• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • När jag skapar mina tomtar står tiden stilla

  Ingen tomte är den andra lik hos Birte Berg. Hon sätter nämligen en ära i att skapa unika gårdstomtar med omsorgsfullt utformade detaljer. Men det första försöket med nål och tråd slutade med att hon sydde sig i fingret!

  Bild 1290278
  I sitt kreativa hörn tillbringar Birte många timmar. - Att skapa tomtar är min passion i livet, säger hon.

   

  Birtes skapande är en hyllning till tomten. Hemma i huset i Frillesås, en halvtimmes bilfärd från Varberg, ryms Mormors Julstuga. Halvfärdiga och färdiga tomtar i olika storlekar och modeller fyller vrårna.

  – Det är min passion i livet att skapa jultomtar. Inte den feta, amerikanska tomten som man ser i Disneyfilmer. Nej, jag är förtjust i den skandinaviska tomten. Han som enligt traditionen såg till att gårdens djur hade det bra, berättar hon med ett leende.


  När Birte var liten på familjens bondgård gick hon med sin mor upp på höskullen för att kasta ner hö till korna.

  – Då överraskade vi tomten. Han blev skrämd och sprang in i ett hörn och försvann. Det minns jag så starkt att det måste vara sant, säger Birte och ser lite filurig ut.

  – Om det inte var en råtta förstås...


  Nej, Birte tror inte på vare sig tomtar eller vättar. Men under barndomen, på gården några mil söder om Oslo, berättades det om varelserna som höll ett vakande öga på djuren. Birte, som också är stor djurvän, tyckte om historierna och för nu traditionen vidare på sitt sätt.

   

  Hennes tomtar tillverkas av naturmaterial. Hon använder vadmal till byxorna och våttovar ull till västar, mössa och stövlar.

  Ansiktena på de stora tomtarna modellerar hon för hand i lera.

  Detta förvånar många. Birte får ofta frågan "men var köper du huvudena?". De gör hon alltså alldeles själv.

    Bild 1290279
  Birte modellerar själv huvudena på de stora tomtarna. Alla har egna tomtenamn.

   
  Tomtarnas miner kan vara stränga och blickarna bistra, som hos tomtarna som de äldre generationerna talade om.


  Idog träning

  På vardagarna arbetar Birte som karttekniker. Tomtarna gör hon på ledig tid. De första tomtarna gjorde hon i slutet av 70-talet. Med tiden utvecklade hon sin egen stil. Idag är varje tomte i de största storlekarna unika, ingen är den andra lik. De är personligheter och tillverkas av garn och tyger med hög kvalitet.

  – Jag vill bestämt skilja på pyssel och hantverk, säger hon. Pyssel är när man köper halvfabrikat i en affär och gör färdigt. Hantverk är något man gör från grunden, något äkta.


  Birtes första minne av symaskinen är när hon knappt 5 år gammal provar sin mors. Det försöket slutade smärtsamt med att Birte satte nålen i pekfingret. Då mor senare skulle lära sin dotter att sticka, stickade Birte åt "fel håll". Hon var ju vänsterhänt. Inte heller i skolslöjden blev det riktigt bra. Birte började sticka sin första tröja i femte klass, men hennes mor fick ta över och göra klar.


  Motgångarna vändes, efter idog träning, till framgång. Det har blivit många stickade tröjor och lusekoftor sedan dess och mycket annat.

  – Stickning är bra, åtminstone om man som jag har förmågan att göra fler saker samtidigt, säger Birte med glimten i ögat. Jag stickar framför tv:n och tittar på film. Det är världens bästa avkoppling.


  Sedan hon startade företaget Mormors Julstuga har det mesta handlat om tomtar. Husets källare är egentligen stängd för besökare. Birte tycker inte att röran kan visas upp.

  När hon ändå bjuder in för en titt är utrymmena till brädden fyllda med lådor, material, skåp och arbetsbord – precis som man tänker sig en julstuga. Här tillbringar Birte sina lediga timmar.

  – Detaljerna i hantverken är oerhört viktiga, de bygger hela varumärket, säger hon.

   

  Tomtarnas tumvantar har inga fusktummar utan "riktiga". Skäggkanten limmas i kanten så att det ser ordentligt ut. Ansiktena målas försiktigt för hand.

  Blir det fel gör Birte om. Skapandet i källaren i Frillesås bygger på arbetsglädje och stolthet över att göra något unikt. Om sedan de egna barnbarnen är så intresserade vet hon inte.

  – De har ju så mycket annat nuförtiden...

    Bild 1290280
  - När en tomte är klar lyfter jag upp den och frågar: Vad heter du? Då dyker det genast upp ett namn i mitt huvud, berättar Birte.

   
  Säljer på marknader

  Tomtar och annat hantverk säljer Birte på marknader och även till affärer. Någon bra timpenning blir det inte, och hur lång tid varje tomte tar är svårt att säga. Skaparlusten tar aldrig ledigt. Medan hon gör en tomte kommer idén till nästa.


  Soliga sommardagar sitter Birte på sin altan och arbetar. Hon har inget till övers för slit- och slängmentalitet.

  – Allt ska gå så fort idag. Inget får ta tid. När jag håller på med en tomte tittar jag aldrig på klockan.
   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!