Svenska språket är det stora hindret!

Jag heter Lena och kommer från Ukraina. Jag började plugga svenska på komvux för ett par år sedan och nu kan jag läsa och förstå...

Jag heter Lena och kommer från Ukraina. Jag började plugga svenska på komvux för ett par år sedan och nu kan jag läsa och förstå nästan allt. I mitt hemland jobbade jag som lärare i engelska. Här i Sverige bor jag tillsammans med min svenske sambo som jag älskar och han älskar mig (förhoppningsvis). Jag undervisar engelska i skolan och jag och min sambo är lyckliga.
 
Problemet är att han blir irriterad varje gång jag saknar ord på svenska och därför pratar engelska med honom. Ju mer han är irriterad desto nervösare blir jag och gör fel och så blir jag arg. Det är klart att man måste kunna svenska i Sverige men språket kommer med tiden. Jag har bara bott i Sverige i tre år och menar att det betyder nästan ingenting när det gäller språket.
 
Men resultatet blir att jag känner mig så dum. I stället blir jag tyst hela tiden och min sambo blir ledsen. Vad ska jag göra? Jag vill inte att språket ska förstöra min familj.

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Efter tre år i Sverige arbetar du som lärare och det visar att du dels behärskar svenska språket bra och dels är en riktig fighter. Det är långt ifrån alla som efter tre år i ett nytt land och med nytt språk arbetar inom sitt ursprungliga yrkesområde. Du är också medveten om att det krävs mer än tre år för att få djup i ett språk. Du är språklärare och därmed har du säkert höga krav på dig själv när det gäller att behärska ditt nya språk och det kan nog vara frustrerande också för dig själv när du inte finner rätt ord. Du undervisar i engelska och eftersom de flesta svenskar talar engelska kan det säkert vara frestande att använda just engelskan i vissa situationer.
 
Du berättar att du och din sambo är lyckliga tillsammans men har kört fast när det gäller språket. Han blir irriterad när du saknar rätt ord på svenska eller när du använder engelskan. Detta leder till att du blir allt tystare, vilket är ett dåligt sätt att lösa problemen på och kan äventyra er relation. Har du pratat med din sambo om hur du känner det och varför du blir tystare? För att erhålla någons förståelse är det viktigt att berätta hur man känner. Kanske kan ni försöka göra ett avtal som går ut på att när du inte hittar rätt ord så säger du ordet på engelska men bara just det ordet och Jörgen ger dig det svenska ordet utan kommentarer och sedan fortsätter du direkt samtalet på svenska. På så sätt blir störningen i ert samtal minimal och det ges inte utrymme till irritation.
 
Prata med din sambo och berätta vilka känslor som föds i dig när han visar irritation. Berätta för honom att du blir nervös och att det låser sig och föreslå att ni istället samarbetar för att bryta den onda cirkeln. Ett konstruktivt samarbete kan se ut som mitt förslag ovan. Det viktiga är att ni tar er förbi problemet kring hans irritation och din respons på irritationen.

Scroll to Top