• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • My har tomtar i varje vrå

  Lillejulafton finns tomtar i varje vrå hos My Blomqvist. I hallen möts man av en lysande tomte, på ljusstakar klättrar småtomtar, i sovrummet ligger en tomte och snarkar...

   Bild 1288192

  Kvällen före julafton får tomtarna komma fram ur sina kartonger. Idag har My Blomqvist drygt 730 tomtar.

  My började samla på tomtar när hon var 18 år och flyttade hemifrån. Hon hade med sig en enda tomte och det kändes lite tomt inför den första julen. Därför köpte hon några till.

   När det var dags att julpynta ett år senare hade hon mer än hundra tomtar och idag har hon drygt 730.

   Under hela året är de nedpackade i kartonger, men dagen före julafton packas klenoderna upp och får stå framme till tjugondag knut.

   My är bara intresserad av tomtar som har det klassiska amerikanska utseendet. Den gammaldags svenska grå tomtegubben eller hantverkstomten i ull som bara bestås av mössa och näsa finns inte i hennes samling. My vill ha tomtar med ett fint ansikte.

   På hyllorna finns flera gamla, svensktillverkade tomtar med stoppade kroppar och glada, rödkindade ansikten av plast eller celluloid. De äldsta är från 1920-talet.

   

  Badrumstomtar

  Favoriterna i samlingen är de gamla tyska porslinstomtarna. De förvaras i ett eget vitrinskåp.

  – Jag tycker väldigt mycket om de tomtarna, de har sin alldeles speciella charm därför att de är gamla och därför att de alltid har en personlighet. Tyvärr är de lite dyra. Det bästa fynd som jag har gjort hittills är en utetomte som sitter på en släde med en lykta i handen.

   Ju mer samlingen växer, desto mer noga blir My med vilka tomtar hon köper.

  – Oftast köper jag numera en tomte för ett visst ändamål, jag vet precis vart den ska stå. Just nu letar jag efter badrumstomtar och kökstomtar. Men det är väldigt svårt att hitta tomtar jag inte redan har.

   När My fyllde 30 år fick hon i födelsedagspresent en tatuering av ett tomteansikte på ena skuldran.

  – Motivet hittade jag på en servett och tatueringen blev precis som jag ville ha den. Så småningom ska jag göra en tatuering på andra skuldran och då ska det vara en tomtemor.

   

  Drömtomten

  Den dyraste tomten hittills är en stor tomte med fiberoptik som My har köpt på Tradera för en tusenlapp. Den står och välkomnar alla besökare i hallen.

  – Den är fin, men jag brukar sällan ha fiberoptiken igång, det blir ett ljud som är ganska påfrestande.

  Vilken är drömtomten?

  – Det är en tomte i naturlig storlek som dansar och sjunger när man går förbi, säger My. Den finns inte att få tag i här i Sverige. I USA finns nytillverkade för någon tusenlapp plus frakt, men jag tycker att det blir för dyrt.

   

  Bild 1288193

  I vitrinskåpet förvarar My de mest eftersökta samlarobjekten, de tyska porslinstomtarna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!