Jamie är rena rama miraklet!

Som sångerska i populära dansbandet Drifters är hon van vid succéer och applåder. Men Erica Sjöströms allra största triumf är när hon födde sonen Jamie. Läkarna hade ju sagt att hon aldrig någonsin skulle kunna bli gravid ...

Erica Sjöström

Yrke: Sångerska i dansbandet Drifters. Musiklärare och sångpedagog.

Ålder: 48 år.

Bor: I Mellby söder om Lidköping.

Familj: Maken Linus Persson, 37 år, sonen Jamie, 7 år.

Utmärkelser: Vunnit flera Guldklaven. Guldskiva med Drifters 2009 för albumet Tycker om dig.

Den ena sången efter den andra handlar om kärlek. Om den som är fantastisk, om den som har gått sönder och alla hjärtliga känslor däremellan. Erica Sjöström tröttnar aldrig på att sjunga om det bästa vi har.

– Kärlek är ju det finaste som finns och därför att det viktigt för mig att alltid leva mig in i texterna och sjunga med rätt känsla. Det är faktiskt viktigare än att alla toner blir helt rena. Om en ton blir lite sned tycker jag att det inte gör någonting om det finns en fantastisk känsla i den, säger Erica Sjöström

Än i dag, efter snart 20 år som sångerska i Drifters, ett av Sveriges populäraste dansband, tycker hon att det är världens roligaste jobb. Glädjen i musik, glädjen i publiken, livsglädjen som delas av så många.

– Jag sitter gärna en stund på scenkanten och pratar med våra fans. Det finns inget finare. Innan och efter konserterna. Och i princip hela pauserna, men till slut behöver jag ändå en kopp kaffe och gå på toaletten.

Nu är Erica Sjöström på väg med en parallell karriär. Tre av de fem popplåtar hon valt ut är i princip färdiginspelade. Målet är att släppa några singlar digitalt, och kanske kan det bli mer än så.

– Jag är ofantligt stolt över att vara Drifters-Erica. Men jag kom fram till att jag även vill göra annat samtidigt. Jag behöver liksom också bara vara Erica, en artist under eget namn och få sjunga andra slags glada och lyckliga låtar.

Chockartat besked

Det fanns en tid då melodier i dur inte var så lätta att hantera, dagar då det var hemskt att stå på scen och låtsas vara själaglad. För tio år sedan kom ett läkarbesked som inte var muntert: “Vi är ledsna, Erica, men du kommer aldrig någonsin kunna bli gravid.” Orsaken var att hon hade tvingats operera bort flera myom (godartade tumörer) på livmodern.

– På vänster framsida var tumören stor som en tennisboll. Den fick de borra bort. Myomen var både ovanligt stor och satt ovanligt hårt, och det påverkade min fertilitet. Efteråt sa min läkare vid två olika tillfällen med exakt samma ord att jag aldrig någonsin skulle kunna bli med barn, berättar Erica Sjöström.

– Att få höra det gjorde mig jätteledsen. Tidigare hade jag inte tänkt så mycket på att bli mamma eftersom jag satte karriären i första hand. Men jag och min dåvarande sambo hade precis börjat prata om barn när beskedet kom. Så drömmen blev i stället att vi skulle adoptera.

Inte nog med att Erica hade mist förmågan att bli gravid. Det kom en ytterligare en hjärtsmäll: Hon lämnades av sin sambo, blev ensam i huset de precis hade belånat för att bygga ut.
Livet blev becksvart.

– Jag hade en kris som heter duga, och ett jag tag ville jag inte leva längre. Jag hade blivit övergiven och i samma veva fick min mamma cancer… Jag ville slippa allt, men orkade kämpa vidare, säger Erica Sjöström.

– Publiken när vi spelade ute med Drifters hjälpte mig jättemycket. Det var helt fantastiskt. När det som hänt mig blev känt, att jag hade separerat och var olycklig, stöttades jag överallt och det gav mig mycket av den kraft jag behövde för att kunna resa mig igen.

Förälskad i brandman

När det såg som mörkast ut träffade Erica av en händelse den elva år yngre brandmannen Linus Persson. De gifte sig sommaren 2014.
– Först var det inte så givet att det skulle bli vi. För Linus ville ha barn och det kunde jag ju inte få, och då pratade vi en del om att det kanske var bäst för oss att bryta förhållandet. Men vi fortsatte ändå, och det gick ju bra till slut.

Snarare kan man säga att ett mirakel skedde. Mot alla odds blev Erica gravid. Läkarna har inte kunnat ge någon medicinsk förklaring till att det omöjliga hände.

– Vi fattade det inte heller. Inte ens efter att jag mått jättekonstigt och de två graviditetstester som vi gjorde var positiva. På mödravårdscentralen fick vi samma svar, att jag var gravid, men det var ändå svårt att tro på det. Hela graviditeten var helt overklig, berättar Erica.

Ett tag var hon och Linus rädda för att mista barnet. Erica kände att något inte var som det skulle i magen och åkte tillsammans med Linus in till sjukhuset. När sköterskorna inte hörde några hjärtslag började kallsvetten rinna: “Nej, säg inte att vi förlorar det så älskade vi har!”

– Men så kallade de inte en specialist och han hörde hjärtat ganska snabbt. Han räknade också alla fingrar och tår. Sedan sa han plötsligt: “Och där har vi en liten pillesnopp! Oj, det kanske jag inte skulle ha sagt!” Vi hade ingen aning, men det gjorde inget att vi fick veta. Det viktigaste var att inget allvarligt hade hänt.

Kände sig gammal

I april 2011 kom Jamie till världen. En miljonvinst, som Erica och Linus uttrycker det.

– Jag tror inte på Gud, men det måste ju ändå finnas en eftersom Jamie har kommit till oss. Först hade jag lite ångest för jag var 41 när jag fick honom. På förskolan kände jag mig jättegammal när jag träffade alla andra unga föräldrar. Men det där gick över och nu ser jag fram emot att leva så länge att jag kan bli farmor också, säger Erica.

– Jag är väldigt överbeskyddande som mamma. Det är mycket “men stå inte på den där stolen, Jamie, du kan ju ramla och bryta nacken” och “det är nog bäst att du håller mig i handen nu”. Jamie brukar sucka tungt. Men han är ju det enda barn jag har, och det får inte hända honom något.

En annan guldklimp är musiken. Eller åtminstone något annat med nästan lika höga värde som att få vara mamma. Erica säger att hon inte fungerar helt som människa utan musik. Sedan uppväxten i Tierp i Uppland har hon levt med den i hela sitt liv. Pappa Roland var med i popband på 1960-talet och körde gammeldans därefter, och farmor Maj-Britt Andersson spelade i en trio med Rock-Olga.

– När jag var yngre var musikaler den stora drömmen, och bland annat var jag i mitten av 1990-talet med i I hetaste laget med Björn Skifs, Johan Ulveson och Regina Lund. Men så valde jag att bli sångerska i Drifters, och det har jag inte ångrat en dag.

Skrev till kungen

Fascinationen för musik tog sig ett charmigt uttryck när Erica gick i första klass. Hon skrev ett brev till kungen: “Hej, ers majestät! Kan inte jag få lov att sluta skolan redan nu? I skolan finns ju redan så många barn som kan räkna och stava. Men jag tycker bara om att sjunga och spela musik.”

– Träffar jag kungen någon gång måste jag komma ihåg att fråga varför han fortfarande inte har svarat. Jag älskar förresten att vi är ett kungarike, och är fullständigt begeistrad i kungafamiljen. Jag följer dem på Instagram och håller koll. Sverige ska verkligen aldrig vara utan kung eller drottning.
Erica är utbildad musiklärare och sångpedagog och undervisar deltid på Academy of Music and Business i Vara. Hon driver dessutom Studio Voice Lidköping, där den som vill kan lära sig att sjunga.

– Jag tar hand om allt från femåringar upp till pensionärer. Nu när vi fått ny och större lokal i gamla brandstationen med plats för dansgolv och körer och allt, blir det lättare att sätta upp musikshower med ungdomarna. Det är verkligen jätteskojigt, säger Erica Sjöström.

– Jag kan erkänna att det ryckte till i min egen musikaltarm när jag såg annonserna för audition för rollerna i Häxorna i Eastwick som går upp i Stockholm hösten 2019. Men jag är som sagt jättenöjd med att vara sångerska i Drifters. Och så har jag ju mina nya egna poplåtar på gång.
Lyfter inte de till höjderna finns alltid Jamie. Han som inte skulle komma till jorden, men ändå gjorde det.
En fantastisk känsla.

Scroll to Top