• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Julen vi aldrig glömmer!

  Fem kändisar berättar om minnesvärda jular. Möt artisterna Sonja Aldén och Andreas Weise, skådespelaren Magdalena In de Betou, curlingvärldsmästaren Anette Norberg samt Ullaredchefen Boris Lennerhov.

  Bild 1289139

  Vi hade en magisk jul med släkten

  Många julaftnar var artisten Andreas Weise, 28, som slog igenom hos svenska folket 2004 i tv-underhållningen Idol, van vid att fira julafton hemma utan sin pappa Arne, som var julvärd i 30 år på SVT till och med 2002.

  – Det blev lite monotona jular, säger Andreas.

  Bild 1289140Men ett år då pappa Arne arbetade, valde hans mamma att ta med Andreas och hans lillasyster Anna till Linköping, där hela släkten på mammas sida samlats för att fira jul tillsammans.

  – Jag var då 7-8 år. Vi var hemma hos mina kusiner i Linköping. Vi var 18 personer, allt från mormor och morfar till kusiner. Och min moster Jenny kom upp från Frankrike, där hon bott sedan 1993. Eftersom så många bor på olika platser, var det så speciellt.

  – Det var en verkligt familjär känsla. Vi umgicks på ett sätt som vi inte gjort tidigare på julaftnarna. På det sättet var det en ganska magisk afton.

  Kusinerna var jämnåriga med Andreas, vilket han tyckte var extra kul. Han minns speciellt leken ute i snön och att han fick en fin handsnickrad verktygslåda av sin morbrors svärfar.

  – Det är också kul att komma till en annan ort och fira jul. Det känns som om man firar jul på riktigt, säger Andreas, som tycker att jularna inte är lika magiska nu som när han var barn.

  – Numera struntar jag i julklappar och julgran. Det får bli när jag skaffar barn.

  Den 27 november gick startskottet för julshowen Sinatra Christmas, där Andreas står på scen tillsammans med Christer Sjögren och Gunhild Carling.

  – Vi showar ända till 21 december. Det känns väldigt kul och det är en stor ära att få åka med dessa två.

  – Den här julen funderar min flickvän och jag på att åka till min mormor och morfar i Malmö. Min flickvän har sina föräldrar i Skanör-Falsterbo, så det passar ju bra.

   

  Julen i eget hus var fantastisk

  Den jul som känns speciell på många sätt för sångerskan Sonja Aldén, 35, är förra julen. Då hade nämligen familjen hittat sitt drömboende på Ekerö i Mälaren.

  – Det var första julen som jag, tillsammans med min man Jörgen och vår son Teddy firade jul i vårt eget hus.

  I år kommer hon att vara ute på två julturnéer.

  Bild 1289141– Men jag ser alltid till att vara ledig kring julhelgen. Den perioden är helig för mig. Då vill jag umgås med familjen, säger Sonja.

  Hon är ute på turné nu med Anders Berglund och hans orkester i föreställningen Stjärnklart, tillsammans med Jerry Williams, Miss Li, Måns Zelmerlöw och Babben Larsson. Turnén håller på till den 19 december.

  Den 27 december har hon sedan premiär i Karlstad på sin egen julturné Jul i andlighetens rum, med spelningar i åtta kyrkor. Där kommer hon att framföra låtar från sin första egna julskiva med samma namn, som kom ut 7 november.

  – Både Jörgen och jag är uppvuxna i hus ute på landet, jag i Huddinge och han i Åmål. Så vi sa att när vi själva fick barn skulle vi flytta till ett hus. Och då hittade vi det här på Ekerö. Här är verkligen på landet med grusvägar, skog, hästar och kor in på knuten.

  – När vi flyttade in i huset, hade vi just firat jul i vår lägenhet i Vasastan i Stockholm. Vi hade precis packat ner julen och jag hade kommit hem från en julturné som slutade i trettonhelgen.

  Några veckor senare flyttade Sonja, Jörgen och Teddy, som idag är tre och ett halvt år, till sitt nya hus.

  – Det var en sån fantastisk känsla att få pynta och känna att här kommer vi att bo ett bra tag. Och det var mysigt att välja ut en bra plats där hemma att ställa granen på. Teddy tyckte att det var väldigt roligt att ta på och ta av grejer från julgranen hela tiden. Det var en fantastisk jul.

   

  Julafton blev som en vanlig dag

  För före detta curlingvärldsmästaren Anette Norberg, 47, har jularna i Härnösand alltid varit heliga.

  Hon och barnen Tobias, 28, och Therese, 21, brukar vara hos hennes föräldrar på julafton och hos barnens farmor och farfar på juldagen.

  En jul som Anette aldrig glömmer inträffade för drygt 20 år sedan och var dramatisk.

  Bild 1289142– Dagen vi skulle åka till Härnösand fick Tobias, som då var 5-6 år, extremt hög feber. När han gick upp ur sängen fick han kramper och ramlade ihop på golvet. Det var otroligt obehagligt, berättar Anette.

  Han hade fått scharlakansfeber. Med en bra bit över 40 graders feber.

  – Vi var på vårdcentralen och där sa personalen: "Sätt honom i duschen och kyl ner honom!" När han kom ut ur badrummet kunde han inte ens stå på benen.

  – Då insåg jag att vi inte kunde packa in honom i bilen och åka 5-6 timmar.

  Så det blev en jul hemma för familjen.

  – Vi hade inte handlat någon julmat eller julpysslat. Så vi blev tvungna att åka till affären och krafsa ihop köttbullar, prinskorvar, en burk sill och lite annat.

  Tobias fick några klappar av mamma och pappa på julafton. Men julklapparna från släkten var i Härnösand.

  – Tobias hade längtat så efter julen. Efteråt när han blev frisk tyckte han att det var ledsamt. Men på julafton var han så dålig att han inte orkade bry sig. Så julafton blev som vilken dag som helst. Vi hade till exempel ingen gran hemma.

  Men Tobias blev frisk och fick småningom julklapparna från släkten.

  Vad som missades helt den julen var den årliga curlingmatchen mellan Anettes och hennes systers familjer på julafton.

  – Den är viktig, säger Anette.

   

  Vi hoppades få lite värme i kyrkan

  Hundratusentals svenskar har sett Boris Lennerhov, 58, på billighetsvaruhuset Gekås, där han är vd, i halländska Ullared. Antingen när de har handlat där själva eller tittat på tv-serien Ullared, där han har en stor roll.

  Juldagarna och nyårshelgen är det stängt på varuhuset, så då kan han istället koppla av med att fira jul med familjen och släkten.

  Bild 1289143Men en jul för 25 år sedan blev allt annat än avkopplande för Boris. På den tiden hade han ett sommarboende i Båstad, där också hans svärföräldrar bodde.

  – Vårt hus låg på en innergård och vi delade oljebrännare med grannen, en Kinarestaurang. De skötte påfyllningen av oljan, berättar Boris.

  – Men den här julen var det väldigt kallt och på julafton lade värmen av i vårt inte så välisolerade hus. Ägarna till Kinakrogen hade åkt på vintersemester och oljan hade tagit slut. Och eftersom det var tio grader minus utomhus och vi inte hade något olje- eller elelement, så blev det väldigt kallt inomhus. Vi frös fruktansvärt mycket.

  Boris hade några dagar tidigare fått frågan av sina svärföräldrar om att gå på julotta i Båstads kyrka. Något han tackade ja till efter mycket övertalning.

  Eftersom det var så kallt på juldagsmorgonen satte Boris frun Rose-Marie och barnen Jonathan och Johanna, som då var 4-5 år, i bilen klockan fyra och åkte runt i två timmar för att hålla värmen.

  – Sedan var vi på julottan redan klockan sex, eftersom det brukade komma mycket folk. Där hoppades vi också få lite värme. Men när vi kom dit var det inte en kotte där. Och det är ju folket som värmer upp kyrkan.

  – Jag, som inte var så intresserad, var alltså på julottan. Däremot kom inte mina andra släktingar dit. De hade varit för trötta…

   

  Fanny var min bästa julklapp

  Julen 1975 lyser som en stjärna, starkare än andra stjärnor för skådespelaren Magdalena In de Betou, 50.

  – Vi firade jul på landet hos farbror Olle och faster Ulla och mina kusiner. När julmaten var svald och bara Kalle Anka och jultomten återstod minns jag att jag för första gången inte kände den euforiska spänningen inför julklapparna. Jag minns att jag tänkte; nu är jag vuxen. Då var jag 11 år.

  Bild 1289144Magdalena slog igenom i rollen som Kajsa i tv-serien Cleo 2002-03. I januari kommer filmen I nöd eller lust där hon har den kvinnliga huvudrollen.

  Så här minns hon Den Stora Överraskningsjulen 1975:

  – Familjen satt i mörkret och såg tomten komma vandrande över snön. In kom tomten, som var granngubben Rune. Han fick sitta ned i en fåtölj och få en sedvanlig sup och en chokladbit.

  Ointresserad, lite tuff och med en vuxnare attityd öppnade Magdalena det sista paketet:

  – I det låg en lapp: "Du är förste skötare till Fanny under en månad från och med 1 januari. Du får rida hur mycket du vill och vi skjutsar dig till stallet varje dag, God Jul från Mamma & Pappa."

  – Eufori, ljusblixtar och lycka! Fanny var min älsklingshäst, den finaste av varelser på jorden! Jag älskade den där hästen så mycket man bara kan älska en annan varelse när man är hästtjej. Det är min genom alla år absolut bästa julklapp, inget kommer att kunna mäta sig med månaden med Fanny.

  Bild 1289145Magdalena och hennes närmaste firar fortfarande jul på landet, numera i egna hemmet på Värmdö utanför Stockholm.

  – Jag försöker tänka ut en lika fantastisk present till mina barn som jag fick den där julen. Men jag har inte kommit på någon än, säger Magdalena.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!