• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helena fick sin man i julklapp

  Julen är speciell hemma hos familjen Andersson. För 24 år sedan fick Helena ett telefonsamtal från sin bästa vän på julafton. Det slutade med bröllop, fem barn och ett lyckligt liv.

  Bild 1289156

  Helene Andersson fick kärleken i julklapp. Det var kärlek vid första ögonkastet när Thomas och Helene träffade varandra en julafton för 24 år sedan.

  Kärlek vid första ögonkastet kan man lugnt säga att det är för Helena och Thomas. Och fortfarande efter 24 år tillsammans så pirrar det i deras magar när de tittar på varandra.

  – Eller som vår dotter brukar säga. "Mamma, du och pappa, ni har ett zoo i magen", säger Helena och vänder sig mot Thomas som kontrar.

  – Det är underbart att vara lika kär i en människa nu, som första gången vi såg varandra.

   Kärlekssagan började för 24 år sedan. Helenas bästa vän var smått desperat att hitta mannen i sitt liv. Och hon såg honom överallt.

  – Det var allt från rörmokaren, elektrikern till mannen i matkön, berättar Helena.

   Själv så tog hon det hela med ro och hade inga planer på att skaffa någon, hon hade hela livet framför sig och var ung. Men väninnan hade andra planer för Helena.

   På julafton 1989 ringde telefonen. I andra ändan var det väninnan som sa: "Helena jag har träffat en man, som jag tänkte skulle bli min stora kärlek. Men jag känner att han är din istället. Du får honom i julklapp av mig. Ni är som gjorda för varandra".

   Det lät helt galet tyckte Helena. Men hon blev nyfiken och kunde inte släppa tanken på vem denna Thomas är.

   De var båda redan på den tiden engagerade i frälsningsarmén på sin hemort. Helena i Gävle och Thomas i Linköping.

   Och det var via ett gemensamt stormöte som frälsningsarmén höll som Helenas väninna hade sett Thomas. Även hon var engagerad i kåren.

   

  "Honom ska jag ha"Bild 1289157

  Bara en månad efter samtalet var det en stor träff igen i Stockholm. Helena åkte dit och hoppades att hon skulle stöta ihop med Thomas.

  – Jag var så fokuserad och satt på helspänn. Jag bestämde mig för att spana efter denna julklapp och ta reda på hur han såg ut.

   När Thomas namn ropades upp vaknade hon till.

  – Jag såg denna snygga man, med sitt långa blonda hår, sina blåa Levis jeans och vita polotröja kliva upp på scen tänkte jag. "Honom ska jag bara ha, men han kommer inte att vara intresserad av mig. Han är en poppiskille".

  – Ja, det har hänt en hel del med mitt hår under de här åren, håret har liksom ramlat av mig, skrattar Thomas och tar sig på huvudet.

   Thomas och Helena började träffas allt oftare på gemensamma möten eftersom de var engagerade i frälsningsarmén. 

  – Jag hade ingen aning om att Helena var så förtjust i mig. Jag var också det i henne, men tänkte mest att det här är bara vänskap från hennes sida, säger Thomas.

   En kväll när de var ute och promenerade bestämde han sig för att ta reda på om det här är besvarat.

  – Jag tog hennes hand och, ja, på den vägen är det. Då var jag 20 år och Helena 19 år. Vi har hållit ihop sedan dess. I dag har vi fem barn tillsammans och familjen är vårt allt.

   

  Lika förälskade

  Året efter förlovade de sig, även då på julhelgen och ytterligare året efter gifte de sig, även det skedde under julhelgen.

  – Julen går för oss i kärlekens tecken. Det var inget vi planerade, det har bara blivit så, berättar Helena.

   Vännerna och omgivningen tyckte det gick fort för dem och tänkte att det där inte kommer att hålla.

   För Helena är Thomas fortfarande den vackraste och hon är lika förälskad i honom nu som för 24 år sedan. Båda är övertygade om att det var meningen att de skulle mötas och att Gud förde dem samman.

   Under åren växte deras engagemang för frälsningsarmén och båda utbildade sig till officerare inom kåren. Det är ett liv som innebär att ofta flytta runt och komma till nya ställen.

  – Vi brinner för att hjälpa utsatta barn och vuxna som har hamnat i en obalans i livet. Det ger så mycket tillbaka.

   De senaste 13 åren har de bott i Sundsvall, men i år, i juni gick flyttlasset till Stockholm igen. Nu väntar nya uppdrag för paret. Eftersom de båda arbetar inom frälsningsarmén som officerare så blir det viktigt att hitta uppdrag som båda två trivs med. Denna gång var det svårare att ta beslutet om en flytt, de har fler att tänka på. Men barnen tyckte det skulle bli roligt att flytta.

  – Ja, som sagt. Familjen är viktig för oss och vi skulle inte göra något som äventyrar barnens mående, säger Thomas.

   

  ÄktenskapsbesiktningBild 1289158

  Att de har hållit ihop och är lika kära i varandra nu som för 24 år sedan, tror de beror på att de ständigt arbetar med sitt äktenskap. Helena är även utbildad familjerådgivare och startade i Sundsvall upp ett center för familjer.

  – Jag och en vän har grundat Kraftkällan. Hit kommer par som söker hjälp och rådgivning. Vi arbetar mycket med en metod som vi kallar för äktenskapsbesiktning, säger Helena.

   Vilket är något alla borde göra med jämna mellanrum tycker hon.

  – Det har även vi gjort, och efter det så lärde vi oss mycket om varandra. Man tror att man vet allt om varandra och kan läsa varandras kroppsspråk, men så är det oftast inte.

   Thomas fyller i och berättar att även de arbetar med deras relation. Att inte ta varandra för givet. Han beskriver de som olika, men ändå lika. Vilket också har hjälpt till att behålla kärleken.

  – Jag är lugn, eftertänksam och tystlåten. Helena är idésprutan och hon som hittar på nya saker. Vi kompletterar varandra.

   En gemensam nämnare som båda säger om den andre är att de stöttar varandra och ger tid och möjlighet att även växa på var sitt håll.

  – Och, såklart att vi kan vara oss själva i vår relation, vi behöver inte göra oss till för varandra, säger Thomas.

   

  Bästa julklappen!

  Varje julafton under de senaste åren kommer en påminnelse från väninnan; "Var är min julklapp"?

  – Ja, vi brukar skoja om det, att jag minsann måste komma ihåg henne varje jul eftersom hon gav mig den bästa julklappen man kan få – kärlek. Jag är henne evigt tacksam.

   Barnen tycker det är en rolig story och brukar vilja höra den om och om igen på julafton.

  – De frågar; "kom pappa i ett julpaket? Hur fick du honom, var han inslagen eller kom han med posten?"

   Julen kommer alltid vara speciell hemma hos familjen Andersson för då blev de en familj som Helena säger.

  – Ja, alla borde få en Thomas i julklapp. Denna underbara man, säger Helena och kramar om Thomas.

   

  Bild 1289159

  Barnen tycker det är en rolig story och brukar vilja höra den om och om igen på julafton.

  – De frågar:"Kom pappa i ett julpaket? Hur fick du honom, var han inslagen eller kom han med posten?"

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!