Farmor gav mig mitt livs bästa råd – från andra sidan!

När gourmetkocken Roger Hjälm fick en hälsning från sin döda farmor att han borde skriva en kokbok var han skeptisk. Bara några månader senare var kokboken klar – recept med råvaror från trakten blandades med spökhistorier och boken döptes till Gast-ronom, och fick pris på kokboks-VM!

Farmor gav mig mitt livs bästa råd - från andra sidan!

Spökerierna blev vardag för kocken Roger Hjälm. Det var olustigt, men när han förstod att det var hans farmor som hälsade på kändes närvaron inte lika skrämmande.

 

Roger Hjälm, en välkänd gourmetkock i Örebro, trodde inte på spöken. Inte förrän han “träffade” sin döda farmor i restaurangköket som uppmanade honom att skriva en kokbok.

 Kokboken döptes till Gast-ronom och hamnade sedan av en rad oförklarliga men lyckosamma händelser i händerna på juryn av kokboks-VM.

– Vi trodde att det var ett skämt när vi fick samtalet om att boken hade fått ett specialpris i tävlingen. Vi var tvungna att dubbelkolla, innan vi satte oss på planet till Kuala Lumpur för att motta priset, säger han och skrattar.

 Roger och hans farmor Inga hade en speciell relation. De delade intresset för mat och det är från farmors kök som han har sina starkaste matminnen från barndomen.

 

Farmor gav mig mitt livs bästa råd - från andra sidan! Och när Roger ville utbilda sig till kock i stället för att börja jobba som rörmokare i familjens företag stod hon på hans sida.

– Farmor lagade mat från grunden med äkta råvaror, smör, grädde och mycket kärlek. Hon är fortfarande en stor inspirationskälla, trots att hon varit borta i många år. När jag komponerar recept och lagar mat funderar jag ofta på hur farmor skulle ha gjort det. Det är nog hon som lett in mig i tankesättet att ta vara på det som finns runt knuten, som trattkantarellsoppan och hjälmargösen som finns med i kokboken.

 Efter att ha rest bort ungdomsrastlösheten och lärt sig verkligheten i olika kök i Europa återvände Roger hem till Örebro i mitten av 2000-talet. Det började bli dags att landa och bygga sig en framtid. Han startade cateringfirman “Taste it” med en kompanjon. De två entusiastiska, men fattiga kockarna fick hyra in sig i ett restaurangkök, Strömparteren i centrala Örebro, på kvällarna, efter att den ordinarie verksamheten stängt.

 

Farmor gav mig mitt livs bästa råd - från andra sidan!Inte ensamma

Men de var inte ensamma där, skulle det visa sig.

– Vi märkte ganska direkt att vi inte var ensamma i lokalerna. Det var som om någon följde en i hasorna hela tiden och ibland kunde vi skymta något i ögonvrån. Det var inte inbillning, om jag och min kompanjon stod och skar grönsaker bredvid varandra så vände vi ofta på huvudet samtidigt…

 Vattenkranar öppnades och började rinna utan förklaring och skratt hördes från andra sidan vindsdörren.

– Det var olustigt och den kusliga känslan förstärktes naturligtvis av att det ofta var mörkt och natt då vi var där.

 De oförklarliga händelserna radades upp och stämningen blev mer och mer uppskruvad. Till sist tog det så mycket energi att ägaren beslutade sig för att tillkalla ett medium. Personalen och Roger och hans kompanjon var på plats när mediet kom. Roger kände sig, upplevelserna till trots, skeptisk.

– Det var onekligen lite kluvet, för samtidigt som jag inte trodde på spöken så kunde jag ju inte bortse från mina upplevelser.

 

 

Farmor gav mig mitt livs bästa råd - från andra sidan!Farmors skratt

Ännu mer konfunderad blev han när mediet spände ögonen i honom och förklarade att det var en kvinna från andra sidan som ville säga mig något.

– Jag vet inte varför, men plötsligt hörde jag farmors skratt i huvudet, och då insåg jag att jag hade hört det många gånger efter hennes bortgång. Bland annat från andra sidan vindsdörren…

 Meddelandet som mediet förmedlade var att han skulle skriva en kokbok med mat från trakten.

 Det ingen visste, utöver Roger och hans kompanjon, var att de faktiskt hade pratat om att göra en kokbok med mat från trakten. Så båda blev rejält snopna. Meddelandet från andra sidan gav dem inspiration och en spark i baken att sätta igång och bara någon månad senare var kokboken klar. De blandade recepten, med råvaror från trakten, med spökhistorier och boken döptes till Gast-ronom.

 Sedan inträffade en rad olika händelser som resulterade i att juryn för kokboks-VM, The gourmand awards, fick boken i sina händer. De tyckte att det var en annorlunda kokbok och förärade priset i kategorin Special awards of the jury.

 

Tack vare farmor

Det har gått några år. Han har sedan dess medverkat i fler kokböcker, bland annat Whisky och mat i två upplagor samt 26 smaker – 26 landskap. I dag jobbar han som verksamhetschef på Katrinelunds Gästgifveri & sjökrog, 20 minuter från Örebro, beläget vid Hjälmarens strand.

– Jo, det spökar även där. Konstigt vore det annars. Huset är ju trots allt från 1800-talet, säger han och ler.

 Några rädslor känner han inte längre.

– Nej, jag har bara bra erfarenheter av spöken. Det är ju tack vare min döda farmor som min karriär fick en ordentlig skjuts, säger han och skrattar.

 

Personligt

Namn: Roger Hjälm.

Ålder 40 år.

Familj: Sambo och 6-årig dotter.

Bor: Villa i Örebro.

Scroll to Top