Sticka och skicka: Britt-Marie vill göra en insats!

När Britt-Marie Ekström, 69 år, gick i skolan valde hon till och med bort syslöjd. Nu älskar hon att sticka – och har mest gjort det till sina familjemedlemmar. Hon kombinerar nytta med nöje genom att skänka egentillverkade plagg till Projekt Newland i Tanzania.

Britt-Marie Ekström

Ålder: 69 år.

Familj: Gift, har två barn, två bonusbarn, sju barnbarn och två barnbarnsbarn.

Bor: I Oxelösund.

Yrke: Pensionär (jobbade tidigare som administratör inom kriminalvården).

Intressen: Musik, sticka, resa, motion (tränar på gym och cyklar), båten – och familjen förstås.

Både Britt-Maries mamma och systrar har nästan alltid sysslat med olika former av handarbete. Men syslöjd var inget som lockade henne under skolåren.

– Så fort chansen fanns valde jag bild och musik i stället, berättar Britt-Marie som bor i Oxelösund.
När första barnet föddes började hon att sticka bebiskläder och sedan dess är det en av hennes allra största fritidssysselsättningar.

– Plötsligt började jag tycka att det var jättekul och hade fallenhet för det. Jag har inte gått någon kurs eller fått hjälp av någon, utan lärde mig bara genom att läsa mönster.

Oftast blir det plagg som tröjor och mössor.

– Det roligaste med att sticka är att se något växa fram ur några nystan och få det precis som man vill ha det. Samtidigt är det en både kul och avkopplande sysselsättning.

Britt-Marie har inga problem att kombinera den med andra saker – som att lyssna på en ljudbok.
– En gång stickade jag och läste en bok samtidigt när jag åkte tåg. Då kom det fram en kvinna och undrade varför jag måste vara så effektiv, säger hon och skrattar.

Men det finns något hon tycker är svårt – och det är att göra raggsockor.

– Jag brukar ha problem med hälarna, så jag avstår gärna dem. Annars händer det att jag inte fattar ett dugg då jag läser ett mönster i förväg. Men efterhand förstår jag.

 

Sticka och skicka: Britt-Marie vill göra en insats!
Britt-Marie Ekström älskar att sticka i favoritfärgen rött.

Det här är Projekt Newland i Tanzania

l Projektet startades 2017 av Svarta Fåret AB – ett grossistföretag inom garn&broderi med över 500 butiksåterförsäljare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

 

l Det är ett skol- och hälsoprojekt som drivs på plats i Newland, Tanzania. Genom försäljning av garnet Moshi eller Kilimanjaro ges barn möjlighet att gå i skolan, samt få en hälsosammare fritid med sjukvård.

 

l 1 januari 2017 började 20 barn i Newlandskolan. De har fått skolan betald, försetts med skoluniformer, skolväskor och sjukvårdsförsäkring. Målet är att säkerställa skolgång till cirka 100 barn upp till klass 9.

 

l Nu kan alla som älskar att sticka samtidigt göra en enorm skillnad för några av dem som har de svårast. Du bidrar automatiskt till projektet ­genom att köpa garnet Moshi eller Kilimanjaro då tre kronor per nystan går dit. Vill du även vara med och skicka stickade plagg i Moshi ser Svarta Fåret till att dessa kommer på plats.

Genom åren har Britt-­Marie stickat många plagg och gett bort till familjemedlemmar.

– Jag gör även en del till mig själv och har röd som favoritfärg. Men jag varierar mig mycket och stickar exempelvis tröjor i olika färger och mönster – ibland med någon figur på, ibland med randigt eller rutigt.
Under ett besök i en garnbutik hemma i Oxelösund ­tidigare i år fick hon en broschyr, som berättade hur man kan vara med och ­bidra till ett projekt i Tanzania.

– Dels ­genom att köpa garnet Moshi och dels att skänka egenstickade plagg till skol- och hälsoprojektet. Jag brukar ge biståndspengar till bland annat Unicef, men tänkte: Ja, det här är verkligen något för mig. Då får jag ju även kombinera nytta med nöje.

Britt-Marie köpte nystan av detta Moshigarn för totalt 1 000 kronor – och under några månaders tid stickade hon fyra tröjor och fem mössor. Dessa skickade hon sedan till företaget Svarta Fåret i Sverige som startade projektet och som därefter lämnade över allting på plats i Afrika.

– Det kändes ­jättebra för min del att vara med och bidra. Är ju hemskt med alla orättvisor och fattigdom i världen. Om man kan hjälpa på något sätt tycker jag att man ska göra det. Jag ser även utbildning som en väg till en bättre värld. Det var en av anledningarna till att jag föll för projektet.
Det här är något hon gärna fortsätter med i framtiden.

– För tillfället stickar jag ­också till Träffpunkten i ­Nyköping, en samlingsplats för utslagna som får hjälp med bland annat mat och kläder. Jag är så glad om jag kan göra en insats för andra som inte har det så bra.
Svarta Fårets vd John Jensen har svårt att beskriva den personliga närheten han upplevde med barnen och deras familjer under sitt första besök i Tanzania.

Sticka och skicka: Britt-Marie vill göra en insats!
Barnen på barnhemmet med en skylt där man tackar för Britt-Maries gåva. På bilden: Juma Muhamedi, Gaudensia Daudi, Ally John, Monicka John och Rashidi Ranadhani. Foto: John Jensen

Dela med dig på Facebook!

På Facebook har Hemmets Journal en särskild sida för Sticka och skicka-projektet. Där berättar vi om nya saker som händer och där är du som själv stickar och skickar varmt välkommen att dela med dig av dina stickprojekt. Du hittar sidan här Du kan också söka på @stickaochskicka i sökrutan på Facebook.

– Dagen då alla barnen ­genomgick en hälsokontroll skapade både glädje och oro. Två av barnen var drabbade av malaria och ett av aids. Fyra barn var tvungna att genomgå ytterligare en hälsokontroll eftersom deras hälsotillstånd var så dåligt. Det hela slutade väl och alla barnen är nu med i projektet. De täcks av både sjukförsäkring och en försäkran att få gå i skolan. Därmed är en bättre framtid för dem säkerställd och det är jag faktiskt stolt över, säger John Jensen.

Precis sådant som Britt-­Marie Ekström är med och ­bidrar till – genom ett av sina favoritnöjen i livet.

Så kan du också hjälpa till!

Nu drar vi på Hemmets Journal igång vår populära satsning Sticka och skicka igen! I samarbete med Svarta Fåret stickar vi denna gång till Projekt Newland, Svarta Fårets skol- och hälsosatsning i Tanzania.

Sticka och skicka pågår till den 28 februari 2019. Målet är att samla in stickade plagg som värmer från er läsare: mössor, tröjor, halsdukar och annat.

Skicka gärna med en hälsning på engelska som berättar vem som stickat och skickat just detta plagg. Det du skickar gör stor skillnad.

Obs! En del stickade paket kan komma att skickas till biståndsprojekt i andra länder.

Hit skickar du dina stickade plagg:

“Projekt Newland”
Svarta Fåret
Elementvägen 2
437 36 Lindome

Sticka och skicka: Britt-Marie vill göra en insats!
Rast med förfriskningar på skolan i Newland. Foto: John Jensen
Scroll to Top