• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lotta Engberg: För mig är julen en lugn högtid

  Ända sedan 2005 har Lotta Engberg uppträtt med sitt Jul-Lotta på Liseberg inför sin favorithögtid. I år blir det i stället en stor julturné tillsammans med Christer Sjögren ända till dan före dan före dopparedan. Men hon hinner nog pussla i hop alla förberedelser ändå – utan att göra som Gösta Engström i Nöjesmassakern…

  Bild 1290535

  För Lotta Engberg är julen en lugn och skön högtid där det viktigaste är att umgås och ha det kul tillsammans.

   

  Under perioden 22 november till 22 december har Lotta Engberg 24 spelningar och är bara ledig i sex dagar.

   

  Men någon panik att hinna med alla julbestyr har hon ändå inte.

  – Jag är ingen person som stressar upp mig över sådant. För mig är julen en lugn och skön högtid där det viktigaste är att umgås och ha det kul tillsammans, berättar Lotta.

   

  Dessutom var så gott som alla julklappar inköpta redan i början av november…

  – Första helgen i november slog min man Patrik och jag in det mesta, drack glögg och lyssnade på julmusik, berättar hon med ett leende.

   

  Även maken är ju med på turnén, där han spelar gitarr och saxofon.

  – Två av veckorna åker vi egen husbil. För ingen av oss klarar att vara borta så länge från våra vovvar. De är som våra bebisar.

   

  I det hektiska och fullspäckade schemat är de bara hemma enstaka dagar.

  – Då får vi förbereda inför julen varefter. När vi sedan kommer hem den 23 december ska granen kläs och skinkan kokas. Då kommer våra vuxna barn och hjälper till för att sedan fira hos oss.

   

  Enligt tradition tittar de alltid på filmen Grinchen och äter en skinksmörgås på julaftons morgon. Sedan lagar de mat tillsammans och äter julbord på dagen.

   

  Efter att ha läst julevangeliet delas klapparna ut, följt av det sedvanliga doppet i familjens badtunna ute på tomten.

  – När vi badar kommer alltid farmor ut och frågar om vi inte ska ha mössor på oss. Men det är ju väldigt varmt i vattnet.

   

  Senare på kvällen sjunger de julsånger tillsammans och bara umgås.

   

  Bild 1290536

  Sedan 2005 har Lotta Engberg haft Jul-Lotta på Liseberg. Dock inte i år.

   

  Lotta verkar trivas bra som sig själv – men frågan är ändå…

  …vilken person skulle du vilja vara för en dag?

  – Wolfgang Amadeus Mozart. Det vore fantastiskt att få äga hans musikaliska hjärna ett dygn.

   

  Vilket sjätte sinne vill du helst ha?

  – Att kunna göra mig osynlig. Då kan jag höra och se mycket som ingen vet om. Jag är nämligen väldigt nyfiken av mig. Det är ingen nackdel i mitt yrke, däremot när det gäller barnen. Jag vill gärna höra allt om dem, även sådant de hellre håller hemligt.

   

  Hur skulle du beskriva dig själv i en kontaktannons?

  – Medelålders glad flicka söker svampplockande rolig medelålders kille.

   

  Vilken pryl klarar du dig inte utan?

  – Mina gummistövlar faktiskt! Jag använder dem säkert sju gånger varje dag. Framför allt när jag går ut och går med våra hundar. Jag älskar att gå mycket i skogen och plockar svamp så mycket som möjligt på somrarna och höstarna. Jag är inte alls beroende av mobilen eller datorn som många andra i dag. De har jag inga problem att klara mig utan.

   

  Vad är du mest rädd för?

  – Oj, det finns mycket jag är rädd för. Höga höjder är en sak. Men jag är också mörkrädd. Jag tycker inte om att vara ensam. Har aldrig sovit själv i vårt hus. Om jag måste göra det någon gång skulle jag säkert hålla mig nära våra två hundar…

   

  Vilket tv-program skäms du för att du tittar på?

  – Vet faktiskt inte, Bonde söker fru kanske. Nej, det är väl inget att skämmas över? Men både jag och min man följde stenhårt alla de där serierna från förr, Krig och fred, Nord och Syd, Rötter och allt vad de hette. Fast det var vi ju inte ensamma om…

   

  Vilken hushållssyssla smiter du helst undan från?

  – Att stryka. Det är verkligen fruktansvärt tråkigt och jag är inte vidare bra på det heller. Som tur var har jag väldigt få plagg som behöver strykas. Det har däremot min make, alla dessa erbarmliga skjortor. Han tycker å andra sidan inte att det är lika tråkigt som jag.

   

  Vilka godsaker kan du inte få nog av?

  – Jag är helt tokig i saltlakrits. Står det en skål framme på bordet kan jag inte sluta att äta. Ärligt talat har vi faktiskt ett eget godisskåp i köket och där finns alltid något gott att tugga på. Det är väl tur att jag är ute och joggar ofta.

   

  Vad är du mest stolt över i karriären?

  – Att jag har kunnat hålla mig kvar i branschen så pass länge och lyckats kombinera det med privatlivet, vilket långt från alltid är så enkelt. Jag är jätteglad att jag har en så härlig familj och de betyder förstås allt för mig.

   

  Vilket är ditt pinsammaste minne från skoltiden?

  – Jag var runt 17 år och läste på musiklinjen i Stockholm när jag och två tjejer vann en talangtävling. Efteråt höll konferencieren ett hyllningstal till pianisten som kompade alla bidrag på scenen. Hon hette precis som jag Lotta. Något jag inte tänkte på. Så när publiken applåderade gick jag fram och tackade. Min pappa sjönk långsamt ned i sin stol, har han berättat efteråt.

   

  Har du gjort bort dig riktigt mycket i direktsändning på tv någon gång?

  – Som vuxen har jag insett att vi alla gör misstag hela tiden. Det är inget jag går och grämer mig över, utan sådant som händer. En gång blev det i alla fall ett roligt missförstånd under "Lotta på Liseberg". Jag skojade med publiken och sa att vi kvinnor ska akta oss för att böja oss ned och titta i spegeln när vi blir äldre för det blir så mycket rynkor i ansiktet då. Då trodde åskådarna att jag menade något helt annat.

   

  Många män muttrar över att deras kvinnor shoppar för mycket. Varför behöver inte din man Patrik oroa sig över det?

  – Därför att jag hatar att shoppa precis lika mycket som han gör! Jag minns som liten när pappa och jag gick och köpte en glass i väntan på mamma och syrran som irrade runt i olika butiker. Jag tycker att köphysterin har gått för långt, det är sorgligt att prylar blivit så enormt viktiga. När jag köper ett par byxor gör jag det för att de ska vara sköna och varma. Jag skaffar inte 25 par för att de är så snygga och trendiga.

   

  Du älskar att lägga pussel – men du gör väl inte som Gösta Engström i det populära underhållningsprogrammet Nöjesmassakern på 1980-talet?

  – Nej, ha, ha, jag sågar inte till bitarna så att de passar ihop. Då är det liksom inte lika roligt längre och kanske inte så snyggt heller. Dessutom har jag inga bekymmer med tålamodet, pussel är en skön avkoppling. Däremot är 12 000 bitar i mesta laget även för mig. Vi har ett sådant hemma som blivit liggande. Runt 3 000 bitar är lagom.

   

  Vilket var ditt bästa respektive sämsta ämne i skolan?

  – Jag var bäst i musik och matte, medan jag var sämst i syslöjd. Och det sistnämnda sitter kvar fortfarande.

   

  Hur är du bakom ratten?

  – Väldigt duktig! Jag har både A-, B-, C- och D-körkort. Är inte den som stressar upp mig eller sitter och skäller på andra i trafiken.

   

   

  PersonligtBild 1290537

  Namn: Lotta Engberg.

  Född: 5 mars 1963 i Överkalix.

  Familj: Maken Patrik Ehlersson, döttrarna Malin, 25, och Amanda, 24, Patriks tre barn Jeanette, Daniel och Johnny. Har även två Golden retrievers, Alice och Ellen.

  Bor: Hus utanför Alingsås.

  Intressen: Pussla, plocka svamp, Rumble (ordspel), hundarna.

  Aktuell: Julturné tillsammans med Christer Sjögren den 22 november-22 december. Har även släppt ett nytt album tillsammans med honom.

  Firar jul: "Precis som vanligt hemma hos oss med fem barn och barnbarn".

  Bästa jullåten: O helga natt, men sjunger jag själv föredrar jag låtar som Titta det snöar med Povel Ramel.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!