats. Samma typ av mössor, skägg och ansikten står för sig.

  Bild 1289148Fyra veckor tar det att packa upp de etthundrasjuttio banankartongerna som resten av året förvaras i källaren eller på krypvinden. Rolf har koll på allihop.

  – Om jag ser en tomte på någon marknad och känner igen den så vet jag att jag har den, säger han.

  Rolf och Gun-Britt har vuxit upp i samma lilla by i Ångermanland och gått i samma skola. Men då fanns inga tomtar med i bilden. Tomtarna har kommit med barnen sedan paret hamnade i Lindome, utanför Kungsbacka.

  – Gun-Britt fyller år i december och då brukar hon få en tomte. Sedan blir det julafton och då får hon en tomte till. Snart blev det ganska många och vi började leta tomtar hela året, säger Rolf.

  Det har blivit så många att de får ställa fram extra bokhyllor för att få plats. På resor runt om i världen har de alltid hittat någon tomte. På Kuba, Hawaii eller i Malaysia, oavsett sommar eller vinter. Hittar Rolf en tomte i ett skyltfönster så ser han till att få köpa den även om den inte är till salu. Ibland har de lyckats köpa hela lager av tomtar när de besökt marknader och basarer.

  Bild 1289149– Vi kom till en lanthandel på Öland där en ung kille hade ett helt bord med tomtar. Jag köpte nästan allihop och sedan fick jag följa med in i hans garage där det fanns ännu fler. Han var bara glad över att bli av med dem, säger Rolf.

  Under åren har paret blivit kända i allt vidare kretsar. I början var det mest vänner och bekanta som kom på besök och tittade. De blev så imponerade att de ville ta dit sina vänner och sen kom deras vänner i sin tur. Numera får Rolf och Gun-Britt ofta besök av någon som hört talas om dem, från Norrland, från Malmö och till och med från Australien och USA har det kommit gäster som varit i närheten av Lindome och passat på att titta in hos dem.

  Bild 1289150

  Samlandet är ett gemensamt intresse för makarna, men det är inte bara tomtar som fängslar dem. När julen är över packas tomtarna ner och nya saker ställs fram.

  – Jag är inte lagom med någonting. Jag samlar också på änglar, troll, ugglor och påskkycklingar, säger Gun-Britt.

  Bild 1289151

  När konstnären Rolf Lidberg såg i en tidning att makarna Pettersson hade en otillåten kopia (till vänster) av hans tomte så skickade han en äkta originaltomte till dem (till höger).

  Bild 1289152

  Förr kom tomten med sin släde och sina renar. Den moderna tomten kommer istället via flygplan eller på motorcykel.

  Bild 1289153

  Flera av tomtarna har lagts ner mycket jobb på. De har små, små detaljer om man öppnar säcken.

  Bild 1289154

  När mörkret faller tänder Rolf Pettersson upp sitt välkomnande hus. Men det blinkande ljuset har han tagit ner av hänsyn till grannarna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!