Jul för mig är doften av mormors toscakaka!

Sångerskan Sanna Nielsen älskar julen. Hon längtar efter att fira den med familjen. Men någon tid till pyssel och julstök blir det sällan – inför julen är Sanna fullbokad och far landet runt på konsertturné.

Jul för mig är doften av mormors toscakaka!När Sanna Nielsen, 29, var liten firade hon julen med sina föräldrar, syskon och kusiner hos mormor och morfar i Norraryd i Småland.

– Mina morföräldrar skapade en julstämning jag fortfarande bär med mig varje jul, berättar Sanna.

– Mormors köttbullar och toscakaka är mina favoriter på julbordet. När jag känner de dofterna – då är mormor och morfar med mig.

 Men så mycket julbak, pyssel och pyntande blir det inte för Sanna som brukar åka Sverige runt och sjunga in julen i november och december. Första julturnén gjorde hon 2001 med Christer Sjögren, Sten Nilsson och Charlotte Perrelli. I år ger hon 16 konserter med Kalle Moraeus och Orsa Spelmän. Med är också sambon Joakim Ramsell, 41, som spelar gitarr.

– Jag och Joakim hänger upp julstjärnan och plockar fram adventsljus i vår lägenhet. Sedan bor vi mest på hotell, och kommer hem strax före julafton då det brukar vara dags att resa till familjen i Skåne.

– Det är ganska skönt att julen blir så kravlös. Det enda jag längtar efter är att mysa med mina nära och kära, att bara vara med familjen, säger Sanna som beskriver sig som en “hemmatjej”.

 

Glass med Lotta

Sanna från byn Edenryd utanför Bromölla i Skåne blev hela Sveriges sångfågel när hon uppträdde i Café Norrköping i tv som 11-åring. Hon sjöng låten Till en fågel med en förvånansvärt mogen och skolad röst.

 I kören sjöng Lotta Engberg.

– Det jag minns starkast är att jag och Lotta, som var min idol, åt glass efteråt.

 Med samma låt kom Sanna etta på Svensktoppen – den yngsta någonsin som seglat upp på första plats i det klassiska radioprogrammet.

 På hösten det året släpptes hennes debutalbum Silvertoner – och hon jämfördes med en ung Carola Häggkvist eller Sissel Kyrkjebø. Livet förändrades radikalt för Sanna.

– Samtidigt fick jag vara barn – det var inte så att en del av barndomen försvann. Mina föräldrar var tydliga med att skolan alltid skulle gå först. Och jag fick ta med mig kompisar när jag skulle uppträda, vilket gjorde “jobbet” till en lek och ett äventyr. Det var glädje, ingen press. Jag fick ju göra det jag älskade mest – sjunga.

 I Sannas kontrakt fanns en klausul: Om hon inte ville gå upp på scenen behövde hon inte. Ingen kunde tvinga henne.

– Men det hände aldrig att jag inte ville. Eftersom jag var så ung fick mina föräldrar söka dispens för arbetstillstånd varje gång jag skulle jobba kvällstid.

Hur lärde du dig att sjunga?

– Mina föräldrar var ofta ute och dansade. Jag och min lillebror fick ofta följa med, vilket vi älskade. Jag satt på scenen och sjöng med, timme efter timme. En gång drog Lotta Engberg upp mig och jag fick sjunga Världens bästa servitris.

– Jag sjöng jämt. I mitt flickrum härmade jag Céline Dion. Lärde mig exakt hur hon fraserade och tog varje ton. Céline var min sångpedagog.

 När Sanna var 7 år såg hon en annons om en talangtävling i Olofström i Blekinge, och blev eld och lågor.

– Jag sjöng låten Kvällens sista dans och kom på fjärde plats. Sedan fick mina föräldrar skjutsa runt mig till alla talangtävlingar jag hittade.

 

Jul för mig är doften av mormors toscakaka!Vann talangjakt

När hon var 10 år vann hon en talangjakt i Kallinge med Can you feel the love tonight. Kompbandet spelade in henne på ett kassettband som de skickade till dansbandsprofilen och låtskrivaren Bert Månson, som skrev Till en fågel till Sanna.

 Med sina bruna gnistrande ögon, ståtliga hållning – hon är 1,80 lång – och mjuka skånska dialekt utstrålar Sanna säkerhet och lugn. Men hon var extremt blyg som flicka.

– Jag vågade knappt räcka upp handen i skolan. Jag var rädd för att säga fel.

 Men på scenen kände hon sig trygg.

– Jag var aldrig nervös, kom aldrig av mig. Det var som att jag gick in i mitt rosa flickrum och bara sjöng.

– Så småningom lärde jag mig att ta med den känslan till vardagen. När jag var nervös för att redovisa något inför klassen – då låtsades jag stå på scenen. På så vis kom jag över min osäkerhet.

Har du fortfarande nytta av det “spelet” privat?

– Ja, jag kan spela en roll i början när jag träffar någon jag inte känner. Det handlar inte om att vara falsk, utan om integritet. Att slå vakt om sig, avvakta lite – innan man öppnar sig och kommer närmre.

 Sanna har varit “väldigt privat” som artist och offentlig person.

– Men de senaste åren har jag börjat bjussa mer på mig själv. Jag har upptäckt att det inte är så farligt.

 Den egna låten Viskar ömt mitt namn handlar om den stora kärleken – sambon Joakim Ramsell. Och Sanna skriver en blogg där vi kan följa henne och Joakim på en höstresa till Kreta, på en tapasmiddag med kompisar i Malmö och bakom kulisserna på julturnén.

 

Skogspromenader

När Sanna är ledig vandrar hon gärna i skogen. Hon gillar att vara hemma, att se en mysig film, pyssla, inreda och gott.

 Men det är Joakim som lagar maten, tvättar och sköter hemmet, avslöjar Sanna.

– Jag får knappt närma mig köket, säger hon och skrattar. Han kan sätta mig med ett glas vin vid köksbordet. Så sköter jag snacket och han grytorna.

 Sanna och Joakim träffades för ungefär fem år sedan när de jobbade tillsammans. De blev vänner och efter några månader förälskade.

– Vi kompletterar varandra. Han är trygg och jag lite mer “tjo-ho!”. Vi jobbar ihop så mycket vi kan. En anledning till att det funkar så bra är nog att vi lärde känna varandra som yrkesmänniskor först. Vi törs trampa varandra på tårna i jobbet, rejält. Vi är totalt raka – det måste man vara om det ska bli bra.

– Vi är så gulliga mot varandra privat att vi har råd med konflikter i jobbet. De kanske till och med är nödvändiga.

Men om ni har en dålig dag privat och ska upp på scenen tillsammans?

– Inför ett framträdande brukar jag vilja gå undan och vara för mig själv. Är jag stressad går det inte ut över någon annan – och Joakim är nog likadan. Vi särar på oss. Sedan ses vi på scenen, och då är vi där till hundra procent.

Och sedan?

– Hux flux blir vi privata efteråt! Det är enkelt att hoppa mellan de lägena.

Hur har du lyckats behålla en genuin och ödmjuk framtoning i den tuffa och utseendefixerade artistbranschen?

– Jag har haft bra människor runt mig. Mina föräldrar. Barndomsvänner. Jag har samma manager sedan åtta år och vi har blivit nära vänner. De har guidat mig, hjälpt mig att säga ja och nej på rätt ställen. Att aldrig göra något som inte känns bra.

– Sedan har jag alltid velat jobba med musik och älskat att sjunga. Jag är inte intresserad av kändisskapet i sig, och går väldigt sällan på premiärer och branschfester.

 Om livet någon gång känns jobbigt är det till musiken Sanna söker sig.

– Då stänger jag in mig i studion – vi har en studio på gården i min sambos sommarhus – och bara sjunger, i timmar! Och glömmer hela världen.

 

SANNA NIELSEN

NAMN: Sanna Viktoria Nielsen.

FÖDD: 27 november 1984.

BOR: Lägenhet i Årsta i Stockholm.

FAMILJ: Sambon Joakim Ramsell, mamma, pappa, tre syskon och syskonbarn.

YRKE: Sångerska.

AKTUELL: Skivan Min jul med både egna låtar och klassiska julsånger. Julturné från Luleå i norr till Malmö i söder.

 

Sanna Nielsen bjuder Hemmets Journals läsare på sina två absoluta favoriter på julbordet – Mormor Anna-Lisas toscakaka och köttbullar. Varsågod!

Mormor Anna-Lisas toscakaka

Jul för mig är doften av mormors toscakaka!Kaka:

100 g margarin eller smör

2 ägg

1 1/2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

Glasyr:

100 g margarin eller smör

1 dl socker

2 msk mjölk

50 g mandelspån (eller 100 g skalad, hackad sötmandel)

Ugn: 175°

 

Gör så här:

1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, matfettet och vätskan. Häll smeten i formen.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

4. Gör glasyren. Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills blandningen tjocknat.

5. Bred glasyren på kakan.

6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ytterligare 15 minuter, eller tills kakan fått en gyllenbrun-gul färg.

 

Mormor Anna-Lisas julköttbullar

1 kg blandfärs

3 kokta potatisar

2 ägg

cirka 2 dl grädde

en skvätt Ramlösa

lite lökpulver

salt och vitpeppar

lite malen svartpeppar och kryddpeppar

olivolja

Gör så här:

1. Koka potatisen och pressa den.

2. Blanda färsen med den pressade potatisen, äggen, lite Ramlösa (gör köttbullarna lite mer porösa) och alla kryddor i en bunke.

3. Doppa händerna i olivolja och rulla köttbullarna.

4. Stek i stekpanna med smör.

Scroll to Top