I vårt vardagsrum samlas resande från hela världen!

Att kunna känna sig som hemma, det är förstås det man som resenär drömmer om när man övernattar borta. För den som bor på vandrarhemmet Villa Hilleröd i Malmö är chansen stor att det blir precis så. Det här var nämligen för inte så länge sedan de fem ägarnas barndomshem.

I vårt vardagsrum samlas resande från hela världen!
– Vi skapade ett vandrarhem – och kunde behålla vårt gamla barndomshem! Jens, Lina och Tove framför den vackra patriciervilla som de bodde i som barn. På bilden saknas syskonen Ole och Lisa.

Att skiljas från det gamla barndomshemmet, det kan kännas svårt.
 
Det gjorde det också för de fem syskonen Jens, Tove, Lina, Lisa och Ole Formare i Malmö, men de verkade inte ha något val. Ingen av dem hade möjlighet att ta över den nästan 100 år gamla villan, Villa Hilleröd, som de bott i under en stor del av sin uppväxt. Föräldrarna hade sedan länge gått skilda vägar och pappa Rune, som bott kvar efter skilsmässan, tyckte nu definitivt att hemmet kändes alltför rymligt. Det var inte så konstigt, huset var ju på 400 kvadrat…
 
Försäljning verkade vara det enda alternativet.
 
Det var då brodern Ole kom på den geniala idén:
– Vi gör om vårt gamla hem till vandrarhem!
 
Sagt och gjort, skulle man kunna säga – fast sådär enkelt var det förstås inte. Det krävdes massor av arbete och en rejäl djupdykning bland alla de lagar och regler om bland annat brandsäkerhet som måste följas innan barndomshemmet kunde slå upp sina portar för resenärer i behov av inkvartering.
 
Men nu är det klart och Villa Hilleröd har blivit ett av Sveriges mest originella vandrarhem. Här finns till exempel inga rumsnummer. Istället meddelar små dörrskyltar vem av syskonen som en gång huserade här. Läste sina läxor, umgicks med kompisarna och spelade lite för hög musik, allt sådant som man gör hemma i pojk- eller flickrummet.

– Sentimental? Nej, inte ett dugg, det är bara trevligt att det nu är andra människor och bor i mitt gamla rum, säger Tove och klappar lite på den skylt i gammaldags modell där texten “Toves Rum” finns ingraverat med snirklig stil.

I vårt vardagsrum samlas resande från hela världen!
Skylten på fasaden skvallrar nu om att syskonen Formares barndomshem nu blivit vandrarhem.

 
Systern Lina instämmer.
– Fast jag måste medge att jag blev lite skakad första kvällen när jag kom ner i köket och det satt främmande människor och drack kaffe vid det gamla köksbordet, tillägger hon och skrattar. Fast nu börjar jag vänja mig!

En succé
Så går också Villa Hilleröd nu mot sin andra sommarsäsong – och ser den an med tillförsikt. Det tog inte lång tid efter att syskonen slagit upp portarna i fjol innan man förstod att det lutade åt succé. Telefonen går varm och många som hör av sig får beskedet att det tyvärr är fullbokat just det datum som de tänkt komma.

– Det har gått över förväntan, säger Jens. Över huvud taget har det här varit enormt mycket roligare än vi kunnat föreställa oss, men också mycket jobbigare.

– Ingen av oss syskon har någon annan erfarenhet av vandrarhem än att bo där som gäster men å andra sidan ger fem personer som alla har ganska många vänner en  rätt stor krets att söka i. När det är något som behöver fixas så visar det sig oftast att det är någon av oss som känner någon …

Syskonens far är radio- och TV-regissören Rune Formare som bl a är mannen bakom TV-serien Åshöjdens BK. Inget av de fem barnen har följt i hans fotspår. Jens ägnar sig åt bokimport, Lina pluggar till sjuksköterska och driver ett eget företag, Lisa arbetar på en teaterskola, Ole driver internetföretag och Tove ägnar just nu all sin tid åt vandrarhemmet.

I vårt vardagsrum samlas resande från hela världen!
Ett vandrarhem i hemlik miljö. Det gamla vardagsrummet i Villa Hilleröd har blivit en samlingspunkt för resenärer från hela världen. På bilden Jens, Tove (stående) och Lina. Hunden heter Bengtsson är en korsning mellan newfoundland och schnauzer. 

 
Vitt skilda yrken, med andra ord och åldersskillnaden är också stor, syskonen är mellan 30 och 50 år gamla.

– Sammanhållningen har alltid varit god, men vandrarhemmet har svetsat oss samman än mer, säger Jens som är näst yngst i syskonskaran. Nu är vårt gamla hem verkligen en samlingsplats för oss. Vi har möte en gång i månaden om allt som rör vandrarhemmet, men träffas betydligt oftare än så.

– Huset har alltid varit lite speciellt. När vi flyttade hit kom vi från ett mycket litet hus i Klagshamn utanför stan. Det var en väldig förändring, för här var till och med skafferiet större än mitt gamla sovrum!

Spökrykten
– Kompisarna tyckte också att huset var spännande, inflikar Lina. Det ryktades att det spökade här, men ingen av oss har sett till några spöken!

Villan ligger insprängd bland ett stort antal flerfamiljshus, de flesta byggda på 1950-talet, i området Dammfri i Malmö. De omkringboende hade ingenting att använda när det fick veta att det fans planer på ett vandrarhem inpå knuten.

– Det var faktiskt tvärtom, alla verkade positiva, säger Jens. Sedan vi öppnat har förresten många av dem hört av sig. Många av lägenheterna här omkring är nämligen av storleken mindre och då kan det vara svårt att ha övernattningsgäster. Men där kan ju vi hjälpa till!

Många som arbetar tillfälligt i Malmö, till exempel byggnadsarbetare, hör också till gästerna. En del är studenter som inte hunnit ordna bostadsfrågan när terminen startar. Men främst handlar det förstås om turister. Omkring en tredjedel kommer från utlandet.
 
Internet har suddat ut gränserna och mången turist har suttit på andra sidan jordklotet och letat sig fram till den gula patriciervillan Villa Hillerod borta i Malmo, Sweden. 

I vårt vardagsrum samlas resande från hela världen!
En välbekant dörr… – Det känns bara kul att det bor andra människor i mitt gamla flickrum nu, säger Tove

 
De lär inte bli besvikna. Mycket är original från byggåret 1908, renoveringen har skett med varsam hand. Villan hade för övrigt under 50 års tid samme ägare.

Mest välbevarade är de gemensamma utrymmena. I sovrummen är det mer praktiskt ordnat, bland annat med våningssängar. Mångfalden av stuckaturer i taket skvallrar om att det här inte är något vanligt vandrarhem.

– Vi har nog haft besök från alla världsdelar, säger Lina. Vi får massor av tillfällen att träna våra språkkunskaper och det är ju inte dumt.  Fast vad det står i en del hälsningar med ryska och kinesiska bokstäver i gästboken, det har vi ingen aning om. Vi får hoppas att det är nöjda gäster!
 
Ja, det verkar som om de flesta är mycket belåtna med det annorlunda och hemlika vandrarhemmet. En svensk besökare inspirerades till och med till en dikt och författade följande rader:

Efter att i timmar ha lyssnat på bilens brum fick vi sova skönt i Lisas rum!

Scroll to Top